Máte
otázku?

Rozvod a doklady


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Nitra

Otázka: Rozvod a doklady

Chcela by som požiadať o radu, keďže nemám žiadne skúsenosti. Idem sa rozvádzať s manželom a máme spolu dve deti. Mohli by ste mi prosím povedať, čo všetko potrebujem? Aké doklady vyžaduje súd?

Odpoveď: Rozvod a doklady

Dobrý deň, základnými dokladmi v rozvodom konaní sú sobášny list a rodné listy maloletých detí. Následne musíte súdu dostatočne zdokladovať a popísať náklady na starostlivosť o spoločnú domácnosť a maloleté deti (dokladmi o úhrade nákladov na bývanie, záujmových krúžkov maloletých detí...). V prípade, že pracujete budete musieť predložiť i potvrdenie o Vašom príjme, ktoré Vám vystaví Váš zamestnávateľ. Ďalšie doklady, ktoré by ste teoreticky museli prekladať v súdnom konaní závisia na konkrétnostiach Vášho prípadu. Ak majú deti nejaké zdravotné problémy, ktoré majú za následok zvýšené náklady na ich stravu alebo starostlivosť je potrebné predložiť lekárske správy (prípadne správy z príslušného centra alebo poradenskej inštitúcie). Všetky potrebné doklady si od Vás súd vyžiada vopred a budete ich musieť súdu najneskôr na pojednávaní doručiť v potrebnom počte vyhotovení. Potreba predloženia aj ďalších dokladov môže vyplynúť z priebehu pojednávania alebo z detailov Vášho prípadu.

Trápi vás "Rozvod a doklady" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rozvod a doklady (Rozvod)

Dobrý deň, už viac ako 5 rokov nežijem so svojím manželom v spoločnej domácnosti a plánujem podať žiadosť o rozvod. Je skutočne pravda, že ak dlhšie žijeme oddelene, rozvod prebehne rýchlejšie? Mali by som ísť požiadať o papiere na rozvod na Krajský súd? Ďakujem.

Odpoveď: Rozvod a doklady

(odpoveď odoslaná: 25.08.2017)

Dobrý deň, nie je pravidlom, že odlúčení manželia dosiahnu vyhlásenie rozsudku o rozvode manželstva skôr. Skutočnosť, že manželia spolu dlhodobo nežijú preukazuje trvalý rozvrat vzťahov medzi manželmi, čo je jednou z okolností, pre ktorú súd manželstvo rozvedie. V zmysle § 23 zákona o rodine, súd manželstvo rozvedie, ak sú vzťahy medzi manželmi tak vážne narušené a trvalo rozvrátené, že manželstvo nemôže plniť svoj účel a od manželov nemožno očakávať obnovenie manželského spolužitia. 

Prílohou k návrhu na rozvod manželstva je predovšetkým sobášny list, čo nie je listina, ktorú uchováva krajský súd alebo iný súd. Sobášny list (ďalšie vyhotovenie) vydáva na požiadanie matričný úrad.  


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozvod a doklady" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.