Máte
otázku?

Akým spôsobom prebieha odvolacie konanie?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Banská Bystrica

Otázka: Akým spôsobom prebieha odvolacie konanie?

Dobrý deň! Rada by som vás poprosila o radu. Nedávno prebehlo súdne konanie s mojím expriateľom ohľadom styku s jeho dcérou. Súd upravil styk s dcérou na základe odporúčaní súdnej znalkyne, sociálnej pracovnice a psychologičky, a to tak, že postupne zvyšuje návštevy. Je to však nastavené tak, že si ju môže zobrať do svojho miesta bydliska na návštevu. Môže ju vidieť aj jeho rodina, ale nie na noc, pretože existuje riziko, že to môže mať negatívny dopad na jej psychický a zdravotný stav. Dcéra je ešte malá - 2,5 ročná a nikdy nebola odo mňa ani na jeden deň. Tiež má zdravotné problémy, o čom informovala jej lekárka písomným vyjadrením. Lekárka neodporučila dcéru v takomto útlom veku odlúčiť od matky. S expriateľom sme nikdy nespolu bývali. On nesúhlasí so súdnym rozhodnutím a chce sa odvolať na krajský súd. Ako prebieha proces na krajskom súde, rozhodnú oni, alebo budeme musieť prísť aj my? Ako dlho trvá, kým krajský súd rozhodne? Do koľkých dní sa musí odvolať, ak už na súde povedal, že sa asi odvolá? Je možné, že mu na krajskom súde vyhovejú? A tiež by som chcela vedieť, či sa pri odvolaní všetky dokumenty, dôkazy a podobne posielajú z okresného súdu na krajský? Ďakujem.

Odpoveď: Akým spôsobom prebieha odvolacie konanie?

Dobrý deň

odvolanie môže podať do 15 dní od doručenia rozhodnutia okresného súdu. V prípade rodinných vecí sa na krajskom súde taktiež pojednáva a samozrejme celý spis, ktorý bol na okresnom súde sa predkladá na krajský (všetky znalecké posudky, dôkazy a pod.). Dokedy rozhodne krajský súd Vám povedať neviem (je to individuálne, štandardne do 6 mesiacov, ale môže to byť viac alebo aj menej.

 

Súd po odvolaní pošle celý spis na krajský súd, takže netreba poslať opäť všetky dôkazy.

Trápi vás "Akým spôsobom prebieha odvolacie konanie?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Akým spôsobom prebieha odvolacie konanie? (Rodinné právo)

Dobrý deň,
koľko môže trvať odvolacie konanie? Už čakám na opatrovanie dva mesiace.

Odpoveď: Akým spôsobom prebieha odvolacie konanie?

(odpoveď odoslaná: 14.12.2022)

Dobrý deň,
odvolacie konanie nie je ohraničené presným časovým úsekom, takže Vám nevieme presne povedať ako dlho bude trvať. Môžete však na súd podať žiadosť o informáciu o stave konania, aby ste vedeli v akom štádiu sa konanie momentálne nachádza.

Máme konania, v ktorých súd rozhodol o odvolaní do 3 mesiacov ale aj také, kde to trvalo 2,5 roka. Ak v rozhodovaní krajského súdu je prestávka vyššia ako 6 mesiacov (ze krajský súd nič nerobí), tak podajte sťažnosť predsedovi súdu na prieťahy v konaní a ak sa to nevyrieši, tak môžete podať ústavnú sťažnosť, s tým Vám vieme pomôcť, pomohli sme už veľa klientom. Pred tým ale choďte do spisu a odfoťte každu stranu spisu po vašom odvolaní, zistíte tak, či krajský súd niečo vykonal. Ak tam nájdete medzeru 6 mesiacov, sú to prieťahy. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Akým spôsobom prebieha odvolacie konanie? (Rodinné právo)

Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať, či je určený čas na vyzdvihnutie oznámenia o rozhodnutí z podateľne právnikom, v prípade, že rozhodnutie nebolo doručené elektronicky, ako to býva pri odvolaní. Ďakujem.

Odpoveď: Akým spôsobom prebieha odvolacie konanie?

(odpoveď odoslaná: 06.09.2019)

Dobrý deň,

z vašej otázky nie je úplne zrejmé na čo sa pýtate, ale predpokladáme, že sa pýtate na lehotu dokedy si máte oznámenie o rozhodnutí vyzdvihnúť na súde. Vy nemáte povinnosť si niekam ísť vyzdvihnúť rozhodnutie sami od seba (na podateľňu),pokiaľ ste k tomu neboli vyzvaný priamo pri úkone na súde. Súd vám ho je povinný doručiť, a pokiaľ tak neurobil pochybil. Ak vám súd predmetné rozhodnutie nedoručil, môžete si ho vyžiadať a až od jeho doručenia budú plynúť lehoty s ním súvisiace (napr. na podanie riadneho a mimoriadneho opravného prostriedku)

Pokiaľ máte právneho zástupcu, súdy oznamujú rozhodnutie zväčša elektronickou formou. Právny zástupca a rovnako tak aj súd má povinnosť komunikovať prostredníctvom elektronickej schránky. Ďalšou možnosťou je, že súd rozhodnutie doručoval fyzicky, prostredníctvom pošty. Ak ste si ho nevyzdvihli vy, či váš právnik v lehote, po ktorú bol uložený na pošte, v tom prípade lehoty súvisiace s rozhodnutím začali plynúť od posledného dňa uloženia, t. j. doručenie nastalo posledným dňom úložnej lehoty. Treťou možnosťou je, že súd môže doručovať i na pojednávaní, či pri inom úkone súdu, t. j. pokiaľ napr. nahliadate do spisu na súde, prípadne ste tam v inej veci, môžu vám dokument doručiť i takouto formou. Ak by ste odmietli zásielku prevziať, má sa za to, že deň odmietnutia prevzatia,  je deň doručenia a začínajú plynúť lehoty na podanie napr. opravných prostriedkov. 

Pokiaľ ste rozhodnutie neobdržali jednou z vyššie uvedených foriem, odporúčame si rozhodnutie vyžiadať priamo od súdu. Súd by vám mal rozhodnutie opätovne doručiť, avšak platí to, čo sme spomenuli už na začiatku, že zákon nepozná lehotu pre vyzdvihnutie oznámenia o rozhodnutí z podateľne súdu, pretože takúto formu nepozná. Súd buď doručuje elektronicky, poštou alebo pri úkone na súde.


Podotázka: Akým spôsobom prebieha odvolacie konanie? (Rodinné právo)

Mám ešte jednu otázku. Pri podaní návrhu na zníženie výživného do spisu u kurátorky, predložil občiansky preukaz, v ktorom je adresa trvalého pobytu neplatná už štyri roky. Názov ulice je jeho bývalý Trvalý pobyt - Krušovská. Dokonca uviedol tú istú adresu aj pre moju manželku, no my máme mestský byt a naša ulica je Šafárikova. Kurátorka nebola informovaná, že uvádza neplatnú adresu trvalého pobytu. Napriek týmto nesprávnym informáciám zo strany žalobcu, pojednávanie pokračovalo. Súd sa konal vo štvrtok 8. júna 2017 v Topoľčanoch. Môžem napadnúť jeho nesprávne a zavádzajúce údaje, ak sa odvolá na krajský súd?

Odpoveď: Akým spôsobom prebieha odvolacie konanie?

(odpoveď odoslaná: 14.06.2017)

Dobrý deň. V rámci prípadného odvolacieho konania môžete spomenúť aj nesprávne údaje týkajúce sa bydliska účastníkov konania. Uvedené však zrejme nebude mať zásadný vplyv na rozhodnutie vo veci samej.


Trápi vás "Akým spôsobom prebieha odvolacie konanie?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Akým spôsobom prebieha odvolacie konanie? (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať ohľadom výživného a odvolacieho konania. Ex-priateľ mojej manželky uvádzal na pojednávaní zmluvu, podľa ktorej má príjem 280 eur, a že zároveň poberá aj hmotnú núdzu. Nakoniec sa však ukázalo, že hmotnú núdzu napriek podanej žiadosti z roku 2015 nepoberal. Na súde nechcel platiť výživné 50 eur, ale len 30 eur. Syn mojej manželky má ADHD a užíva lieky, ktoré veľmi nezaberajú. Okrem toho máme trojročnú dcéru a čakáme ďalšie dieťa, pričom máme aj svoje výdaje. Bývalý priateľ mojej manželky plánuje odvolať sa na krajský súd. Má v tomto prípade súd možnosť rozhodnúť bez účasti navrhovateľa a odporcu? Býva v podnájme so svojou partnerkou, zatiaľ čo my máme mestský byt. Všetky záväzky spojené s platením a úverom sú na moje meno, pričom moja manželka poberá iba rodičovský príspevok. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Akým spôsobom prebieha odvolacie konanie?

(odpoveď odoslaná: 09.06.2017)

Dobrý deň. Pokiaľ sa ex priateľ Vašej manželky odvolá proti rozhodnutiu súdu prvej inštancie, bude rozhodovať odvolací súd (krajský súd). Odvolacie konanie pritom prebieha spravidla bez nariadenia pojednávania. Preto ak bude odvolací súd rozhodovať bez nariadenia pojednávania, nebude osobná účasť navrhovateľa a odporcu na odvolacom súde potrebná. 


Podotázka: Akým spôsobom prebieha odvolacie konanie? (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa len spýtať, či krajský súd môže na základe odvolania rozsudok okresného súdu zamietnuť alebo ho potvrdiť v celom rozsahu. Je možné aj jeho pozmenenie? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Akým spôsobom prebieha odvolacie konanie?

(odpoveď odoslaná: 17.06.2016)

Dobrý deň. Krajský súd môže ako odvolací súd rozhodnúť niekoľkými spôsobmi v závislosti od procesnej situácie a konkrétnych okolností prípadu. Odvolací súd môže prvostupňové rozhodnutie potvrdiť, zmeniť alebo zrušiť a vec vrátiť na prvostupňové konanie. Okrem toho môže byť odvolanie odmietnuté.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Akým spôsobom prebieha odvolacie konanie?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.