Máte
otázku?

Rozvod - spoločne bývanie po rozvode


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Bratislava

Otázka: Rozvod - spoločne bývanie po rozvode

Dobrý deň, momentálne prebieha náš rozvod s manželom, ktorý je zároveň aj mojím zamestnávateľom. Pracujem v jeho firme a obávam sa, že v dôsledku rozvodu prídem aj o prácu. Momentálne žijeme v spoločnej domácnosti, pričom byt, v ktorom bývame, manžel získal ešte pred uzavretím nášho manželstva. Keďže tento byt nepatrí do bývalého spoločného majetku (BSM), rada by som sa opýtala - mám právo po právoplatnosti rozsudku o rozvode manželstva zostať po určitý čas bývať v tomto byte, ak sa ocitnem bez práce a nemám iné bývanie? Alebo budem musieť dňom právoplatnosti rozsudku byt opustiť bez ohľadu na tieto okolnosti? Ďakujem.

Odpoveď: Rozvod - spoločne bývanie po rozvode

Dobrý deň, tento problém bol riešený už aj judikatúrou. Máte právo zostať bývať v byte, ak sa nemáte kam odsťahovať a to aj napriek tomu, že je to jeho byt.

Ak by chcel manžel, aby ste sa odsťahovali, musel by Vám nájsť náhradné bývanie.

Trápi vás "Rozvod - spoločne bývanie po rozvode" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rozvod - spoločne bývanie po rozvode (Rozvod)

Dobrý deň, moja manželka sa chce rozviesť a hovorí, že chce začať žiť inak ako doteraz (máme málo času stráveného spolu aj s deťmi, finančné problémy atď.). Máme vlastný rodinný dom s hypotékou a dve deti. Ja sa však rozvádzať nechcem a chcel by som skúsiť všetko napraviť. Ak by sme sa rozviedli, nastala by ešte ťažšia ekonomická situácia ako doteraz pre nás oboch. Chcem sa opýtať, či by sme mohli po rozvode ostať bývať v dome spoločne a ak áno, za akých podmienok pre nás oboch? Momentálne si neviem predstaviť vziať si ďalší úver alebo hypotéku, pretože už dosahujem určitý vek. Ďakujem.

Odpoveď: Rozvod - spoločne bývanie po rozvode

(odpoveď odoslaná: 06.08.2023)

Dobrý deň. Po rozvode môže byť otázne, ako sa budú veci vyvíjať, najmä čo sa týka spoločného bývania. Na Slovensku je zákonne možné, že manželia, aj keď sa rozvedú, môžu naďalej udržiavať spolužitie v domácnosti. Avšak takéto urovnanie vyžaduje vzájomnú zhodu a ochotu z oboch strán. Vaša bývalá partnerka bude musieť súhlasiť s týmto usporiadaním a jeho účelom, aby ste mohli pokračovať so spoločným obývaním domu a finančných záväzkov súvisiacich s hypotékou.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Rozvod - spoločne bývanie po rozvode (Rozvod)

Dobrý deň, potrebujem odpoveď na túto otázku: S manželom sme momentálne v rozvodovom konaní. Nedávno ho prepustili z trestu za nebezpečné vyhrážanie a násilie. S manželom máme spoločný ešte neskolaudovaný dom v BSM, ktorý je na hypotéku. Hypotéku a všetky náklady na dom som však už dlhé roky platila iba ja a platím ich aj teraz. Manžel by rád naďalej býval v dome. Rada by som sa opýtala, či je povinný prispievať na polovicu nákladov na dom, pokiaľ v ňom chce naďalej bývať, alebo či som povinná všetko platiť aj naďalej ja. Ďakujem.

Odpoveď: Rozvod - spoločne bývanie po rozvode

(odpoveď odoslaná: 28.04.2018)

Dobrý deň,

ďakujeme  za otázku, na ktorú odpovedáme nasledovne :

Podľa ust. § 144 Občianskeho zákonníka platí, že " veci v bezpodielovom spoluvlastníctve užívajú obaja manželia spoločne; spoločne uhradzujú aj náklady vynaložené na veci alebo spojené s ich užívaním a udržiavaním."

Odporúčame vo veci vyporiadania BSM kontaktovať advokáta.

 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozvod - spoločne bývanie po rozvode" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.