Máte
otázku?

Právny aspekt čestného vyhlásenia


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Právny aspekt čestného vyhlásenia

Dobrý deň, mám takúto otázku: Existuje slovenská právna úprava, ktorá by ma donútila podpísať čestné vyhlásenie, ktoré ja osobne nemám záujem podpisovať? Druhá strana ma núti podpísať čestné vyhlásenie, ktorým sa môžem zaviazať, že nebudem zverejňovať neplatné dokumenty tretím stranám. Tieto dokumenty mám vrátiť druhej strane dobrovoľne, pričom mi druhá strana vystaví nové, platné dokumenty. Mám podozrenie, že týmto sa chce druhá strana preručiť proti možnosti zverejnenia či medializácie týchto neplatných dokumentov. Ak podpíšem toto čestné vyhlásenie a moje konanie by ma nútilo k zverejneniu týchto neplatných dokumentov, bude existovať riziko mojej právnej postihnutelnosti? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Právny aspekt čestného vyhlásenia

Dobrý deň,

podľa čl. 2 ods. 3 Ústavy SR Každý môže konať, čo nie je zákonom zakázané, a nikoho nemožno nútiť, aby konal niečo, čo zákon neukladá. Nikto Vás nemôže bez právneho dôvodu nútiť, aby ste konali to, čo sami nechcete. Okrem toho by takýto právny úkon nespĺňal požiadavku slobodnej vôle, keďže by ste ho urobili pod nátlakom.

Trápi vás "Právny aspekt čestného vyhlásenia" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Právny aspekt čestného vyhlásenia (Občianske právo)

Ďakujem pekne za odpoveď. Mám otázku: Ak by som podpísala čestné prehlásenie, ktoré mi bolo nahovorené, mohla by som byť právne postihnutá? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Právny aspekt čestného vyhlásenia

(odpoveď odoslaná: 17.01.2017)

Dobrý deň, môžete byť postihnutá iba v prípade, ak by ste spôsobili tejto osobe škodu. Vznik škody ale musí byť v priamej súvislosti so zverejnením, inak by ste za škodu nezodpovedali. Tiež je potrebné pozrieť, či nemáte nejakú sankciu priamo v čestnom vyhlásení, ktorá by Vám prípadne hrozila.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Právny aspekt čestného vyhlásenia" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.