Máte
otázku?

Oprávnenosť návrhu na zníženie výživného


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Nitra

Otázka: Oprávnenosť návrhu na zníženie výživného

Dobrý deň, môj exmanžel požiadal o zníženie výživného pre maloletého (2,5 roka) z 120 € na 30 €, pretože zmenil prácu. Však jeho príjem je takmer rovnaký, 566 €. Každý mesiac dostávam na svoj e-mail jeho výpis z účtu (keďže ho neohlásil) a sú tam dôkazy, že často chodí do kina a podobne. So synom sa nestýka. Momentálne som na materskej dovolenke, ktorú si chystám predĺžiť, takže môj mesačný príjem je 236 €. Ako mám postupovať ďalej? Je jeho žiadosť o zníženie výživného oprávnená?

Odpoveď: Oprávnenosť návrhu na zníženie výživného

Dobrý deň. Vychádzajúc z Vami uvedených skutočností sa domnievam, že návrh na zníženie výživného nie je oprávnený. V pravom rade je potrebné uvedomiť si, že ak povinný rodič účelovo zmení prácu, pričom v novej práci má nižší príjem, na takúto zmenu súd neprihliada. Navyše sama uvádzate, že jeho príjem sa prakticky nezmenil. Okrem toho výživné má prednosť pred inými výdavkami povinného rodička, takže ak otec dieťaťa chodí často do kina alebo inak míňa peniaze, tieto výdavky nemajú prednosť pred výživným.

Na to, aby bol otec s návrhom na zníženie výživného pred súdom úspešný, musel by okrem iného preukázať podstatnú zmenu pomerov na svojej strane, prípadne na strane Vašej, resp. Vášho dieťaťa.

Vzhľadom na podaný návrh na zníženie výživného Vám odporúčam, aby ste si uchovávali všetky doklady ohľadom starostlivosti o dieťa. V rámci súdneho konania budete totiž preukazovať najmä priemerné mesačné výdavky na dieťa, Váš príjem, Vašu osobnú starostlivosť o dieťa a pod.

Trápi vás "Oprávnenosť návrhu na zníženie výživného" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Oprávnenosť návrhu na zníženie výživného" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.