Máte
otázku?

Pomoc s dlhom - Bencont Invest, Pro Civitas


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Bratislava

Otázka: Pomoc s dlhom - Bencont Invest, Pro Civitas

Prosím o pomoc a radu ohľadom mojej situácie. V roku 2011 som získala úver z Poštovej banky vo výške 2 750 eur. Celková výška nákladov bola 1 827,60 eur, čo celkovo tvorilo sumu na zaplatenie 4 577 eur. Osobne som sa zastavila v Poštovej banke a bola mi oznámená skutočnosť, že so mnou už nemajú nič dočinenia, funkciu vybavovania úveru prevzala spoločnosť Bencont Invest zo Bratislavy. Na moje žiadosť Poštová banka poslala výpis s týmito údajmi: zaplatená suma 2 750 eur, zaplatené úroky 3 037,89 eur a poplatky 343,26 eur. K dátumu 29.7.2015 bol zostatok 0 eur. Celkovo som zaplatila Poštovej banke 6 131 eur. No v januári mi přišiel list s informáciou o dlhu vo výške 2 858 eur. Od januára som platila spoločnosti Bencont Invest. Doteraz zaplatená suma je 340 eur. V júli mi přišiel nový list s informáciou o mojom dlhu od novej spoločnosti Pro Civitas. Ihneď som zatelefonovala na číslo, ktoré tam uvádzali. Odpovedala mi spoločnosť Bencont Invest a pán Jakubík mi oznámil, že riadenie stále prebieha pod ich rukami a že mám pokračovať v splátkach. No o tri týždne mi znovu přišiel list. Tentokrát nie sámou 2 518 eur - ktorá je po odpočítaní zaplatenej sumy - ale so sumou 3 500 eur, ktorú po mne žiadajú. Dňa 21.8.2015 som podala na Okresný súd Bratislava 3 námietku a nesúhlas voči tomuto postupu. Preto žiadam o pomoc a radu, ako mám ďalej postupovať. Všetky dokumenty a korešpondenciu mám k dispozícii. Ďakujem za akúkoľvek pomoc a radu...

Odpoveď: Pomoc s dlhom - Bencont Invest, Pro Civitas

Dobrý deň, pokiaľ ide o pomoc s dlhom od Bencont Invest, Pro Civitas, tieto spoločnosť samozrejme nemôžu postupovať v rozpore so zákonom a požadovať vymyslené nároky. Často sa stáva, že veritelia požadujú úroky, zmluvné pokuty alebo iné sumy, na ktoré vôbec nemajú nárok. Ak ste svoj dlh splatili a máte o tom potvrdenie, je to potrebné využiť vo Váš prospech. Ak ste spotrebiteľl, Vaše práva súd musí chrániť.

Ak už máte konanie na súde, môžeme sa pozrieť na Vašu pohľadávku, poradíme Vám, čo máte robiť a ako postupovať a či je nárok týchto spoločností oprávnený alebo nie. Ak bude postup vyžadovať právne zastupovanie, môžeme Vás v konaní zastúpiť. Ak je ich nárok neprávnený, protistrana bude musieť nahradiť naše právne zastupovanie a tým pádom Vás zastupovanie nebude stáť vôbec nič. 

Trápi vás "Pomoc s dlhom - Bencont Invest, Pro Civitas" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Pomoc s dlhom - Bencont Invest, Pro Civitas (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, pred dvoma dňami bol môjmu zamestnávateľovi doručený list od vymáhacej spoločnosti. V roku 2012 som na žiadosť mojej matky vybavila v banke spotrebný úver vo výške 3000 eur. Následne tento úver nebol splácaný a v roku 2017 bol môjmu vtedajšiemu zamestnávateľovi doručený list od vymáhacej spoločnosti, ktorý uvádzal, že celková dlžná suma vzrástla na 5000 eur. Môj zamestnávateľ mi sľúbil, že mi bude cez svojho právnika pomáhať, ale k tomu nikdy nedošlo. Mám otázku: Nie je tento dlh už premlčaný? Aké mám práva? A aké práva majú na mne vymáhacie spoločnosti? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Pomoc s dlhom - Bencont Invest, Pro Civitas

(odpoveď odoslaná: 20.11.2023)

Dobrý deň, k vami uvedenej problematike začneme našu odpoveď na otázku, ktorú ste uviedli v závere vašej otázky :

Vymáhačská spoločnosť nemá nárok na nič, ani na jedno euro a zamestnávateľ nie je povinný vykonávať žiadne zrážky zo mzdy, lebo vo veci nie je vydané žiadne súdne rozhodnutie, ktorým by ste boli zaviazaná k úhrade dlžnej sumy v prospech banky prípadne vymáhačskej spoločnosti a teda neexistuje žiadny exekučný titul.

Ak by teraz vymáhačská spoločnosť podala žalobu na súd, čo neurobí, treba vzniesť námietku premlčania. Podľa ust. § 101 Obč. zákonníka platí všeobecná premlčacia doba 3 roky, ktorá plynie odo dňa, keď sa právo mohlo vykonať po prvý raz. Táto premlčacia doba dávno uplynula.

Pokiaľ ide o dohodu o zrážkach zo mzdy, táto je neplatná, lebo v čase jej podpísania ste nemali žiadny dlh a ak by ste dohodu o zrážkach zo mzdy nepodpísali, banka by vám neposkytla spotreb. úver.

Vy sama nič neuhradzujte, nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o zrážkach alebo dohodu o splátkach, prípadne listinu, z ktorej by vyplývalo, že pri čiastočnej úhrade dlhu vám zostatok odpustia.

Odkaz pre vášho zamestnávateľa : Nevykonávaním zrážok zo mzdy na základe dohody vami podpísanej niekedy v roku 2012 neporuší žiadny zákon a vymáhačská spoločnosť nemá proti zamestnávateľovi žiadne právne páky.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Pomoc s dlhom - Bencont Invest, Pro Civitas (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, potrebujem poradiť. Môj zamestnávateľ obdržal od spoločnosti Bencon Invest žiadosť o zrážky zo mzdy. Táto záležitosť sa týka úveru od Prevádzkovej banky (PB) z roku 2009. Problém som už riešil s firmou Civitas pred 5-6 rokmi. Z mojej mzdy mi zrážali určitú sumu, ale nie som si istý, či všetko. No posledných 6 rokov bolo ticho a teraz sa ozvala iná spoločnosť - Bencon Invest. Úplne tomu nerozumiem. Môže náhodou nejaká spoločnosť nariadiť zamestnávateľovi zrážky z mzdy alebo to môže urobiť len súd? Navyše, nie je 6-ročná doba už premlčaná? Budem musieť v tejto záležitosti dať zamestnávateľovi nejaké stanovisko a neviem presne, ako postupovať. Ďakujem.

Odpoveď: Pomoc s dlhom - Bencont Invest, Pro Civitas

(odpoveď odoslaná: 03.11.2022)

Dobrý deň, rozsah a druh zrážok zo mzdy, ktoré je oprávnený vykonávať zamestnávateľ, je upravený v ust. § 131 a nasl. Zákonníka práce. Zo žiadneho ustanovenia Zákonníka práce nevyplýva možnosť a ani povinnosť vykonávať zrážky zo mzdy na základe listu vymáhačskej spoločnosti, v ktorej veci nebolo vydané žiadne právoplatné súdne rozhodnutie, ktorým by Vám bola uložená povinnosť uhradiť určitú sumu, neexistuje teda exekučný titul. Zamestnávateľ na základe listu vymáhačskej spoločnosti nemôže vykonávať zrážky zo mzdy, lebo neexistuje exekučný titul a vo veci nie ej nariadená exekúcia.

Ak máte vedomosť o liste vymáhačskej spoločnosti, oznámte písomne zamestnávateľovi, že nie je oprávnený vykonávať zrážky zo mzdy, lebo vo veci nie je nariadená exekúcia a nevyplatenie mzdy sa považujte za trestný čin. Ak by vykonával zrážky zo mzdy, môžete na zamestnávateľa podať trestné oznámenie. Uvádzame tiež, že nevykonávaním zrážok zo mzdy na základe listu vymáhačskej spoločnosti sa zamestnávateľ nedopustí žiadneho protiprávneho konania a neporuší žiadny zákon.

V otázke uvádzate, že ide o pôžičku z PB z roku 2009 a teda ak vo veci nebolo nikdy vydané žiadne súdne rozhodnutie a ani nebola podaná žaloba na súd, je nárok veriteľa v celom rozsahu premlčaný /všeobecná premlčacia doba je v zmysle ust. § 101 Obč. zákonníka 3 roky a plynie odo dňa, keď sa právo mohlo vykonať po prvý raz/. Rovnako ani Vy nič neuhradzujte.

Môžete zamestnávateľa odkázať aj na toto naše stanovisko, prípadne mu uveďte, že môže kontaktovať našu AK.

 


Podotázka: Pomoc s dlhom - Bencont Invest, Pro Civitas (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, B.I. mi poslal dopis s ponukou na vyrovnanie dlhu so zľavou. Prosím Vás, ako mám riešiť túto situáciu, keď nie som si vedomý toho, že by som mal nejaký nezaplatený dlh?

Odpoveď: Pomoc s dlhom - Bencont Invest, Pro Civitas

(odpoveď odoslaná: 04.12.2021)

Dobrý deň,
ak Vás majú v systéme, zrejme ste vzali, možno aj pred mnohými rokmi určitú pôžičku alebo úver od nebankovej spoločnosti. Oni sa často ozývajú po dlhých rokoch, keď zistia, že máte nesplatený dlh, čo spôsobuje, že sám dlžník si ani na svoj dlh nespomína.

To, že ponúkajú možnosť splatiť dlh so zľavou je signálom toho, že sa môže jednať o premlčaný dlh, ktorý by ste nemuseli už vôbec splácať. Ak máte k tomuto dlhu aj ďalšie doklady, zmluvu, výzvy... vyhľadajte s nimi advokáta, nech Vám posúdi tieto doklady a ustáli, či sa nejedná o premlčaný dlh.


Trápi vás "Pomoc s dlhom - Bencont Invest, Pro Civitas" a chcete pomôcť?

Podotázka: Pomoc s dlhom - Bencont Invest, Pro Civitas (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ohľadom situácie mojej kamarátky. Jej manžel dlží spoločnosti B. C.. Aj keď spolu nežijú a sú obaja na dôchodku, spoločnosť vymáha peniaze od nej, nie od manžela. Mohli by ste prosím poradiť, ako by mala postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Pomoc s dlhom - Bencont Invest, Pro Civitas

(odpoveď odoslaná: 16.06.2020)

Dobrý deň,
podľa ustanovenia § 147 ods. 1 Občianskeho zákonníka platí, že ak dlh jedného z manželov vznikol počas trvania manželstva, môže veriteľ tento dlh vymáhať aj zo spoločného majetku.

Ak teda dlh jej manžela vznikol počas trvania manželstva, bez ohľadu na to, či spolu žijú alebo nie (jedine, že by mali bezpodielové spoluvlastníctvo manželov počas trvania manželstva zrušené), môže veriteľ svoj dlh vymáhať aj od manželky.

Ak následne manželka tento dlh uhradí, pričom peniaze získané z tohto dlhu použil manžel na iné, než spoločné potreby manželov, tak je možné túto sumu spätne požadovať v rámci vyporiadania BSM v súlade s ustanovením § 150 Občianskeho zákonníka.


Podotázka: Pomoc s dlhom - Bencont Invest, Pro Civitas (Vymáhanie pohľadávok)

Táto situácia sa netýka mňa, ale mojej mamy, ktorej spoločnosť Becont Collection poslala tri správy na mobilné číslo. Tieto správy jej v podstate vyzývajú, aby poslala dlžnú čiastku na uvedené číslo účtu. Moja mama to veľmi zle znáša, pretože má všetky svoje záležitosti v poriadku a nevie sa dopátrať, prečo tie správy dostáva. Ja, ako jej dcéra, považujem takéto konanie za neoprávnené a vnímam ho ako podvod. Z tohto dôvodu by som chcela podať trestné oznámenie za obťažovanie. Chcela by som sa opýtať, či je takáto komunikácia zo strany tejto spoločnosti správna. Za odpoveď vopred ďakujem. S pozdravom, B.

Odpoveď: Pomoc s dlhom - Bencont Invest, Pro Civitas

(odpoveď odoslaná: 01.10.2018)

Dobrý deň, 

pokiaľ Vaša mama nemá s uvedenou spoločnosťou podpísanú žiadnu zmluvu /poskytujú úvery/ a ani si žiadne peniaze od nich nepožičala, nemá sa čoho obávať. Je možné, že niekto uviedol jej telefónne číslo do dokladov pre uvedenú spoločnosť a preto ju teraz vyrušujú. 

Odporúčame im napísať email, že žiadnu zmluvu Vaša mama nepodpísala a ani si žiadne peniaze nepožičala, a že pokiaľ ju budú naďalej obťažovať so svojimi požiadavkami vec nahlásite Slovenskej obchodnej inšpekcii a Národnej banke Slovenska, ktorá im udelila povolenie na poskytovanie spotreb. úverov. Prípadne využite kontaktný formulár na ich stránke.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Pomoc s dlhom - Bencont Invest, Pro Civitas (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, potrebujem radu. Mám pohľadávku u spoločnosti Bencont Invest, ktorú splácam mesačne, a to 100 eur. S touto spoločnosťou máme dohodnutý splátkový kalendár a teraz by som však chcela vyplatiť celú pohľadávku, ktorá predstavuje sumu 3600 eur. Obávam sa však, že mi budú účtované pokuty za predčasné splatenie dlhu.

Odpoveď: Pomoc s dlhom - Bencont Invest, Pro Civitas

(odpoveď odoslaná: 01.10.2017)

Dobrý deň, ak zaplatíte vopred celý dlh, tak práveže ušetríte na úrokoch. Za predčasné splatenie Vám nemôžu účtovať pokutu.


Trápi vás "Pomoc s dlhom - Bencont Invest, Pro Civitas" a chcete pomôcť?

Podotázka: Pomoc s dlhom - Bencont Invest, Pro Civitas (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, mám problém s firmou Pro Civitas. Augustovú výplatu za rok 2015 mi zamestnávateľ strhol o 440 eur a v septembri mi o 636,78 eur. Jeden z týchto mesiacov mi vyplatil len niečo vyše 400 eur, pričom som živiteľ rodiny a mám dve deti. Lenže na výpise sa to zobrazuje ako strhnuté až v októbri a novembri, čo je nereálne, keďže od októbra som mal iného zamestnávateľa. Tento mi dal podpísať papier, že budú strhávať 40 eur mesačne. Pokiaľ si pamätám, októbrová výplata bol ešte celá a strhávanie začalo až z novembrovej. Pro Civitas spravuje môj dlh voči Poštovej banke vo výške 629,55 eur. Problematika je v tom, že v apríli 2016 mi písali na e-mail, že súdne rozhodnutie o zrušenej exekúcii neakceptujú, pretože rozhodnutie vychádzalo od rozhodcovského súdu. Podľa mojich informácií by mal byť okresný súd nadriadený rozhodcovskému. Vtedy mi napsali do e-mailu, že dlžím 933 eur, ale dôkazov je viac. V novembri 2016 som si požiadal o výpis dlhu e-mailom a poslali mi výpis: istina bola stále 629,55 eur. Úrok 156,02 eur, bežná úroková miera 29,5 % a sankčná 9 %. Toto bolo na výpise. Dňa 2.2.2017 som si požiadal o ďalší výpis a prišiel mi ešte zaujímavejší: Istina 0 eur, úrok 440 eur a v textovom dodatku v e-mailu bolo uvedené, že úroková miera je stále 29,5 % a sankčná 9 %. Medzitým v januári stiahli žalobu z okresného súdu a dnes som to dostal. Mám možnosť sa do 15 dní odvolať. Potrebujem radu, čo mám teraz urobiť. Chcem ukázať na súde, ako ignorujú súdne rozhodnutie a aj to, aké výpisy posielajú. Ďakujem za pomoc.

Odpoveď: Pomoc s dlhom - Bencont Invest, Pro Civitas

(odpoveď odoslaná: 18.02.2017)

Dobrý deň, máte možnosť sa brániť a to žalobou na určenie neplatnosti dohody o zrážkach zo mzdy. Zároveň neodkladným opatrením je potrebné zakázať zamestnávateľovi, aby vykonával zrážky, ak sa neviete so zamestnávateľom dohodnúť. 

Ak ide o spotrebiteľský vzťah, rozhodcovský rozsudok iného ako spotrebiteľského rozhodcovského súdu nie je možné nie je možné použiť v exekúcii. Ak ste mali zastavenú exekúciu z dôvodu, že šlo o rozhodcovské konanie (neprípustné v spotrebiteľských sporoch), môžete to využiť pri komunikácii so zamestnávateľom, aby nevykonával zrážky zo mzdy.


Podotázka: Pomoc s dlhom - Bencont Invest, Pro Civitas (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť, ako postupovať v súvislosti s úverom od Poštovej banky. Banka predala pohľadávku firmám Bencont Invest a následne Pro Civitas. Úver bol vo výške 1500 eur, avšak dnes činí 6700 eur. Ako ďalej postupovať? Mám aj zrážky z platu, čo bolo zakotvené v zmluve, o čom som však nemala tušenie. Stále mi prichádzajú výzvy na zaplatenie a z mojho platu mi už dva roky zrážajú peniaze, no suma dlhu sa neznižuje. Prosím Vás, poraďte mi, ako sa zbaviť tejto nepríjemnej situácie. Mám pocit, že sa jedná o úžeru. Ďakujem, Alena.

Odpoveď: Pomoc s dlhom - Bencont Invest, Pro Civitas

(odpoveď odoslaná: 15.12.2016)

Dobrý deň, poštová banka určite nežiada nezákonne úroky. Otázne je koľko a čo si žiada spoločnosť, ktorá dlh vymáha.

Ak chcete zastaviť zrážky zo mzdy, je potrebné podať návrh na súd a žiadať určiť neplatnosť zmluvy o zrážkach zo mzdy. Ak chcete, môžeme sa Vám na to pozrieť a pomôcť Vám. Dôležité je, aby ste mali všetky doklady (zmluvy, výzvy, doklady o tom kedy a koľko ste už zaplatili). Pokiaľ nemáte vsetky doklady nedokážeme Vám pomôcť. Preto si ich zabezpečte, ak chcete pomôcť a nemáte ich.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Pomoc s dlhom - Bencont Invest, Pro Civitas" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.