Máte
otázku?

Podanie dovolania výlučne advokátom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Trenčín

Otázka: Podanie dovolania výlučne advokátom

Dobrý deň, súdim sa v súvislosti s nevyplatením mzdy. Už nemám právničku a zastupujem sa sám, pričom mám podať dovolanie na súd. Rád by som sa opýtal, či môžem sám napísať dovolanie, alebo to musí napísať a na súd podať advokát. Ďakujem.

Odpoveď: Podanie dovolania výlučne advokátom

Dobrý deň,

podľa § 429 zákona č. 160/2015 Z. z. Civilný sporový poriadok v účinnom znení dovolateľ musí byť v dovolacom konaní zastúpený advokátom a dovolanie ako aj iné podania musia byť spísané advokátom.

Teda v dovolacom konaní musíte byť zastúpený advokátom (ak nemáte vysokoškolské právnické vzdelanie druhého stupňa) a to už od samého začiatku, teda už pred podaním dovolania, keďže aj dovolanie už musí byť ako prvý úkon v dovolacom konaní spísaný advokátom.

V prípade nesplnanie uvedenej podmienky ustanovenej v citovanom § 429 Civilného sporového poriadku dovolací súd bez ďalšieho dovolanie odmietne a v takom prípade sa ním ani nezaoberá meritórne.

Trápi vás "Podanie dovolania výlučne advokátom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Podanie dovolania výlučne advokátom (Pracovné právo)

Dobrý deň, môžem sa odvolať proti uzneseniu, ktoré vydal Krajský súd?

Odpoveď: Podanie dovolania výlučne advokátom

(odpoveď odoslaná: 04.03.2021)

Dobrý deň,
nie, voči rozhodnutiu krajského súdu nie je možné podať odvolanie. To je možné jedine v správnom konaní, ale nakoľko píšete o potvrdzujúcom uznesení, predpokladám, že to bude civilné, prípadne trestné konanie. Voči rozhodnutie krajského súdu v civilnom konaní je možné podať dovolanie, ak existuje nejaký dovolací dôvod, napr. porušenie práva na spravodlivý proces, rozhodnutie v rozpore s ustálenou praxou a pod. Dovolanie môže vypracovať a podať len advokát. Ak sa voči tomu chcete brániť, potom by mal vec naštudovať advokát a ten Vám povie, či je tam nejaký priestor na dovolanie.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Podanie dovolania výlučne advokátom (Pracovné právo)

Dobrý deň. Rada by som sa informovala o možnosti podania dovolania voči rozsudku zo dňa 03.10.2013. Až nedávno som zistila, že zmluva, ktorú som podpísala, je podľa môjho názoru neplatná, keďže obsahuje chybu v dátume. Zmluva mala byť platná 1 rok, a to od 01.08.2012 do 31.07.2013. Na zmluve je však uvedené obdobie od 01.08.2012 do 31.07.2012. Ďakujem a teším sa na odpoveď. S pozdravom.

Odpoveď: Podanie dovolania výlučne advokátom

(odpoveď odoslaná: 24.05.2016)

Dobrý deň. Dovolanie je mimoriadnym opravným prostriedkom v civilnom procesnom práve. V zmysle ustanovenia § 240 ods. 1 Občianskeho súdneho poriadku je zákonná lehota na podanie tohto mimoriadneho opravného prostriedku jeden mesiac od právoplatnosti rozhodnutia odvolacieho súdu. Vzhľadom na uvedené sa domnievam, že voči Vami spomenutému rozsudku nebude možné podať dovolanie.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Podanie dovolania výlučne advokátom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.