Máte
otázku?

Predaj darovaného pozemku


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Bratislava

Otázka: Predaj darovaného pozemku

Môja sestra mi pred dvoma rokmi darovala pozemok (ostatné plochy), ktorý chcem predať. Bude finančný výnos spoločným vlastníctvom s mojím manželom? Žijeme oddelene, ale nie sme rozvedení. Ďakujem.

Odpoveď: Predaj darovaného pozemku

Dobrý deň, v tomto prípade pôjde o tzv. tranformáciu majetku. Nehnuteľnosť transformujete na finančné prostriedky. Nejde o príjem podľa ustanovenia § 143 Občianskeho zákonníka. Nakoľko ste nehnuteľnosť nadobudli darovaním nepatrí táto vec do BSM. Z toho dôvodu finančné prostriedky získané predajom tejto nehnuteľnosti nebudú patriť do BSM. Spôsob nadobudnutia týchto peňazí a ich pôvod budete musieť v rámci vyporiadania BSM preukazovať. Preto Vám odporúčam všetko dostatočne pripraviť tak, aby bolo zrejmé odkiaľ tieto peniaze pochádzajú (tzn. dajte si pozor na formuláciu zmluvy, uložte si doklad o prevode finančných prostriedkov, i výpis z bankového účtu pred a po predaji nehnuteľnosti).

Trápi vás "Predaj darovaného pozemku" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Predaj darovaného pozemku (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň. Manžel nadobudol pozemok darovacou zmluvou v roku 2014 a následne na ňom postavil rodinný dom, ktorý je nateraz zaťažený hypotékou v banke. Chcela by som sa informovať, či je možné predať takúto nehnuteľnosť situovanú na darovanom pozemku, aj keď s tým manželov otec - darca nesúhlasí. Manžel momentálne s otcom nekomunikuje, v ich vzťahu panuje napätie. Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Predaj darovaného pozemku

(odpoveď odoslaná: 23.07.2019)

Dobrý deň, 

Váš manžel ako vlastník pozemku môže s týmto disponovať podľa svojho uváženia a nepotrebuje súhlas darcu s týmito úkonmi, teda ani s jeho predajom.

Ak chcete dom predať a viazne na ňom záložné právo v prospech banky, budete potrebovať súhlas banky. Odporúčame prečítať podrobne úverovú zmluvy, aby ste neporušili úverové podmienky a banka nezosplatnila úver.

Ohľadom darovaného pozemku ešte uvádzame, že podľa ust. § 630 Obč. zákonníka platí :

"Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy."

Darca pozemku teda sa môže domáhať vrátenia daru len z týchto dôvodov uvedených v § 630 Obč. zákonníka.

Za hrubé porušenie dobrých mravov sa nepovažuje napr. nenavštevovanie darcu, prostá nevďačnosť za dar, predaj darovanej veci.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Predaj darovaného pozemku (Spoluvlastníctvo)

Prosím ešte o radu: Ako by mala znieť formulácia v zmluve o predaji darovaného pozemku, aby som nemala problémy v prípade rozvodu? Ďakujem.

Odpoveď: Predaj darovaného pozemku

(odpoveď odoslaná: 05.07.2017)

Dobrý deň, to, ako bude znieť zmluva o prevode vlastníctva nemá vplyv na majetkove vysporiadanie pozemkov rozvode. Takže ju môžete urobiť štandardne.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Predaj darovaného pozemku" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.