Máte
otázku?

Podlieha exekúcii majetok v doplnkovom dôchodkovom fonde?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Procesné právo (civilné), Trenčín

Otázka: Podlieha exekúcii majetok v doplnkovom dôchodkovom fonde?

Dobrý deň. Rád by som sa opýtal, či mi môže exekútor siahnuť na tretí pilier dôchodkového sporenia v prípade, že by som prehral súdny spor o vrátenie peňazí súkromnej osobe. V prípade, ak by som prehral, som ochotný dobrovoľne splácať zrážkou zo mzdy.

Odpoveď: Podlieha exekúcii majetok v doplnkovom dôchodkovom fonde?

Dobrý deň,

podľa § 115 ods. 4 zákona č. 233/1995 Z. z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok) v účinnom znení z exekúcie je vylúčený podiel sporiteľa na majetku v dôchodkovom fonde (starobné dôchodkové sporenie) a podiel účastníka na majetku v doplnkovom dôchodkovom fonde zodpovedajúci výške príspevkov zamestnávateľa zaplatených za tohto účastníka a výnosov z ich investovania (doplnkové dôchodkové sporenie).

Tretím pilierom je práve doplnkové dôchodkové sporenie. Z uvedeného ustanovenia Exekučného poriadku teda vyplýva, že súdny exekútor môže pri výkone exekúcie splnenie Vašej povinnosti aj tak, že zexekvuuje Vás podiel na majetku v doplnkovom dôchodkovom fonde zodpovedajúci výške Vašich príspevkov a výnosov z nich (vylúčený je totiž len podiel zodpovedajúci výške príspevkov zamestnávateľa zaplatených za tohto účastníka a výnosov z ich investovania).

O spôsobe výkonu exekúcie rozhoduje vždy len súdny exekútor, nie je v tomto smere viazanými žiadnymi návrhmi povinného a pod. Preto súdny exekútor bude môcť zvoliť vyššie uvedený spôsob exekúcie aj v prípade, ak by ste sám súhlasili s iným spôsobom výkonu exekúcie.

Rovnako je nutné uviesť, že v súdnom konaní môže sám súd rozhodnúť o tom, že dlh budete môcť splácať v súdom stanovených splátkach a lehotách. Ak by ste ich dodržiavali, tak k súdnemu výkonu rozhodnutia nedôjde.

 

Trápi vás "Podlieha exekúcii majetok v doplnkovom dôchodkovom fonde?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Podlieha exekúcii majetok v doplnkovom dôchodkovom fonde?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.