POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Právo na vstup do bytu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Bratislava

Otázka: Právo na vstup do bytu

Dobrý deň, rád by som sa opýtal na nasledujúcu situáciu: Môj otec, ktorý vlastnil byt v BSM spoločne so svojou žijúcou manželkou, zomrel. V tomto byte býva môj brat, ktorý tam má trvalé bydlisko a po otcovej smrti vymenil zámky, čím nám, ostatným príslušníkom rodiny, zamedzil prístup do bytu. Naša matka je dlhodobo hospitalizovaná. Dedičské konanie ešte nie je skončené, ale mám od notárky, ktorá ho vedie, oznámenie o okruhu dedičov. Sme traja dediči a dedíme zo zákona, avšak neboli sme poučení o ustanoveniach občianskeho zákonníka týkajúcich sa dedičského práva, spôsobilosti k dedičstvu a o možnosti dedičstvo odmietnuť. Chcel by som sa opýtať, či je možné sa na základe tohto oznámenia od polície dožadovať prístupu do bytu. Ďakujem.

Odpoveď: Právo na vstup do bytu

Dobrý deň, právo vstupu do bytu je obmedzené bydliskom syna v tomto byte. Ak je tento byt jeho bydliskom, tak vstúpenie do bytu bez súhlasu syna nie je možné. V opačnom prípade by mohlo ísť o trestný čin porušovania domovej slobody. Viem, že je to dosť prísne. Pokiaľ by podal na Vás trestné oznámenie, mohlo by Vám to priviesť trestné stíhanie.  

Ak byt nie je jeho bydliskom a ani nikoho iného, tak do bytu môžete vstúpiť. 

Žiadajte o jeho vypratanie z nehnuteľnosti. Na to máte právo už teraz. On nie je dedič. Pred podaním návrhu je však potrebné, aby prebehlo hlasovanie (alebo aspoň oslovenie každého spoluvlastníka s tým, aby sa vyjadril, či súhlasí s tým, aby byt užíval). Je to komplikovanejší proces, ak by ste zabudli čo i len na jeden krok, potom by ste na súde nemuseli byť ako dedičia úspešní. 

 

Trápi vás "Právo na vstup do bytu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Právo na vstup do bytu (Dedičské právo)

Dobrý deň, vlastním spoločný byt s mojím exmanželom, ktorý mi odmieta umožniť prístup do neho. Aktuálne v ňom býva so svojou matkou a naším synom. Jeho matka nemá na tento byt povolený trvalý pobyt. Po ťažkej operácii ma nechal na ulici, a tak som bola nútená s dcérou si nájsť podnájom. Mnohokrát som volala políciu, no tvrdia, že ho môžu len vyzvať a ak ma nepustí do bytu, nemôžu s tým nič robiť. Chcela by som sa spýtať, či je v tejto situácii možné podniknúť nejaké kroky. Som na pracovnej neschopnosti a nemám veľa energie na vyriešenie tejto situácie, nakoľko som na neho vynaložila všetky svoje úspory, ktoré mi nikdy nevrátil. Navyše, pridali sa k tomu aj fyzické útoky, ktoré boli dôvodom na rozvod. Rozviedli sme sa v roku 2008. Snažila som sa vyriešiť bytovú spoločnú majetnosť, ale ten neupisoval svoj podiel na mne, pretože jeho matka s týmto nesúhlasila. Do dnešného dňa som na nájomnom musela zaplatiť už 22 000 Eur a zaráža ma, ako dlho mi ešte budú stačiť peniaze, keďže som na pracovnej neschopnosti. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Právo na vstup do bytu

(odpoveď odoslaná: 21.11.2020)

Dobrý deň,
z Vašich predchádzajúcich otázok vyplýva, že rozsudok o rozvode manželstva nadobudol právoplatnosť v roku 2008. S teraz už bývalým manželom ste sa nedohodli na vyporiadaní BSM, pričom byt patrí do bezpodielového spoluvlastníctva.

V zmysle ust. § 149 ods. 4 Obč. zákonníka platí :

"Ak do troch rokov od zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov nedošlo k jeho vyporiadaniu dohodou alebo ak bezpodielové spoluvlastníctvo manželov nebolo na návrh podaný do troch rokov od jeho zániku vyporiadané rozhodnutím súdu, platí, pokiaľ ide o hnuteľné veci, že sa manželia vyporiadali podľa stavu, v akom každý z nich veci z bezpodielového spoluvlastníctva pre potrebu svoju, svojej rodiny a domácnosti výlučne ako vlastník užíva. O ostatných hnuteľných veciach a o nehnuteľných veciach platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve a že podiely oboch spoluvlastníkov sú rovnaké. To isté platí primerane o ostatných majetkových právach, ktoré sú pre manželov spoločné."

Z uvedeného ustanovenia vyplýva, že byt zo zákona je v podielovom spoluvlastníctve bývalých manželov v podiele 1/2 k celku. Vy bývate v súčasnosti s dcérou v podnájme a platíte zrejme všetky poplatky za byt správcovi byt. domu v celom rozsahu. Nepíšete, kto platí poplatky za odber médií /elektrina, plyn/ a za odpad.

Sme názoru, že aj keď je byt v podielovom spoluvlastníctve, Vy byt neužívate a ani Vám dlhodobo nie je umožnené byt užívať, nie správne, aby ste platili poplatky správcovi bytového domu, keďže je malá pravdepodobnosť, že predmetné platby vyporiadate aj vzhľadom na plynutie premlčacej doby (všeobecná premlčacia doba v zmysle ust. § 101 Obč. zákonníka je tri roky - v prípadnom súdnom konaní bývalý manžel vznesie námietku premlčania).

Odporúčame prestať platiť poplatky správcovi byt. domu, vo veci kontaktovať advokáta a podať návrh na súd o umožnenie užívania bytu, ako aj návrh na zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, ako aj vyporiadanie úhrady doterajších platieb z Vašej strany.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Právo na vstup do bytu (Dedičské právo)

Dobrý večer, už pred niekoľkými dňami som sa vás pýtal na situáciu, keď som si šiel na miesto svojho trvalého pobytu (ako nezaopatrené dieťa) vyzdvihnúť svoj nábytok a môj otec to nahlásil polícii. Označil to ako obmedzenie domovej slobody, hoci ja v tom dome nežijem. Áno, posledné dva roky som študoval buď v Bratislave, alebo v zahraničí, alebo som sa zdržiaval na inom mieste (u mamy alebo starých rodičov) a preto som nemal dôvod bývať u otca. Nikdy som od neho nedostal zákaz vstupu do jeho domu. Do domu som sa dostal pomocou kľúča, ktorý mi v minulosti daroval. Ako, prosím, môžem obhájiť, že nešlo o obmedzenie domovej slobody? Ďakujem veľmi pekne.

Odpoveď: Právo na vstup do bytu

(odpoveď odoslaná: 07.10.2020)

Dobrý deň,

 

domnievam sa, že incident bol nahlásený ako podozrenie z porušovania (nie obmedzovania) domovej slobody, pretože tak sa nazýva aj skutkový podstata trestného činu (§ 194 TZ Porušovanie domovej slobody).

Na Vašom mieste by som sa bránil najmä tým, že nešlo o "neoprávnené" vniknutie ani zotrvanie v obydlí. Do bytu ste vošli oprávnene, odomknutím prostredníctvom darovaného kľúča. Rozhodujúce však bude to, či Váš otec prejavil vôľu, aby ste v jeho obydlí neboli, tzn. či Vám prejavil vôľu, aby ste tam nevošli, resp. nezotrvali.


Podotázka: Právo na vstup do bytu (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcel by som Vás poprosiť o právnu pomoc v oblasti darovania nehnuteľnosti. Spolu s bratom sme pri dovŕšení plnoletosti nadobudli od rodičov nehnuteľnosť (konkrétne byt) v pomere 50:50. Avšak ani jeden z nás nemá prístup k tomuto bytu, keďže kľúče sú v rukách našej starej mamy, ktorá nám úmyselne odopiera prístup a zverenie bytu. Mám 21 rokov a môj brat v novembri dosiahne 20 rokov. Rád by som sa informoval o mojich možnostiach. Chcem vedieť, či môžem podať trestné oznámenie alebo sa inou formou domáhať prístupu do bytu. Ďakujem pekne za pomoc.

Odpoveď: Právo na vstup do bytu

(odpoveď odoslaná: 06.10.2019)

Dobrý  deň, na vašu otázku uvádzame nasledovné :
Základom vo vašom prípade je to či byt je v súčasnosti niekým obývaný a v tomto byte aj riadne býva. Ak je tomu tak, potom treba vyzvať predmetnú osobu, keďže ju užíva bez zmluvného vzťahu s vami, ktorý dôvod by vyplýval zo zmluvy s vami ako vlastníkmi, aby byt vypratala vo vami uvedenej lehote. Ak sa tak nestane, odporúčame podať ako trestné oznámenie, tak aj žalobu na súd.

Otázkou je, ak niekto byt užíva, kto platí nájomné a platí náklady spojené s užívaním bytu (plyn, elektrina, poplatky správcovi bytového domu a pod.) . V tomto smere by sme odporúčali, aby ste ako vlastníci bytu navštívili správcu byt. domu a zistili stav platenia úhrad a rovnako tak urobili pokiaľ ide o elektrárne a plynárne a byt od uvedených médií buď odpojili resp. prepísali na seba, prípadne požiadali dodávateľov médií o riešenie prerušenia dodávok a to tak, aby to bolo pre váš čo najmenej finančné náročné.

Situáciu im vysvetlite ako uvádzate v otázke.

2./ Ak byt nikto neužíva a neobýva, odporúčame, aby ste starú mamu  vyzvali, aby vám odovzdala kľúče od bytu resp.  vám byt sprístupnila vo vami stanovenej lehote. 

Rovnako aj v tomto prípade vzniká otázka kto hradí náklady spojené s predmetným bytom, ako aj za predch. obdobie, kedy už zrejme vznikli nedoplatky.
Ak sa tak nestane, odporúčame obrátiť sa na políciu a rovnako podať žalobu na súd.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Právo na vstup do bytu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.