Máte
otázku?

Odmietnutie dedičstva pre maloleté dieťa


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Trnava

Otázka: Odmietnutie dedičstva pre maloleté dieťa

Dobrý deň, v januári mi zomrel otec a teraz nás čaká dedičské konanie. Zanechal nám dlhy, ktoré prevažujú nad aktívami. Dedičmi sme ja a moja sestra - obe chceme odmietnuť dedičstvo. Mám však maloleté dieťa (2 roky) a dedičstvo po našom odmietnutí prechádza na neho. Chcem sa opýtať, keďže som jeho zákonný zástupca a chcem odmietnuť dedičstvo aj v jeho mene, ako mám postupovať? Kto hradí súdne náklady za dedičské konanie, keď dedičstvo odmietneme? Ak by súd uznal odmietnutie dedičstva aj pre moje dieťa, ďalšími dedičmi sú otcovi synovci, neter a jeho družka. Platia súdne náklady oni, keď prijmu toto dedičstvo? Je dedičské konanie pre nás ako prvých dedičov ukončené odmietnutím? Ďakujem.

Odpoveď: Odmietnutie dedičstva pre maloleté dieťa

Dobrý deň, pokiaľ odmietnete dedičstvo aj za seba a aj za deti, potom najskôr musí súd schváliť toto odmietnutie za deti. Bude to trvať niekoľko mesiacov. 

Najskôr to musí schváliť súd (či je to v záujme dieťaťa) a až potom nastupujú ďalší zákonní dedičia. Ak dedičstvo príjmu, platia poplatky notárovi.

Trápi vás "Odmietnutie dedičstva pre maloleté dieťa" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Odmietnutie dedičstva pre maloleté dieťa (Dedičské právo)

Dobrý deň, nedávno mi zomrel manžel. Mne a mojim dvom deťom by sme chceli dedičstvo odmietnuť. Mám tiež dvoch maloletých vnukov. Chcem vedieť, ako máme postupovať. Notárka, ktorá komunikuje s mojím synom ohľadom pohrebu, chcela, aby hneď pri prvom stretnutí podpísal odmietnutie dedičstva. Nehodlal však podpísať, pretože povedal, že sa potrebuje poradiť s rodinou. Notárka mu následne stanovila nový termín stretnutia. Chcela by som sa tam zúčastniť aj ja, hoci mi nebolo doručené predvolanie. Môže ma notárka odmietnuť? Ďakujem.

Odpoveď: Odmietnutie dedičstva pre maloleté dieťa

(odpoveď odoslaná: 18.12.2020)

Dobrý deň,

 

začnem maloletými vnúčatami, ak by malo ísť o odmietnutie dedičstva z ich uhla pohľadu, bude potrebné takýto úkon schváliť súdom,a to za predpokladu, že je v ich záujme.

 

Čo sa inak týka odmietnutia dedičstva, tak toto je časovo obmedzené, nakoľko takýto úkon musí byť vykonaný v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď súd dediča o práve dedičstvo odmietnuť upovedomil. Vás predpokladám ešte nik o dedičskom práve a o práve odmietnuť dedičstvo neupovedomil, ale ak sa dostavíte, myslím, že to môže notár vykonať aj keď sa dostavíte bez predvolania.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odmietnutie dedičstva pre maloleté dieťa" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.