Máte
otázku?

Od akého dátumu má otec povinnosť platiť výživné?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Banská Bystrica

Otázka: Od akého dátumu má otec povinnosť platiť výživné?

Dobrý deň, obraciam sa na vás s prosbou o radu týkajúcu sa výživného. Okresný súd na prvom pojednávaní rozhodol o rozvode a stanovil výšku výživného pre vtedy ešte neplnoleté dieťa. Môj manžel sa odvolal proti rozhodnutiu okresného súdu, a to i voči rozvodu aj voči výške výživného. Od prvého pojednávania na okresnom súde prešlo päť mesiacov, kým sme mali odvolacie pojednávanie na krajskom súde. Ten potvrdil rozhodnutie okresného súdu, a to pokiaľ ide o rozvod aj platbu výživného. Mojou otázkou je, od akého dátumu by mal manžel platiť výživné na dieťa (které je zverené do mojej osobnej starostlivosti), ktoré medzitým dosiahlo vek plnoletosti. V rozhodnutí okresného súdu bola uvedená informácia, že je povinný prispievať na výživu počnúc dňom právoplatnosti rozsudku o rozvode. Avšak v rozhodnutí krajského súdu už o výživnom nie je napísané nič, iba to, že "Rozsudok o výživnom je vykonateľný doručením (§44 CMP)". Doposiaľ ani jeden rozsudok nebol právoplatne uznaný, pretože môj manžel sa odvolal proti prvotnému rozhodnutiu a tento druhý rozsudok krajského súdu ešte neprevzal, pretože je mimo republiky. Doposiaľ mojej dcére nijako neprispel na výživu. Hoci u otca za celé rozvodové obdobie od 10/2016 do 06/2017 bola len niekoľkokrát na návšteve a nebývala u neho. Ďakujem vám veľmi pekne za poskytnutie rady.

Odpoveď: Od akého dátumu má otec povinnosť platiť výživné?

Dobrý deň. Pokiaľ bol rozsudok Krajského súdu doručený, tak Vám na súde vyznačia právoplatnosť aj vykonateľnosť na rozhodnutí Okresného súdu. Vyznačená právoplatnosť a vykonateľnosť na rozsudku Okresného súdu znamená, že otec dieťaťa musí platiť výživné podľa uvedeného rozhodnutia. Dátum právoplatnosti budete mať vyznačenú na rozhodnutí Okresného súdu. Od tohto dátumu, bude povinný platiť výživné.  Pokiaľ dobrovoľne neplní máte právo podať návrh na exekúciu. Aj v prípade, ak si otec dieťaťa rozsudok Krajského súdu nepreberie a jeho adresa je súdu znamá, tak po vrátení tejto zásielky späť na súd, sa rozhodnutie bude považovať za doručené. 

Trápi vás "Od akého dátumu má otec povinnosť platiť výživné?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Od akého dátumu má otec povinnosť platiť výživné? (Rodinné právo)

Dobrý deň, ráda by som sa opýtala, od ktorého dátumu má môj otec platiť výživné, ak dnešný dátum je 15. 2. a rozhodnutie okresného súdu je už právoplatné. Výživné bolo určené na dobu do 25. dňa v mesiaci, a to vopred na daný mesiac. Tým pádom by mal v našom prípade mať už k 25. 2. povinnosť zaplatiť výživné prislúchajúce nasledujúcemu mesiacu, teda na marec. Ďakujem.

Odpoveď: Od akého dátumu má otec povinnosť platiť výživné?

(odpoveď odoslaná: 18.02.2022)

Dobrý deň,
rozsudky o výživnom sú tzv. predbežne vykonateľné. Aj keď rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť až teraz, výživné podľa rozhodnutia mal platiť už od doručenia súdneho rozhodnutia. To mohlo byť oveľa skôr, než 15.02. Výživné Vám už mal dávno platiť podľa súdneho rozhodnutia.

Ak by sme to posudzovali tak ako to uvádzate Vy (od právoplatnosti), tak áno, do 25.02. musí zaplatiť výživné. Tento spôsob posudzovania veci však nie je v záujme dieťaťa a ani v súlade s právnym poriadkom.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Od akého dátumu má otec povinnosť platiť výživné?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.