Máte
otázku?

Pridanie ďalšieho mena pre neplnoleté dieťa


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Pridanie ďalšieho mena pre neplnoleté dieťa

Dobrý večer, chcel by som sa opýtať a zároveň uistiť, či je pridanie stradného mena neplnoletému (15 rokov) spoplatnené a či je to možné, ak ide iba o kresťanský dôvod - birmovné meno. Ak je takáto zmena možná, stačí ísť na okresné riaditeľstvo so všetkými potrebnými a overenými dokumentami? Alebo aký je postup? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Pridanie ďalšieho mena pre neplnoleté dieťa

Dobrý deň,  ďakujeme na otázku.  

Naša odpoveď bude trochu obšírnejšia z dôvodu, aby sme neopomenuli altenatívy vo Vašom prípade.

 

I.  ZÁKLADNÁ PRÁVNA ÚPRAVA

        Podľa ust.  zák. č. 300/1993 Z.z. o mene a priezvisku "každý musí mať meno a priezvisko".

PRIEZVISKO

       Štátny občan SR po narodení nadobúda spoločné priezvisko rodičov, alebo, ak majú priezviská rôzne, nadobúda priezvisko jedného z nich určené dohodou pri uzavretí manželstva, prípadne, ak rodičia nie sú spolu zosobášení a majú rôzne priezviská, nadobúda priezvisko podľa dohody rodičov. Dohodou možno určiť iba priezvisko, ktoré v čase, keď k dohode došlo, má jeden z rodičov.

     

II. MENO

       1. Ako bolo vyššie uvedené, každý musí mať meno. "Meno dieťaťa sa určuje dohodou rodičov; ak k takejto dohode nedošlo, meno sa určuje rozhodnutím súdu. Meno dieťaťa sa určuje vyhlásením jedného z rodičov, ak druhý rodič nie je známy alebo zomrel."

        Ak nie je známy ani jeden z rodičov, určí meno dieťaťa súd  na podnet obce alebo mestskej časti, ktorá vedie matriku, v ktorého matrike sa vykonáva zápis o narodení dieťaťa.

 

       2./ Každému sa môže spôsobom a za podmienok ustanovených v  zákone  určiť viac mien, a to aj cudzojazyčných, najviac však tri mená. Pri zápise mena alebo mien  do matriky sú rodičia povinní poskytnúť matričnému úradu súčinnosť.  

       Podľa cit. zákona "nemožno určiť meno hanlivé, neosobné alebo domácku podobu mena, alebo prvé meno totožné s menom žijúceho súrodenca uvedeným v matrike na prvom mieste, alebo osobe mužského pohlavia určiť ženské meno a naopak. Tieto obmedzenia sa nevzťahujú na cudzojazyčné meno, ak je všeobecne známe, že takéto použitie mena je v súlade s tradíciou štátu, kde je takéto meno obvyklé. Na požiadanie matričného úradu tieto skutočnosti preukazuje rodič dieťaťa potvrdením zastupiteľského úradu cudzieho štátu."

 

       3./ Ten, komu nebolo určené druhé a tretie meno, si môže určiť druhé a tretie meno po nadobudnutí plnoletosti oznámením matričnému úradu, v ktorého matrike je zápis o jeho narodení.

 

       4./ "Maloletému môže určiť druhé a tretie meno jeho zákonný zástupca; na určenie druhého a tretieho mena maloletému staršiemu ako 15 rokov je potrebný jeho písomný súhlas s jeho úradne osvedčeným podpisom. Určenie druhého a tretieho mena nie je zmenou mena. Takto určiť druhé a tretie meno možno len raz."

 

       5./ "Po nadobudnutí plnoletosti ten, komu bolo určené druhé alebo tretie meno, môže požiadať o zrušenie zápisu druhého alebo tretieho mena oznámením matričnému úradu, v ktorého matrike je zápis o jeho narodení. Maloletému môže zrušiť druhé alebo tretie meno jeho zákonný zástupca; na zrušenie druhého alebo tretieho mena maloletému staršiemu ako 15 rokov je potrebný jeho písomný súhlas s jeho úradne osvedčeným podpisom. Zrušenie druhého a tretieho mena nie je zmenou mena. Takto zrušiť druhé a tretie meno možno len raz."

 

       6./  Vaše dieťa  bude môcť po nadobudnutí plnoletosti požiadať matričný úrad, v ktorého matrike je zápis o jeho narodení, o zmenu poradia mien. Za maloletého o zmenu poradia mien môže požiadať jeho zákonný zástupca; na zmenu poradia mien maloletého staršieho ako 15 rokov je potrebný aj jeho písomný súhlas s jeho úradne osvedčeným podpisom. Zmena poradia mien nie je zmenou mena. Takto zmeniť poradie mien možno len raz."

 

       7./  Následne  dieťa bude meno resp. mená používať v tvare a poradí uvedenom v matrike v knihe narodení.

 

 

III. ŽIADOSŤ O DOPLNENIE MENA

       Podľa § 10 cit. zákona "na zápis zmeny mena alebo zmeny priezviska je príslušný matričný úrad, v ktorého matrike je zapísané meno alebo priezvisko štátneho občana Slovenskej republiky, ktorého sa zmena mena alebo zmena priezviska týka."

       K žiadosti  /formulár žiadosti o doplnenie mena  by mal byť aj na Vašom matričnom úrade resp.na webovej stránke úradu/   je potrebné predložiť originál alebo osvedčenú kópiu ďalej uvedených  dokladov :

rodný list , občiansky preukaz dieťaťa (ak ho má mať) , iný doklad totožnosti dieťaťa, doklad o štátnom občianstve Slovenskej republiky osoby (ak ho má mať), písomný súhlas maloletého (staršieho ako 15 rokov) s úradne osvedčeným podpisom, písomný súhlas druhého rodiča s úradne osvedčeným podpisom – len originál , právoplatné rozhodnutie súdu nahrádzajúce súhlas druhého rodiča – len originál, úmrtný list druhého rodiča (ak zomrel) , právoplatné rozhodnutie súdu o pozbavení alebo obmedzení spôsobilosti na právne úkony druhého rodiča (ak bolo vydané), /uvádzame viacero dokladov, lebo nepoznáme Váš osobný stav/. 

       Pri osobnom vybavovaní žiadosti za prítomnosti všetkých  zúčastnených  priamo na matričnom úrade podpisy   na žiadosti nie je potrebné overiť a žiadosť podpíšete na matrike pred zamestnancom úradu.

 

 

IV .  SPRÁVNY POPLATOK

       Podľa sadzobníka správnych poplatkov k zákonu o spr. poplatkoch - položka 19 sa platí správny poplatok 100,- € na mieste po vykonaní úkonu, zároveň môžete požiadať o nový matričný doklad  - správny poplatok 5,- €.

 

IV. ODPORÚČANIE

        Po doplnení mena maloletému odporúčame o uvedenej zmene - resp. doplnení mena  informovať písomne aj príslušné orgány a to  soc. a zdravotnú poisťovňu, školu, lekára, okresný úrad práce  /prídavok na dieťa/, a všade, kde je maloletý evidovaný.

Trápi vás "Pridanie ďalšieho mena pre neplnoleté dieťa" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Pridanie ďalšieho mena pre neplnoleté dieťa (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem sa spýtať, či je možné dať dieťaťu dve priezviska, ak sa rodičia nedokážu dohodnúť? Alebo je možné dať ako druhé meno priezvisko? S pozdravom, Gabriela

Odpoveď: Pridanie ďalšieho mena pre neplnoleté dieťa

(odpoveď odoslaná: 18.06.2022)

Dobrý deň,
na vami položenú otázku uvádzame, že v zmysle ust. § 4 ods. 2 zákona o mene a priezvisku maloletý môže mať priezvisko len také, ako majú jeho rodičia, teda ak rodič má jedno priezvisko, maloletý môôže mať len jedno priezvisko a nemôže ísť o kombináciu priezvísk, čo vyplýva z § 4 ods. 2 citovaného zákona :

"Štátny občan Slovenskej republiky po narodení nadobúda spoločné priezvisko rodičov, alebo, ak majú priezviská rôzne, nadobúda priezvisko jedného z nich určené dohodou pri uzavretí manželstva,2) prípadne, ak rodičia nie sú spolu zosobášení a majú rôzne priezviská, nadobúda priezvisko podľa dohody rodičov. Dohodou možno určiť iba priezvisko, ktoré v čase, keď k dohode došlo, má jeden z rodičov."

Nemôžno zamieňať meno a priezvisko, a teda dať ako meno priezvisko jedného z rodičov.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Pridanie ďalšieho mena pre neplnoleté dieťa (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať na určitú situáciu. Mám dieťa so ženou, s ktorou už nežijem a nikdy sme neboli manželia. Naše dieťa má po narodení moje priezvisko. Teraz však žena požaduje, aby sme priezvisko dieťaťa zmenili na jej. Ja s tým však nesúhlasím. Chcel by som sa preto opýtať, či je možné k môjmu priezvisku pridať aj jej. Vopred ďakujem za Vašu odpoveď.

Odpoveď: Pridanie ďalšieho mena pre neplnoleté dieťa

(odpoveď odoslaná: 12.05.2020)

Dobrý deň,

podľa ust. § 4 zákona o mene a priezvisku platí :

"Štátny občan Slovenskej republiky po narodení nadobúda spoločné priezvisko rodičov, alebo, ak majú priezviská rôzne, nadobúda priezvisko jedného z nich určené dohodou pri uzavretí manželstva,2) prípadne, ak rodičia nie sú spolu zosobášení a majú rôzne priezviská, nadobúda priezvisko podľa dohody rodičov. Dohodou možno určiť iba priezvisko, ktoré v čase, keď k dohode došlo, má jeden z rodičov."

Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že ak dieťa má priezvisko otca, toto nie je možné zmeniť tak, aby malo aj priezvisko matky.

Aby dieťa nadobudlo priezvisko, ktoré má jeho matka, musí dôjsť k dohode rodičov o zmene priezviska a to súhlasným vyhlásením rodičov pred zamestnancom matriky. Ak k dohode nedôjde, matka dieťaťa sa bude musieť obrátiť na súd. Odôvodnenie návrhu na súd, ktorý by podala matka dieťaťa, aby dieťa malo rovnaké priezvisko ako ona, je to že dieťa chce mať rovnaké priezvisko ako matka, že dieťaťu to spôsobuje problémy a nedorozumenia v komunikácii s rovesníkmi v škôlke, škole, ktorým nevie vysvetliť rozdielnosť priezvísk. Okolnosťou, ktorá by tiež mohla pomôcť v súdnom konaní je to, že otec nejaví žiadny záujem o dieťa, dieťa ho nepozná. 


Podotázka: Pridanie ďalšieho mena pre neplnoleté dieťa (Občianske právo)

Dobrý deň, pri narodení dcéry v apríli 2013 som jej dala meno Katarína Timea. Keď manžel šiel vybavovať rodný list, dal zapísať len meno Katarína. Rada by som do rodného listu dopísala aj meno Timea. Prosím o informáciu, ako mám postupovať. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Pridanie ďalšieho mena pre neplnoleté dieťa

(odpoveď odoslaná: 07.01.2019)

Dobrý deň, podľa Zákona o mene a priezvisku § 10: "na zápis zmeny mena alebo zmeny priezviska je príslušný matričný úrad, v ktorého matrike je zapísané meno alebo priezvisko štátneho občana Slovenskej republiky, ktorého sa zmena mena alebo zmena priezviska týka."


K žiadosti (formulár žiadosti o doplnenie mena  by mal byť aj na Vašom matričnom úrade resp.na webovej stránke úradu)  je potrebné predložiť originál alebo osvedčenú kópiu nasledujúcich dokladov :

rodný list, iný doklad totožnosti dieťaťa, doklad o štátnom občianstve Slovenskej republiky osoby (ak ho má mať), písomný súhlas druhého rodiča s úradne osvedčeným podpisom – len originál .

Pri osobnom vybavovaní žiadosti za prítomnosti všetkých zúčastnených priamo na matričnom úrade podpisy na žiadosti nie je potrebné overiť a žiadosť podpíšete na matrike pred zamestnancom úradu.

Správny poplatok je v tomto prípade 100,- € na mieste po vykonaní úkonu, zároveň môžete požiadať o nový matričný doklad - správny poplatok 5,- €.

 


Trápi vás "Pridanie ďalšieho mena pre neplnoleté dieťa" a chcete pomôcť?

Podotázka: Pridanie ďalšieho mena pre neplnoleté dieťa (Občianske právo)

Dobrý deň, obraciam sa na vás s prosbou o informáciu týkajúcu sa postupu pri doplnení druhého priezviska pre maloleté dieťa. Rodičia tohto dieťaťa nikdy neboli manželia a nežijú v jednej domácnosti. Neplnoleté dieťa nesie priezvisko otca, čo spôsobuje matke komplikácie. Rád by som sa informoval o postupe potrebnom na to, aby neplnoleté dieťa mohlo mať priezvisko aj po otcovi, aj po matke. Prípadne, ako postupovať v prípade, že otec dieťaťa nesúhlasí s pridaním priezviska matky. Ďakujem za odpoveď. S pozdravom, N.

Odpoveď: Pridanie ďalšieho mena pre neplnoleté dieťa

(odpoveď odoslaná: 07.07.2018)

Dobrý deň, 

odpoveď na Vašu otázku je nasledovná :

1./ Podľa zákona o mene a priezvisku platí :

"Štátny občan Slovenskej republiky po narodení nadobúda spoločné priezvisko rodičov, alebo, ak majú priezviská rôzne, nadobúda priezvisko jedného z nich určené dohodou pri uzavretí manželstva, prípadne, ak rodičia nie sú spolu zosobášení a majú rôzne priezviská, nadobúda priezvisko podľa dohody rodičov. Dohodou možno určiť iba priezvisko, ktoré v čase, keď k dohode došlo, má jeden z rodičov."

Z uvedeného zákonného textu vyplýva, že dieťa môže mať len jedno priezvisko /"má jeden z rodičov"/.

2./ Dosiahnuť môžete to, že dieťa bude mať priezvisko Vaše. K uvedenému potrebujete súhlas otca dieťaťa. V prípade, že sa nedohodnete, budete musieť podať návrh na súd, ktorý nahradí súhlas otca dieťaťa k podaniu žiadosti o zmenu priezviska dieťaťa. Za súčasného stavu keďže nie ste manželia, nemôžete dosiahnuť to, aby dieťa malo dve priezviská, to by bolo možné len v prípade, že by ste sa zosobášili.

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Pridanie ďalšieho mena pre neplnoleté dieťa" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.