Máte
otázku?

Postup po uplynutí skúšobnej doby podmienečného odkladu výkonu trestu odňatia slobody


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Trnava

Otázka: Postup po uplynutí skúšobnej doby podmienečného odkladu výkonu trestu odňatia slobody

Dobrý deň. Prosím vás, mohli by ste mi poradiť? Dňa 29.06.2015 bol môj manžel odsúdený na trest odňatia slobody na dobu trvania dvoch rokov, ktorý bol podmienečne odložený na skúšobnú dobu v trvaní jedného roka. Chcela by som vedieť, či mu už podmienka skončila alebo ešte nie a ako zistím, že už to skončilo. Ďakujem.

Odpoveď: Postup po uplynutí skúšobnej doby podmienečného odkladu výkonu trestu odňatia slobody

Dobrý deň, 

vo Vašej otázke uvádzate, že Váš manžel bol odsúdený na trest odňatia slobody dňa 29.06.2015. Z Vašej otázky nie je jasné, či považujete za deň, kedy bol odsúdený deň, kedy bol vyhlásený odsudzujúci rozsudok, v ktorom bol uznaný za vinného a bol mu uložený trest alebo či za deň, kedy bol odsúdený, považujete deň nadobudnutia právoplatnosti uvedeného odsudzujúceho rozsudku.

V prvom rade je potrebné rozlišovať medzi týmito dvomi skutočnosťami.

Skúšobná doba totiž začína plynúť dňom nasledujúcim po dni nadobudnutia právoplatnosti rozsudku. Ak bol 29.06.2015 len vyhlásený odsudzujúci rozsudok, v ktorom bol Váš manžel uznaný za vinného a v ktorom mu bol uložený Vami uvedený trest, tento rozsudok nadobudol právoplatnosť vtedy, keď sa už voči nemu nebolo možné odvolať. Deň nasledujúci po poslednom dni, kedy sa bolo možné proti rozhodnutiu odvolať sa považuje za deň nadobudnutia právoplatnosti. Až nasledujúci deň po dni, kedy rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť, je prvým dňom uloženej skúšobnej doby. Jednoročná skúšobná doba sa skončí v ten deň, ktorý svojím číselným označením zodpovedá dňu, ktorý bol prvým dňom skúšobnej doby. Teda napríklad ak prvým dňom skúšobnej doby bol 15.07.2015, posledným dňom skúšobnej doby bude 15.07.2016.

Treba ale uviesť, že samotné uplynutie skúšobnej doby ešte nemá za následok, že na páchateľa sa hladí akoby nebol odsúdený.

Ak páchateľ v skúšobnej dobe dodrží všetky podmienky, ktoré sú spojené s podmienečným odsúdením, teda ak vedie riadny život, prípadne ak boli uložené vykoná aj iné uložené sankcie a plní obmedzenia alebo podmienky, súd po uplynutí skúšobnej doby vysloví, že sa podmienečne osvedčil. Ak páchateľ neviedol počas skúšobnej doby (napr. spáchal iný úmyselný trestný čin a pod.), súd vysloví, že sa podmienečne odsúdený neosvedčil a nariadi výkon nepodmienečného trestu odňatia slobody (§ 50 ods. 4 Trestného zákona).

Ak súd po uplynutí skúšobnej doby rozhodne o osvedčení odsúdeného v skúšobnej dobe, hľadí sa na neho ako keby nebol odsúdený. Táto zákonná fikcia neodsúdenia vzniká dňom právoplatnosti uznesenia súdu o osvedčení odsúdeného v skúšobnej dobe. Preto súd po právoplatnosti tohto rozhodnutia jeho rovnopis doručí orgánu, ktorý vedie register trestov za účelom vykonania zmien v registri trestov.

V prípade, ak sa proti Vášmu manželovi neviedlo počas skúšobnej doby trestné stíhanie pre iný trestný čin ako ten, za ktorý bol odsúdený a súd nerozhodne do jedného roka od uplynutia skúšobnej doby bez viny Vášho manžela (teda bez toho, že by sa Váš manžel vyhýbal konaniu, v ktorom bude súd rozhodovať o osvedční) o jeho osvedčení alebo neosvedčení, tak po uplynutí tejto doby (jedného roka od uplynutia skúšobnej doby) nastane zo zákona fikcia o tom, že Váš manžel sa v skúšobnej dobe osvedčil a bude sa naňho hľadieť ako na neodsúdeného.

Na základe uvedeného možno teda uviesť, že fikcia neodsúdenia nenastáva automaticky uplynutím skúšobnej doby, ale až právoplatným rozhodnutím súdu o osvedčení vydanom v konaní po uplynutí skúšobnej doby (resp. potom, čo nastane zákonná fikcia osvedčenia v skúšobnej dobe za podmienok uvedených v predchádzajúcom odseku).

Trápi vás "Postup po uplynutí skúšobnej doby podmienečného odkladu výkonu trestu odňatia slobody" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Postup po uplynutí skúšobnej doby podmienečného odkladu výkonu trestu odňatia slobody (Trestné právo)

Dobrý deň, bola som odsúdená na päť mesiacov s podmienečným odkladom na 14 mesiacov. Teraz mi prišlo rozhodnutie zo súdu, kde sa uvádza, že som sa v podmienke osvedčila. Znamená to automatické vymazanie z môjho registra trestov, alebo musím pre to niečo urobiť? Ďakujem.

Odpoveď: Postup po uplynutí skúšobnej doby podmienečného odkladu výkonu trestu odňatia slobody

(odpoveď odoslaná: 25.06.2017)

Dobrý deň, podľa ustanovenia § 50 ods. 7 Trestného zákona po vyslovení toho, že ste sa v skúšobnej dobe osvedčili hľadí sa na Vás ako keby ste neboli odsúdená. Tzn. že sa Vaše odsúdenie zo zákona zahladzuje. Táto skutočnosť má byť v zmysle príslušných ustanovení zaznamená v registri trestov a Váš záznam by mal byť vymazaný. Všetko však závisí na pracovníkoch súdov a správy registra trestov. Z toho dôvodu Vám po 1-2 mesiacoch od právoplatnosti uznesenia o osvedčení odporúčam skontrolovať výpis z registra trestov. Ak by napriek všetkému bol vo výpise z registra trestov stále Váš záznam o odsúdení, bude potrebné podať žiadosť o zahladenie odsúdenia.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Postup po uplynutí skúšobnej doby podmienečného odkladu výkonu trestu odňatia slobody" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.