Máte
otázku?

Pokuta


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Trnava

Otázka: Pokuta

Kto je zodpovedný, ak vlastním osobný automobil a v čase, keď som ho požičal, sa stal priestupok, ktorý rieši mestská polícia? Som vinný ja ako vlastník vozidla, alebo osoba, ktorá ho v tom čase riadila?

Odpoveď: Pokuta

Dobrý deň, od 01.07.2012 platí tzv. objektívna zodpovednosť držiteľov motorových vozidiel. Toto znamená, že držiteľ vozidla je povinný zabezpečiť, aby nedošlo k spáchaniu skutkov uvedených v ustanovení § 6a zákona o cestnej premávke. Ak k takému spáchaniu priestupku dôjde, zodpovedá za neho držiteľ (vlastník) vozidla bez ohľadu na to, že v čase spáchania tohto skutku bolo vozidlo požičané inej osobe. Môžete sa proti pokute brániť a začať vo veci správne konanie. Ak však neuspejete budete musieť ešte navyše uhradiť 30,- € poplatok za správne konanie. V takýchto prípadoch je lepšie sa s osobou, ktorej ste motorové vozidlo požičali dohodnúť na tom, že pokutu uhradí namiesto Vás, nakoľko on spáchal predmetný priestupok.

Trápi vás "Pokuta" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Pokuta (Trestné právo)

Dobrý deň, nedávno som dostala pokutu vo výške 3000 Kč v Českej republike podľa § 35 písm. b) a § 46 zákona o zodpovednosti za priestupky, a tiež § 35 odst. 2 písm. c) zákona o ochrane zdravia pred škodlivými účinkami návykových látok, keďže som bola opitá v MHD. Mám diagnostikovanú hraničnú poruchu osobnosti a nedávno som začala užívať nové antidepresíva. V príbalovom letáku týchto liekov je upozornenie, že nemusia byť kompatibilné s konzumáciou alkoholu. Okrem toho je medzi vedľajšími účinkami uvedené aj zvýšené samovražedné sklony. V súčasnosti tiež nepracujem, čo znamená, že nemám žiadny príjem. Chcela by som vedieť, či by niektorý z týchto faktorov mohol byť považovaný za zmierňujúcu okolnosť v prípade odvolania sa proti pokute. Ďakujem vám veľmi pekne.

Odpoveď: Pokuta

(odpoveď odoslaná: 04.01.2023)

Dobrý deň, samozrejme, že podajte odvolanie.

Dovoľujeme si citovať ust. § 19 zákona o odpovědnosti za přestupky :

"Za přestupek není odpovědný ten, kdo pro duševní poruchu v době jeho spáchání nemohl rozpoznat protiprávnost svého jednání nebo své jednání ovládat; odpovědnosti se však nezbavuje ten, kdo se do stavu nepříčetnosti přivedl, byť i z nedbalosti, užitím návykové látky; návykovou látkou se rozumí alkohol, omamné látky, psychotropní látky a ostatní látky způsobilé nepříznivě ovlivnit psychiku člověka nebo jeho ovládací nebo rozpoznávací schopnosti nebo sociální chování."

Odporúčam kontaktovať advokáta.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Pokuta (Trestné právo)

Dobrý deň, prosím Vás o odpoveď na otázku týkajúcu sa jednej zmluvy o dielo, konkrétne časti týkajúcej sa zmluvnej pokuty. V článku zmluvy o zmluvných pokutách je napísané: "V prípade nedodržania určeného technologického postupu podľa zákazkového listu alebo požadovanej kvality prác uvedenej vo všeobecne záväzných podmienkach má objednávateľ právo uplatniť voči dodávateľovi zmluvnú pokutu z ceny služby na danom pracovisku vo výške 15%." Moja otázka spočíva v tom, či je na základe tohto článku zmluvy zo strany objednávateľa nutné uplatniť pokutu vo výške 15% alebo je možné pokutu primerane znížiť, napr. podľa závažnosti priestupku. Za stratu Vášho času sa ospravedlňujem, za skorú odpoveď Vám vopred ďakujem. S pozdravom, Braňo.

Odpoveď: Pokuta

(odpoveď odoslaná: 23.06.2021)

Dobrý deň, z otázky sme pochopili, že ide obchodnoprávny vzťah,  v ktorom platia ust. Obchodného zákonníka.

K samotnej otázke uvádzame, že pokiaľ v zmluve je uvedené, že objednávateľ je oprávnený uplatniť zmluvnú pokutu vo výške 15 % z ceny služby na danom pracovisku, potom je zmluvná pokuta určená v podstate pevnou sumou. Podľa ust. § 301 Obchodného zákonníka platí :

"Neprimerane vysokú zmluvnú pokutu môže súd znížiť s prihliadnutím na hodnotu a význam zabezpečovanej povinnosti, a to až do výšky škody, ktorá vznikla do doby súdneho rozhodnutia porušením zmluvnej povinnosti, na ktorú sa vzťahuje zmluvná pokuta. Na náhradu škody, ktorá vznikla neskôr, je poškodený oprávnený do výšky zmluvnej pokuty podľa § 373 a nasl.."
 
Záver : Ak ste sa dohodli na zmluvnej pokute 15 %, objednávateľ je oprávnený na jej účtovanie za splnenia podmienok uvedených v zmluve vo výške 15 %, teda nie vyššej a ani nižšej, lebo ste sa nedohodli na rozpätí zmluvnej pokuty.  Nie je však vylúčené, aby ste sa ako objednávateľ a dodávateľ dohodli na jej znížení v zmysle ust. Obchod. zákonníka a ust. Obč. zákonníka dodatkom k zmluve.
Ak by ste sa nedohodli na znížení zml. pokuty, o jej znížení je oprávnený rozhodnúť súd v zmysle cit. § 301 Obchod. zákonníka.
Poznámka : Ak ste Vy ako dodávateľ potom z Vášho hľadiska nie je najšťastnejším riešením, aby nekvalita prác bola riešená zml. pokutou, ktorej uhradenie je dané na základe objektívnej zodpovednosti v zmysle ust. Obchod.zákonníka, ale priaznivejšie riešenie pre Vás je použitie ust. § 500 Obchod. zákonníka :
 
"Objednávateľ je oprávnený kontrolovať vykonávanie diela. Ak objednávateľ zistí, že zhotoviteľ vykonáva dielo v rozpore so svojimi povinnosťami, je objednávateľ oprávnený dožadovať sa toho, aby zhotoviteľ odstránil vady vzniknuté vadným vykonávaním a dielo vykonával riadnym spôsobom. Ak tak zhotoviteľ diela neurobí ani v primeranej lehote mu na to poskytnutej a postup zhotoviteľa by viedol nepochybne k podstatnému porušeniu zmluvy (§ 345), je objednávateľ oprávnený odstúpiť od zmluvy."

Podotázka: Pokuta (Trestné právo)

Dobrý deň, mojej priateľke, ktorá pred 3 - 4 rokmi pracovala v Holandsku cez pracovnú agentúru, nedávno prišiel email, v ktorom sa uvádza, že im dlhuje približne 340 eur a má to zaplatiť do 15 dní, inak sa suma zvýši o 48 eur. Nepriložili nám žiadny doklad ani dôvod, prečo by malo dôjsť k takému dlhu. Majú na takéto niečo právo? Čo by sme mali robiť? Ďakujem.

Odpoveď: Pokuta

(odpoveď odoslaná: 11.06.2021)

Dobrý deň,
v otázke uvádzate, že priateľka pracovala cez pracovnú agentúru v Holandsku a došiel email s výzvou k úhrade 340 € do 15 dní a to bez uvedenia právneho dôvodu.

Z otázky predpokladáme, že išlo o slovenskú agentúru a zmluvný vzťah sa riadil normami pracovného práva. Ak je to tak uvádzame, že podľa slov. právnych predpisov všeobecná premlčacia doba v zmysle ust. §  101 Obč. zákonníka je tri roky a plynie odo dňa, kedy sa právo mohlo vykonať po prvý raz. Uvádzate, že priateľka pracovala pred 3 - 4 rokmi, potom ak nárok nebol uplatnený cestou súdu, nárok prac. agentúry je premlčaný.

K samotnej prac. agentúre sa vyjadrovať nebudeme, lebo nepoznáme okolnosti prípadu.

Sumu 340 € podľa došlého emailu neuhradzujte bez ohľadu na to, že vo výzve je uvedené, že ak priateľka sumu neuhradí, bude zvýšená o 48 €, lebo aj keby sa nárok posudzoval podľa noriem holandského práva, bude najskôr premlčaný,

Odporúčame len na email napísať, ak tento email je email agentúry /môžete zistiť na internete kontaktné údaje agentúry/ a uviesť agentúre, že žiadate o zdôvodnenie výzvy. 

Ak by ste potrebovali pomoc s uvedeným problémom a reakciou na email, ktorý prípadne napíše pracovná agentúra, dajte nám vedieť, aby sme Vám pomohli.


Trápi vás "Pokuta" a chcete pomôcť?

Podotázka: Pokuta (Trestné právo)

Dobrý deň, dostala som blokovú pokutu za parkovanie a chcela by som vedieť, či je oprávnená. Zablokovali mi auto papučou, keďže som parkovala pred vstupom do priestoru so smetnými košmi pri našom bytovom dome. Tento krok som podnikla, pretože všetky oficiálne parkovacie miesta (vyhradené pre obyvateľov bytov, teda aj pre mňa a označené príslušnou značkou) boli obsadené. Nemala som však na mieste, kde som stála, žiadne zvislé ani vodorovné značenie, ktoré by mi parkovanie zakazovalo. Keď som sa zmierila s mestskou políciou, vysvetlili mi, že moje vozidlo nahlásili pracovníci technických služieb mesta - smetiari, pretože som blokovala vstup ku košom. To je pravda, ale iba čiastočne. Áno, moje auto stálo pred vstupom, ale medzi ním a smetnými košmi bol voľný priestor približne 1,5 metra. Tento priestor zostal voľný, pretože cesta, resp. vstup na vyhradené parkovisko, má obrubník, ktorý auto nemohlo prekročiť. Napriek vysvetleniu policajtom, že keď som prichádzala domov, nebolo k dispozícii žiadne iné parkovacie miesto (ani pri ceste, a nie hovoriac o regulovanom parkovisku) a že svojím parkovaním neporušujem žiadne pravidlá ani nikoho neobmedzujem, mi predsa len vystavili blokovú pokutu. Rada by som sa teda dozvedela, či je táto pokuta oprávnená, aj napriek všetkým okolnostiam, ktoré som popísala. Chcela by som podať odvolanie, ale najprv si chcem overiť, či mám na to právo a či pokuta nebola neodôvodnená. Ďakujem.

Odpoveď: Pokuta

(odpoveď odoslaná: 24.11.2020)

Dobrý deň,
vzhľadom na okolnosť, že ste pokutu uhradili na mieste v tzv. blokovom konaní, žiadne odvolanie nie je možné.

Platí ust. § 84 zákona o priestupkoch :

"(1) Za priestupok možno uložiť pokutu v blokovom konaní, ak je priestupok spoľahlivo zistený a obvinený z priestupku je ochotný pokutu (§ 13 ods. 2) zaplatiť.
(2) Priestupok možno vybaviť aj napomenutím, ak zaň podľa tohto zákona nemožno uložiť zákaz činnosti alebo prepadnutie veci alebo ak nejde o priestupok podľa § 22 ods. 1 písm. h) druhého bodu. Napomenutie sa nepovažuje za sankciu.
(3) Proti blokovému konaniu sa nemožno odvolať, nemožno ho obnoviť ani preskúmať mimo odvolacieho konania."


Odpoveď: Pokuta

(odpoveď odoslaná: 24.11.2020)

Dobrý deň, áno, je to tak.
Keďže ste nemali pri sebe dostatok fin. prostriedkov na uhradenie pokuty na mieste, bol Vám vydaný blok na pokutu na mieste nezaplatenú.

Blok na pokutu na mieste nezaplatenú má povahu právopl. rozhodnutia a v prípade neuhradenia pokuty v lehote je exekučným titulom.

Podľa § 45 exek. poriadku platí :

"Exekučný titul
(1) Exekučným titulom je vykonateľné rozhodnutie súdu, ak priznáva právo, zaväzuje k povinnosti alebo postihuje majetok.
(2) Exekučným titulom na účely tohto zákona je aj
a) rozhodnutie inštitúcie, orgánu, úradu a agentúry Európskej únie,7e)
b) cudzí exekučný titul vykonateľný v Slovenskej republike,
c) notárska zápisnica, ktorá obsahuje právny záväzok a v ktorej je vyznačená oprávnená osoba a povinná osoba, právny dôvod, predmet a čas plnenia, ak povinná osoba v notárskej zápisnici s vykonateľnosťou súhlasila,
d) vykonateľné rozhodnutie vydané v rozhodcovskom konaní vrátane zmieru v ňom schváleného,
e) rozhodnutie o dedičstve,
f) vykonateľné rozhodnutie orgánu verejnej správy a územnej samosprávy vrátane bloku na pokutu nezaplatenú na mieste,
g) platobný výmer, výkaz nedoplatkov vo veciach daní a poplatkov, ako aj zmier schválený príslušným orgánom,... "

 



Podotázka: Pokuta (Trestné právo)

Dobrý deň. Rád by som sa opýtal, ako a kde mám zaplatiť pokutu zo súdu? Vo výpise zo súdu mám uvedenú len čiastku a alternatívny trest v prípade nezaplatenia. Ďakujem.

Odpoveď: Pokuta

(odpoveď odoslaná: 02.11.2020)

Dobrý deň,
súd Vás musí vyzvať na jeho zaplatenie. Podľa zákona len čo sa stal vykonateľným rozsudok, podľa ktorého je odsúdený povinný zaplatiť peňažný trest, vyzve predseda senátu odsúdeného, aby ho zaplatil do pätnástich dní, a upozorní ho, že inak bude nariadený výkon náhradného trestu odňatia slobody.

Môžete aj z vlastnej iniciatívy napísať na súd list / email a požiadať o platobné údaje.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Pokuta (Trestné právo)

Dobrý deň, zaujímalo by ma, po akej dobe sa považuje priestupok za zamlčaný.

Odpoveď: Pokuta

(odpoveď odoslaná: 27.12.2018)

Dobrý deň, 

podľa ust. § 20 zákona o priestupkoch platí (citujeme) :

" Zánik zodpovednosti za priestupok

(1) Priestupok nemožno prejednať, ak od jeho spáchania uplynuli dva roky; nemožno ho tiež prejednať, prípadne uloženú sankciu alebo jej zvyšok vykonať, ak sa na priestupok vzťahuje amnestia.

(2) Do plynutia lehoty podľa odseku 1 sa nezapočítava doba, počas ktorej sa pre ten istý skutok viedlo trestné stíhanie."


Trápi vás "Pokuta" a chcete pomôcť?

Podotázka: Pokuta (Trestné právo)

Dobrý deň. Dnes som dostal pokutu vo výške 10 eur za prekročenie rýchlosti. Policajt si zobral moje doklady do auta, vypísal pokutu a ja som ju zaplatil. Toto je moja prvá pokuta, preto mám otázku. Bol tento priestupok evidovaný na mojej vodičskej karte? Ak áno, po akej dobe sa vymaže alebo je možné, že úplne zmizne z vodičskej karty? Ďakujem pekne.

Odpoveď: Pokuta

(odpoveď odoslaná: 03.08.2017)

Dobrý deň, áno, eviduje sa do karty vodiča a ten tam budete mať stále. Obyčajne pri ďalšom priestupku sa pozerá polícia 2 roky dozadu, či ste v tejto lehote nespáchali nejaký priestupok. Výhodou vo Vašom prípade je, že ste dostali len 10 eur, aj to je dôležitý indikátor závažnosti priestupku. 


Podotázka: Pokuta (Trestné právo)

Je možné dostať v Holandsku pokutu za opitosť na verejnom priestranstve bez akejkoľvek výtržnosti?

Odpoveď: Pokuta

(odpoveď odoslaná: 20.01.2017)

Dobrý deň,

žiaľ nedokážeme Vám odpovedať na Vašu otázku, nakoľko nám nie je známa právna úprava Holandska. Odporúčam Vám obrátiť sa na advokáta v Holandsku, ktorý pozná tamojšie predpisy a dokáže Vám poradiť.


Podotázka: Pokuta (Trestné právo)

Dobrý deň, v októbri 2015 som dostala pokutu od PZ za krádež v Tesco vo výške 49 eur. Chcem sa spýtať, či sa to dá po určitej dobe vymazať z odpisu. Register trestov mám čistý a toto mi bolo pridelené ako priestupok. Ďakujem.

Odpoveď: Pokuta

(odpoveď odoslaná: 09.10.2016)

Dobry den, tento priestupok nie je mozne bohuzial vymazat ale po 5 rokoch sa tieto informacie odstrania.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Pokuta" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.