Máte
otázku?

Podanie anonymného trestného oznámenia


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Nitra

Otázka: Podanie anonymného trestného oznámenia

Dobrý deň. Môžem podať na políciu aj anonymný e-mail, ak viem, že bol spáchaný trestný čin korupcie? Ďakujem.

Odpoveď: Podanie anonymného trestného oznámenia

Dobrý deň, v zmysle základných zásad, ktorými je vedené trestné konanie, a ktoré sú upravené v úvodných ustanoveniach Trestného poriadku sa majú orgány činné v trestnom konaní zaoberať každým oznámením o možnosti spáchania trestného činu, dokonca majú povinnosť preskúmať určitý skutok aj keby sa o ňom dozvedia z vlastnej iniciatívy. Ak chcete podať anonymné oznámenie, môžete ho podať na ktoromkoľvek orgáne PZ SR. Nakoľko však toto Vaše oznámenie bude anonymné, orgány činné v trestnom konaní Vás nebudú vedieť informovať o tom, akým spôsobom bola táto vec ukončená. Rovnako Vás nebudú môcť predvolať na doplnenie Vášho oznámenia v prípade, ak by potrebovali niektoré informácie doplniť, upresniť...

Trápi vás "Podanie anonymného trestného oznámenia" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Podanie anonymného trestného oznámenia (Trestné právo)

Dobrý deň, rád by som sa opýtal, či ešte funguje institút anonymného trestného oznámenia, nakoľko som zaznamenal, že ho chceli v roku 2018 zrušiť, aby sa polícia nemusela takýmito oznámeniami zaoberať. Ďakujem za zodpovedanie mojej otázky.

Odpoveď: Podanie anonymného trestného oznámenia

(odpoveď odoslaná: 31.08.2022)

Dobrý deň,
áno, trestný poriadok stále obsahuje inštitút anonymného podania, resp. anonymného trestného oznámenia v § 62 ods. 3:

Podanie, ktoré neobsahuje údaje o totožnosti odosielateľa alebo obsahuje nepravdivé údaje o totožnosti odosielateľa, sa považuje za anonymné podanie; to platí aj pre trestné oznámenie. Ak z obsahu anonymného podania nevyplýva dôvodné podozrenie, že bol spáchaný trestný čin, orgán činný v trestnom konaní nie je povinný anonymné podanie vybavovať; orgán činný v trestnom konaní postúpi takéto anonymné podanie na prešetrenie jeho obsahu inému orgánu, ak z jeho obsahu vyplýva, že ide o vec, ktorá patrí do pôsobnosti iného orgánu. O postupe s anonymným podaním sa vyhotoví záznam.

Z uvedeného však vyplýva, že anonymné trestné oznámenie podlieha prísnejšiemu režimu než klasické trestné oznámenie a musí z neho vyplývať dôvodné podozrenie, že bol spáchaný trestný čin. Ak z neho takéto podozrenie nevyplýva, tak orgán činný v trestnom konaní, teda polícia a prokuratúra nie je povinná trestné oznámenie vybavovať.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Podanie anonymného trestného oznámenia (Trestné právo)

Dobrý deň, niečo podobné sa tu už spomínalo, napriek tomu otázku položím. Ako môžem podať trestné oznámenie anonymne na ľubovoľnom policajnom zboru, ak si ešte pred tým, ako sa vyjadrím k tomu, čo vlastne chcem, budú odo mňa požadovať doklad totožnosti? Kde mám istotu, že to oznámenie bude anonymné a že sa dotyčný človek nedozvie, z ktorej strany to prišlo a následne nebude ohrozovať mňa a moju rodinu?

Odpoveď: Podanie anonymného trestného oznámenia

(odpoveď odoslaná: 25.10.2021)

Dobrý deň,
ak chcete mať istotu, že podanie bude anonymné a nebudú vedieť kto ho robí, napíšte ho. Spravte oznámenie písomne, podajte ho na miestnej pošte obyčajne a následne sa týmto oznámením budú musieť orgány činné v trestnom konaní začať zaoberať. Na druhej strane však nebudú vedieť kto je oznamovateľ alebo kto podal poštu. Tým pádom ani keby chceli, nebudú vedieť nezákonným spôsobom oznámiť Vašu totožnosť prípadnému páchateľovi.


Podotázka: Podanie anonymného trestného oznámenia (Trestné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či môžem podať anonymný email alebo list na políciu na Slovensku z Českej republiky, keď viem, že môj bývalý partner má zákaz riadenia, podmienku a pokutu 1000 eur a napriek tomu si kúpil auto a jazdí na ňom aj pod vplyvom, čím je nebezpečný pre seba a predovšetkým pre ostatných a bezohľadný k vodičom v okolí. Mal nástúpiť do väzenia, ale nejako si dohodol posudok u doktora, že bude dochádzať na psychiatriu, aby nemusel nástúpiť do väzenia. Ide mi skôr o to, že nechcem, aby vedel, kto ho udal a odkiaľ. Tiež nesplní vyživovaciu povinnosť a pohŕda so všetkými zákonmi. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Podanie anonymného trestného oznámenia

(odpoveď odoslaná: 24.07.2019)

Dobrý deň,

v zmysle základných zásad, ktorými je vedené trestné konanie, a ktoré sú upravené v úvodných ustanoveniach Trestného poriadku sa majú orgány činné v trestnom konaní zaoberať každým oznámením o možnosti spáchania trestného činu, dokonca majú povinnosť preskúmať určitý skutok aj keby sa o ňom dozvedia z vlastnej iniciatívy. Ak chcete podať anonymné oznámenie, môžete ho podať na ktoromkoľvek orgáne PZ SR. Nakoľko však toto Vaše oznámenie bude anonymné, orgány činné v trestnom konaní Vás nebudú vedieť informovať o tom, akým spôsobom bola táto vec ukončená. Rovnako Vás nebudú môcť predvolať na doplnenie Vášho oznámenia v prípade, ak by potrebovali niektoré informácie doplniť, upresniť... Podľa novely Trestného poriadku platí, že „ak z obsahu anonymného podania nevyplýva dôvodné podozrenie, že bol spáchaný trestný čin, orgán činný v trestnom konaní nie je povinný anonymné podanie vybavovať“.

Je nevyhnutné poznamenať, že nie každé protiprávne konanie osoby musí byť ihneď kvalifikované ako trestný čin. Uvedené teda znamená, že na podanie trestného oznámenia musí dotyčný napĺňať určitú skutkovú podstatu alebo by malo byť podozrenie o jej naplnení. Pri podaní trestného oznámenia je potrebné si uvedomiť, že nemôže ísť o krivé obvinenie.

Dotyčný by sa svojim konaním mohol dopúšťať marenia výkonu úradného rozhodnutia alebo zanedbania povinnej výživy.


Trápi vás "Podanie anonymného trestného oznámenia" a chcete pomôcť?

Podotázka: Podanie anonymného trestného oznámenia (Trestné právo)

Dobrý deň, chcel by som anonymne nahlásiť majiteľa za vyhrážanie sa na zdraví, zamestnávanie Ukrajincov, nevyplatenie mesačnej mzdy a nepovolenú výstavbu bez upozornenia mestského úradu a bez kolaudácie. Jeho sídlisko sa nachádza v Humennom.

Odpoveď: Podanie anonymného trestného oznámenia

(odpoveď odoslaná: 19.07.2019)

Dobrý deň, 

môžete podať aj anonymné oznámenie na príslušný inšpektorát práce, ale ako oznamovateľovi Vám príslušný úrad nedoručí oznámenie ako bolo s Vašim podaním naložené, prípadne s týmto podnetom vôbec nemusí zaoberať. Môžete požiadať aj o zachovanie Vašej  anonymity.

Inštrukcie nájdete aj na stránke Národného inšpektorátu práce (https://www.ip.gov.sk/podnety-staznosti-ke/).

Pokiaľ ide o stavebné práce, odpoveď na otázku v konkrétnom Vašom prípade nájdete aj na stránke mesta, keďže tieto rozhodnutia sa v súlade s ust. stav. poriadku zverejňujú ( https://www.humenne.sk/Obcan/Uradne-oznamy/).

Ak stavba nebola povolená, môžete samozrejme podať podnet na stavebný úrad.

 


Podotázka: Podanie anonymného trestného oznámenia (Trestné právo)

Môžem podať trestné oznámenie anonymne, napríklad cez email? Ak áno, dostanem potom na tento email aj informácie o výsledkoch podania a vyšetrovania? Problém spočíva v tom, že išlo o podvod a následne som previedol peniaze z účtu na účet. Banka mi poskytla presné údaje o podvodníkovi, vrátane mena a adresy. Mám však obavu, že ak by išlo o anonymné oznámenie, polícia by možno nakoniec zistila, že to bol som ja, pretože ma môžu kontaktovať kvôli prevodu z môjho účtu na účet podvodníka.

Odpoveď: Podanie anonymného trestného oznámenia

(odpoveď odoslaná: 29.11.2018)

Dobrý deň,

na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

V prípade, že by ste podali anonymné trestné oznámenie o priebehu jeho prešetrovania a o skončení veci sa nedozviete. Na email Vás nikto nebude informovať v akom stave je Vaše podanie.

Nevieme o aký podvod sa jedná, zrejme nejaká pôžička, resp. jej prísľub a podobne, ale je možné, že nie ste jediným človekom, ktorý bol podvedený. 

Odporúčame krátku konzultáciu s advokátom na  podanie trestného oznámenia.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Podanie anonymného trestného oznámenia" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.