Máte
otázku?

Odmietnutie dedičstva


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Nitra

Otázka: Odmietnutie dedičstva

Dobrý deň. Môžem sa vzdať dedičstva po manželovi? Manžel bol ženatý druhýkrát. Počas jeho prvého manželstva vznikli nielen bankové dlhy. Keď sa rozviedol, nevysporiadal sa s BSM, ktorú jeho prvá manželka nepreplatila, a na byte teraz prebieha exekúcia. Okrem toho bol aj nezamestnaný a vznikli mu dlhy v zdravotnej a sociálnej poisťovni. Môžem sa vzdať tohto dedičstva, teda dlhov aj ostatného majetku? Spolu sme nemali spoločný majetok. Ďakujem.

Odpoveď: Odmietnutie dedičstva

Dobrý deň. V zmysle zákona má dedič právo odmietnuť dedičstvo. Dedičstvo sa vždy odmieta ako celok. Odmietnutie dedičstva sa pritom musí realizovať ústnym vyhlásením na súde alebo písomným vyhlásením jemu zaslaným. Vyhlásenie o odmietnutí dedičstva môže dedič urobiť len do jedného mesiaca odo dňa, keď bol súdom o práve dedičstvo odmietnuť a o následkoch odmietnutia upovedomený. Pre úplnosť dodávam, že inštitút odmietnutia dedičstva je upravený v ustanoveniach § 463 a nasl. Občianskeho zákonníka.
 

Trápi vás "Odmietnutie dedičstva" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Odmietnutie dedičstva (Dedičské právo)

Dobrý deň, môj otec, s ktorým som nemala žiadny vzťah, zomrel. Na predbežnom dedičskom konaní mi bolo oznámené, že som jediným dedičom. Notárka mi však povedala, že zosnulý nemal žiadny majetok a nevedela o žiadnych exekúciach či iných dlžobách. Informovala ma, že sa vzdáť dedičstva nemôžem, keďže nikoho nezanechal, ale zastaví dedičské konanie z dôvodu nemajetnosti. Dodala, že ak by sa v budúcnosti objavila nejaká exekúcia, nemusela by som ju platiť, keďže od zosnulého som nezdedila nič. Moja otázka znie: Ak by sa v budúcnosti, nedajbože, objavil nejaký dodatočný majetok napríklad pozemky, som povinná ho prijať? Keďže som teraz nemohla odmietnuť dedičstvo, pretože neexistoval majetok, ktorý by som mohla dediť, chcem sa vyhnúť situácii, v ktorej by som musela prijať majetok, ktorý by následne mohol ťahať za sebou exekúcie. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Odmietnutie dedičstva

(odpoveď odoslaná: 27.02.2024)

Dobrý deň, úvodom poznamenávame, že notárka vám povedala správne v tom smere, že pokiaľ váš otec nebol vlastníkom žiadneho majetku ku dňu úmrtia, ktorý by mohol byť predmetom dedenia prípadne nepatrného majetku, ktorý predstavuje sumu cca nákladov spojených s pohrebom poručiteľa - vášho otca, notár dedičské konanie zastaví a prípadný nepatrný majetok bude vydaný osobe, ktorá sa postarala o pohreb poručiteľa. V tomto smere platí, že keďže dedičské konanie bude zastavené, prípadný veritelia vášho otca od vás nemôžu nič vymáhať, lebo ste nič nezdedili.

Ak by sa v budúcnosti našiel nejaký majetok otca, ktorý by bol predmetom dodatočného konania o dedičstve, potom vy dedičstvo môžete v celom rozsahu odmietnuť a veritelia od vás nemôžu nič vymáhať a to ani cestou súdu. Uvádzame, že nik vás nemôže donpútiť, aby ste akékoľvek dedičstvo prijali.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Odmietnutie dedičstva (Dedičské právo)

Dobrý deň, chceme odmietnuť dedičstvo po zosnulom otcovi. Ja a moja maloletá dcéra žijeme mimo Slovenskej republiky. Moja dcéra sa narodila v Nemecku a nerozumie slovensky, pretože nechodí do slovenskej školy. Je možné, aby dedičstvo odmietla aj bez prítomnosti kolízneho pracovníka? Rovnako by som sa chcel spýtať, či môžem odmietnuť dedičstvo v prospech mojej sestry. Ďakujem za vašu odpoveď.

Odpoveď: Odmietnutie dedičstva

(odpoveď odoslaná: 13.01.2024)

Dobrý deň,
vo vami uvedenej veci platí, že ak nechcete dediť po otcovi, môžete dedičstvo odmietnuť. V zmysle práva uvedený úkon odmietnutia dedičstva platí, ako keby ste sa úmrtia otca ani nedožili. Ak je však ďalším dedičom po otcovi len sestra, nie teda aj vaša mama, potom ona bude ona dedičom po vašom otcovi. Uvádzame tiež, že ak by ste dedičstvo odmietli a v budúcnosti by sa našiel ďalší majetok otca, potom už nebudete môcť dediť, lebo teraz by ste dedičstvo odmietli, ktorý úkon platí aj pre budúcnosť. Vyhlásenie o odmietnutí dedičstva nemožno odvolať.

Vaša dcéra sa nemusí vzdávať  a ani odmietnuť dedičstvo, lebo vy žijete a ona by sa mohla vzdať dedičstva prípadne dedičstvo po otcovi odmietnuť len v prípade, že by ste sa úmrtia otca nedožili reálne. Vaša dcéra nie je dedičom po vašom otcovi, lebo vy ako dedič žijete. Žiadny súhlas kol. opatrovníka nie je potrebný.

Podľa ust. § 463 a nasl. Obč. zákonníka platí :

"§ 463

(1) Dedič môže dedičstvo odmietnuť. Odmietnutie sa musí stať ústnym vyhlásením na súde alebo písomným vyhlásením jemu zaslaným.

(2) Zástupca dediča môže za neho dedičstvo odmietnuť len podľa plnomocenstva, ktoré ho na to výslovne oprávňuje.

§ 464

Vyhlásenie o odmietnutí dedičstva môže dedič urobiť len do jedného mesiaca odo dňa, keď bol súdom o práve dedičstvo odmietnuť a o následkoch odmietnutia upovedomený. Z dôležitých dôvodov môže súd túto lehotu predĺžiť."

 


Podotázka: Odmietnutie dedičstva (Dedičské právo)

Dobrý deň, môj problém sa môže zdať jednoduchý, ale má to svoje komplikácie. Sme traja súrodenci a po smrti otca, ktorá nastala pred 25 rokmi, mi bola v dedičskom konaní pridelená určitá časť rodinného domu. Mal som vyplatiť súrodencov, avšak, priznám sa, doteraz sa to nestalo. Pred mesiacom ďalej zomrela naša matka. Ja už 23 rokov žijem v Českej republike a preto by som sa chcel vzdať všetkého dedičstva, vrátane tej časti po otcovi, v prospech sestry, ktorá sa o matku starala. Je to možné a ako by som mal postupovať? Nebudú z toho problémy kvôli nevyplateniu otcovského podielu? A čo moje deti, musia tiež so všetkým súhlasiť? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Odmietnutie dedičstva

(odpoveď odoslaná: 20.08.2023)

Dobrý deň, vami uvedený problému má riešenie :

Ak ste mali vašich súrodencov v zmysle uznesenia o dedičstve po otcovi vyplatiť určitou sumou, a neurobili ste tak, pričom súrodenci ako dedičia nepodali návrh na vykonanie exekúcie, potom nie je možné nárok vymáhať cestou súdneho exekútora. Dobrovoľné plnenie je samozrejme možné, ktoré uvádzame ďalej.

Uvádzate, že teraz zomrela vaša mama a chcete, aby váš podiel na dedičstve zdedila vaša sestra, ktorej ste zrejme tiež mali vyplatiť určitú sumu po skončení dedičského konania po otcovi.

Riešenie je také, že v dedičskom konaní po vašej mame sa vzdáte svojho podielu na dedičstve v prospech vašej sestry. Tu je však problém ten, že s týmto budú musieť súhlasiť aj ostatní dedičia - vaši súrodenci. Vaše deti s uvedeným dedičským konaním nemajú nič spoločné, lebo vy ako zákonný dedič a potomok vašej matky žijete. V súčasne prebiehajúcom dedičskom konaní nemôžete sa vzdať vášho podielu na majetku, ktorý ste nadobudli dedením po vašom otcovi.

Pokiaľ ide o vyplatenie podielov na dedičstve po vašom otcovi, kde máte dlh voči ostatným dedičom, tu uvádzate, že chcete svoj podiel na dedičstve - zrejme nehnuteľnosť previesť na vašu sestru na základe darovacej zmluvy. Uvádzame, že spravodlivé a aj z hľadiska toho, aby ste dodatočne vyplatili svojich súrodencov, keďže ste nadobudli podiel na nehnuteľnosti aj po po nich, teda po súrodencoch,  aby ste sa vyporiadali tým spôsobom, že nehnuteľnosť, resp. váš podiel na nej previedli na všetkých dedičov - súrodencov, ktorým ste mali vyplatiť ich dedičský podiel po otcovi. To je len náš názor, vec samozrejme môžete riešiť aj tak, že váš podiel na nehnuteľnosti darujete výlučne vašej sestre.

Vo veci odporúčam kontaktovať advokáta.

Môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.


Trápi vás "Odmietnutie dedičstva" a chcete pomôcť?

Podotázka: Odmietnutie dedičstva (Dedičské právo)

Dobrý deň, keď ako dieťa zosnulého odmietnem dedičstvo, ktoré tvoria iba dlžoby, a mám maloleté dieťa, môže sa stať, že tieto dlhy prejdú automaticky na moje dieťa? Ak by sa tak stalo, môžem ako zákonný zástupca dieťaťa za neho odmietnuť dedičstvo?

Odpoveď: Odmietnutie dedičstva

(odpoveď odoslaná: 24.05.2023)

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že je Vašim oprávnením dedičstvo odmietnúť, keďže ide o Vaše oprávnenie a nikto Vás nemôže donútiť dedičstvo prijať. Dedičstvo nemá byť pre dediča záťažou.

V prípade, že dedičstvo odmietnete, hľadí sa na Vás v zmysle práva, ako keby ste sa smrti poručiteľa nedožili. Na Vašu dcéru odmietnuté dedičstvo neprechádza.


Podotázka: Odmietnutie dedičstva (Dedičské právo)

Dobrý deň, ráda by som sa opýtala na niečo, čo sa týka dedičstva. Moja mamina nedávno zomrela a ako jej deti, ja a môj brat, by sme mali byť jej dedičmi. Avšak, rozhodli sme sa, že sa chceme zrieknuť svojho dedičského práva na jej majetok. Mohli by ste mi povedať, aký poplatok by sme museli zaplatiť, ak by sme sa chceli zrieknuť dedičstva? Za odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Odmietnutie dedičstva

(odpoveď odoslaná: 02.01.2023)

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že Občiansky zákonník nepozná pojem zrieknutie sa dedičstva. Po mame nechcete dediť zrejme z dôvodu jej dlhov, ktoré vznikli za jej života.
Uvádzame, že Občiansky zákonník pozná pojem odmietnutie dedičstva a vzdanie sa podielu na dedičstve v prospech iného dediča.

1./ Vzdať sa dedičstva môžete v prospech iného dediča a následne platí, že v prípade objavenia sa ďalšieho majetku po právoplatnom skončení dedič. konania, budete môcť byť dedičmi tohot majetku.

2./ Na druhej strane ak by ste dedičstvo odmietli v celosti, nebude dediť nič a hľadí sa na Vás, ako keby ste sa smrti poručiteľa ani nedožili. V prípade, že v budúcnosti by sa objavil nový majetok po poručiteľovi, tento už nebudete môcť dediť.

Pre oba prípady platí, že keďže nebudete dedičmi po matke ako poručiteľke, nebudete platiť žiadne poplatky spojené s dedičským konaním.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Odmietnutie dedičstva (Dedičské právo)

Dobrý deň, prevzala som predvolanie na dedičské konanie po smrti otca. Keďže som nemanželská dcéra, nechcem sa zúčastniť konania ani nadobúdať dedičstvo. Mohli by ste mi, prosím, poradiť, ako by som mala postupovať a či je potrebné, aby sa napríklad splnomocnená osoba zúčastnila konania? Ďakujem. Petra

Odpoveď: Odmietnutie dedičstva

(odpoveď odoslaná: 13.04.2022)

Dobrý deň,
vo Vami uvedenom prípade platí ust. § 463 Obč. zákonníka :

"(1) Dedič môže dedičstvo odmietnuť. Odmietnutie sa musí stať ústnym vyhlásením na súde alebo písomným vyhlásením jemu zaslaným.
(2) Zástupca dediča môže za neho dedičstvo odmietnuť len podľa plnomocenstva, ktoré ho na to výslovne oprávňuje."
 
Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že je potrebné z vašej strany dedičsto písomne odmietnúť vyhlásením, ktoré zašlete notárovi, alebo môžete na tento úkon splnomocniiť iného dediča. Vo vyhlásení, ktoré zašlete notárovi k prísl. číslu konania, uvediete, že odmietate dedičsto po konkrétnom poručiteľovi s uvedením jeho a vašich osobných údajov a vzťahu k poručiteľovi. Odmietnutie dedičstva znamená, že z hľadiska práva sa na vás hľadí akoby ste sa smrti poručiteľa nedožili. K odmietnutiu dedičstva nie je možné pripojiť žiadne podmienky, alebo odmietnúť dedičstvo len čiastočne, odmietnutie dedičstva je konečné a právne neodvolateľné. Odmietnutie dedičstva znamená aj to, že ak by sa v budúcnosti našiel nejaký ďalší majetok, vy už tento majtok dediť nemôžete.
Ak sa dedič. konania nechete zúčastniť, ani sa tam dostaviť, potom riešením pre vás je odmietnutie dedičstva písomným vyhlásením. Odmietnuť dedičstvo možno do jedného mesiaca odo dňa, keď ste boli o práve odmietnuť dedičsto, upovedomená.

 


Trápi vás "Odmietnutie dedičstva" a chcete pomôcť?

Podotázka: Odmietnutie dedičstva (Dedičské právo)

Dobrý deň. Dozvedeli sme sa, že náš dedo/otec, ktorý zomrel pred 40 rokmi, vlastnil pozemok. Sme šesť dedičov a pozemok pre nás nemá hodnotu. Chceli by sme ho prenechať obci, keďže na ňom preteká potok, ktorý je potrebné usmerniť. Na pozemku nie je žiadna záložka, avšak nebol za neho platná daň z nehnuteľností. Ako najjednoduchšie a najrýchlejšie sme schopní prenechať pozemok obci? Dedičské konanie ešte neprebehlo, nie sme jeho vlastníkmi.

Odpoveď: Odmietnutie dedičstva

(odpoveď odoslaná: 12.08.2020)

Dobrý deň,

z otázky vyplýva, že ste sa teraz dozvedeli o tom, že otec - starý otec bol vlastníkom pozemku, o ktorý nemáte záujem.

Z otázky vyplýva, že ste nepodali návrh na súd na dodatočné prejednanie dedičstva v zmysle ust. § 211 Civil. mimospor. poriadku :

"(1) Ak sa objaví po právoplatnosti uznesenia, ktorým sa konanie o dedičstve skončilo, ďalší poručiteľov majetok, prípadne aj dlh, súd na návrh vykoná o tomto majetku dodatočné konanie o dedičstve. Ak sa objaví iba dlh poručiteľa, dodatočné konanie o dedičstve sa nevykoná.
(2) V odôvodnených prípadoch, najmä na podnet súdu, notára, štátneho orgánu alebo orgánu územnej samosprávy môže súd o majetku uvedenom v odseku 1 začať konanie aj bez návrhu.
(3) Súd dodatočné konanie o dedičstve zastaví, ak majetok označený v návrhu nebol vo vlastníctve poručiteľa."

 

Vy ako potomkovia vlastníkov nie ste zo zákona povinní podať návrh na dodatočné konanie o dedičstve

Môžete vec nechať tak (nepodávať žiadny návrh na súd), resp. dať vedieť obci, aby vo veci vykonala právne kroky a v prípadnom dodatočnom dedičskom konaní odmietnete dedičstvo - pozemok ako celok v súlade s ust. § 463 a nasl. Obč. zákonníka (predpokladáme, že po poručiteľoch nie je žiaden majetok, o ktorý by ste mali záujem a ktorý by bol tiež predmetom dodatočného konania o dedičstve). Ak dedičstvo odmietnete, prejde na štát v zastúpení prísl. okresným úradom v sídle kraja, kde sa pozemok nachádza. Otázka dane z nehnuteľnosti bude pre Vás bezpredmetná.

Otázkou je tiež, kto predmetný pozemok 40 rokov užíval a teda zo strany užívateľa pozemku je možnosť podať u notára návrh na vydanie osvedčenia o vydržaní.

 


Podotázka: Odmietnutie dedičstva (Dedičské právo)

Mám rovnaký problém ako pýtateľka predomnou. Zostalo mi dedičstvo na Slovensku po mojej babičke, ktorá zomrela v roku 1969 a dedičstvo sa začalo riešiť až tento rok. O dedičstvo nemám záujem, žijem v Čechách a pozemok, o ktorý ide, je na východnom Slovensku. Nie som schopná sa zúčastniť dedičského konania. Informovala som notárku, že sa dedičstva vzdávam, no bola mi povedané, že to nemôžem urobiť, pretože som dedičkou po svojom otcovi (synovi zosnulej), ktorý zomrel v roku 2012 a dedičstvo po ňom som prijala. Podľa českého práva by to prebiehalo tak, že po svojej mame by dedil môj otec, ktorý bol v čase jej smrti nažive, ale ktorý zomrel pred siedmimi rokmi. Takže by ma oslovená ako jeho dedičke, či dedičstvo prijímam v jeho mene. Ak by som prijala, môj zosnulý otec by nadobudol tento majetok a znovu by sa otvorilo dedičské konanie po ňom. Ak by som jeho mene odmietla, oslovená by som bola priamo ja, ako vnučka zosnulej a ak by som odmietla, potom moje deti. Teda všetci by sme mali právo odmietnuť neželané dedičstvo. Ako je v tejto veci upravené slovenské právo? Len preto, že som pred siedmimi rokmi dedila po svojom otcovi, nemôžem odmietnuť toto nové a doteraz neznáme dedičstvo? Viem, že v zákone je paragraf, podľa ktorého nie je možné odmietnuť majetok, o ktorý dedič prejavil záujem, ale ja som o tento majetok nikdy záujem neprejavila, neviem o ňom a ani môj otec tento majetok vlastne nikdy ako dedičstvo neprijal, pretože o ňom v dobe svojej smrti nevedel. Ako by som mala postupovať, keď nechcem dediť?

Odpoveď: Odmietnutie dedičstva

(odpoveď odoslaná: 13.09.2019)

Dobrý deň,

podľa nášho názoru dedičstvo po vašej babke je novým majetkom, doposiaľ ešte neprejednaným, o ktorom ste ako tvrdíte nevedeli. Pre vás je dôležitá skutočnosť, že o dedičstve po babke ste sa dozvedeli neskôr ako bolo prejednané dedičstvo po otcovi. Uvedené umocňuje i skutočnosť, že ani váš otec nebol upovedomený o danom majetku, či dedičstve po jeho mame (vašej babke). Podľa nášho názoru, dedičstvo doteraz neznáme a neprejednané, môžete odmietnuť.

Notárka by nemala odvodzovať váš záujem o dedičstvo od prijatia dedičstva po vašom otcovi, ktorý o dedičstve po mame (vašej babke) nevedel a dedičské konanie sa začalo až v tomto roku. Majetok po babke nebol predmetom dedičského konania po vašom otcovi, a teda je tvrdenie pani notárky sporné. Rovnaká postupnosť akú uvádzate je i u nás. A teda, že po babke dedí váš otec a pokiaľ medzičasom zomrel, dedíte vy ako potomok, neotvára sa dedičstvo po otcovi automaticky. Dodatočné konanie o dedičstve (po otcovi) sa podľa slovenského práva koná na návrh dediča.  Aj napriek tomu máme za to, že ak dedičstvo po otcovi bez zahrnutého majetku vašej babky (nevedel o ňom) bolo prejednané a bolo o ňom rozhodnuté skôr ako o dedičstve po babke, tak môžete dedičstvo po nej odmietnuť. Rovnako tak by ho mali odmietnuť i vaše deti ako ďalší potomkovia.

Pokiaľ notár ako súdny komisár i napriek vášmu odmietnutiu prejedná dedičstvo v konaní, kde budete účastníkom a rozhodne o jeho rozdelení , a teda nebude akceptovať vaše odmietnutie, tak môžete podať voči rozhodnutiu o dedičstve odvolanie. V zmysle ustanovenia § 69 CMP v spojitosti s § 72 ods. 1 písm. c) tohto zákona je možné proti uzneseniu o dedičstve podať odvolanie. 

Sme názoru, že dedičstvo môžete odmietnuť, avšak je na uvážení súdu ako rozhodne a to bohužiaľ nevieme takto vopred určiť.


Podotázka: Odmietnutie dedičstva (Dedičské právo)

Dobrý večer, chcela by som sa informovať ohľadom odmietnutia dedičstva po zosnulej starej mame, ktorá zomrela už v roku 1975. K mojmu prekvapeniu som od notárky dostala pozvanie na dedičské konanie. Nevie, ktorý z dedičov toto konanie inicioval. Zdá sa, že ide o nejaké poľnohospodárske pozemky, o ktoré však nemám žiadny záujem. Už viac ako 35 rokov nežijem v rodnom meste, moji rodičia už nežijú a s ostatnou rodinou nie som v kontakte. Rada by som vás požiadala o radu, ako môžem definitívne odmietnuť dedičstvo. Na dedičské konanie sa nemôžem zúčastniť. Ďakujem vám za odpoveď.

Odpoveď: Odmietnutie dedičstva

(odpoveď odoslaná: 17.06.2019)

Dobrý deň,

v zmysle zákona môžete odmietnuť dedičstvo. Dedičstvo sa vždy odmieta ako celok. Odmietnutie dedičstva sa pritom musí realizovať ústnym vyhlásením na súde alebo môžete poslať písomné vyhlásenie o odmietnutí. Vyhlásenie o odmietnutí dedičstva môžete urobiť len do jedného mesiaca odo dňa, keď ste boli súdom (notárkou) o práve dedičstvo odmietnuť a o následkoch odmietnutia upovedomená. Inštitút odmietnutia dedičstva je upravený v ustanoveniach § 463 a nasl. Občianskeho zákonníka.

V tomto prípade však nezabúdajte, že ak odmietnete dediť, nebudete môcť toto svoje vyhlásenie vziať späť. Rovnako v budúcnosti, ak by sa objavil nejaký majetok po starej mame, tak nebudete dediť.


Trápi vás "Odmietnutie dedičstva" a chcete pomôcť?

Podotázka: Odmietnutie dedičstva (Dedičské právo)

Dobrý deň. Chcem sa opýtať. Po otcovi mám dediť nejaké pozemky, no mám drobnú exekúciu a rada by som dedičstvo odmietla. Chcela by som však, aby dedičstvo primárne prešlo na moje deti - vnúčatá zosnulého. Je to možné? Ďakujem.

Odpoveď: Odmietnutie dedičstva

(odpoveď odoslaná: 07.03.2017)

Ak odmietnete dedičstvo, priamo zo zákona nastupujú na Vaše miesto Vaše deti, ktoré dedia rovnakým dielom. Tu si Vás dovolíme ešte upozorniť, že odmietnuť dedičstvo nemožno len sčasti, teda len pozemky, odmietnuť možno len celé dedičstvo (teda aj úspory, iné nehnuteľnosti, hnuteľné veci a pod.). Vyhlásenie o odmietnutí dedičstva môže dedič urobiť len do jedného mesiaca odo dňa, keď bol súdom o práve dedičstvo odmietnuť a o následkoch odmietnutia upovedomený. Z dôležitých dôvodov môže súd túto lehotu predĺžiť. Samotné odmietnutie sa musí stať ústnym vyhlásením na súde alebo písomným vyhlásením zaslaným súdu.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odmietnutie dedičstva" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.