Máte
otázku?

Otec odcestoval s dieťaťom do zahraničia a nič mi nepovedal


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Žilina

Otázka: Otec odcestoval s dieťaťom do zahraničia a nič mi nepovedal

Ako postupovať, ak otec dieťaťa odcestuje s maloletým do zahraničia bez oznámenia matke, bez cestovného dokladu a iných dokladov dieťaťa? Dieťa je zverené matke a styk je neobmedzený.

Odpoveď: Otec odcestoval s dieťaťom do zahraničia a nič mi nepovedal

Dobrý deň, vychádzajúc z Vašej otázky usudzujem, že pod neobmedzeným stykom rozumiete styk, ktorý súd v rozsudku neupravil. V takom prípade sa môže druhý rodič stretávať s dieťaťom len po dohode s rodičom, ktorému bolo maloleté dieťa zverené do osobnej starostlivosti (tzn. len po dohode s Vami). Vo Vašej otázke ste neuviedli či otec mal dieťa u seba po dohode s Vami alebo sa dieťaťa zmocnil bez Vášho vedomia a následne ho vzal do zahraničia na dovolenku. Taktiež ste neuviedli či ide o vycestovanie do zahraničia len na 1-2 dni alebo na krátkodobú dovolenku 8-12 dní. V prípade ak vycestoval s dieťaťom len na 1-2 dni, pričom nešlo o "rizikovú" dovolenku, kedy by mohol byť ohrozený život, zdravie a vývoj dieťaťa, mám za to, že súhlas rodiča nie je potrebný. V takom prípade, kým podniknete právne kroky, otec bude s dieťaťom už doma a dieťa bude opäť vo Vašej starostlivosti. Napriek tomu otec s dieťaťom vycestoval do zahraničia bez akýchkoľvek dokladov, čo je v rozpore s platným právnym poriadkom.

Konanie otca dieťaťa napĺňa znaky skutkovej podstaty trestného činu podľa ustanovenia § 210 Trestného zákona Únos. Otec dieťaťa ho odňal z Vášho opatrovania tým, že bez Vášho súhlasu s ním vycestoval do zahraničia a Vám znemožnil starostlivosť o neho. Z toho dôvodu môžete na neho podať trestné oznámenie za spáchanie prečinu únosu. Ak by mu aj nebol uložený žiadny trest, trestné konanie môže mať na neho výchovný vplyv a v budúcnosti sa takého konania nedopustí.

Trápi vás "Otec odcestoval s dieťaťom do zahraničia a nič mi nepovedal" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Otec odcestoval s dieťaťom do zahraničia a nič mi nepovedal" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.