Máte
otázku?

Ochranná psychiatrická liečba syna


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Bratislava

Otázka: Ochranná psychiatrická liečba syna

Dobrý deň. Môj dospelý syn bol podrobený ochrannej psychiatrické liečbe - najprv ústavnej a teraz sa nachádza v ambulantnej liečbe. Pred istým časom mu jeho lekárka vysadila lieky a u neho sa začali prejavovať psychické problémy (vrátane agresivity), podobné tým, ktoré mal pred odsúdením. Podľa nej je môj syn v poriadku a odmieta ho poslať do nemocnice. Z tohto dôvodu som požiadala súd o zmenu liečby na ústavnú, avšak tento proces trvá pomerne dlho. Obávam sa, že dovtedy môže dôjsť k incidentu, kvôli ktorému by bol môj syn opäť odsúdený. Rada by som vedela, či existuje nejaké riešenie, napríklad predbežné opatrenie, ktoré by umožnilo hospitalizáciu môjho syna skôr, než sa súd vyjadrí v štandardnom procese. Vopred ďakujem. Zúfalá matka.

Odpoveď: Ochranná psychiatrická liečba syna

Dobrý deň, pokiaľ jej syn spôsobilý na právne úkony a je dospelý a zároveň je sledovaný už svojej lekárky a táto rozhodla, že nepotrebuje lieky, potom nie je možné predbežné nijakým spôsobom zabrániť, aby bol v ústavnej liečbe bezodkladne.

V slovenskom právnom poriadku nájdeme úpravu detencie, teda zadržania osoby s prejavmi duševnej poruchy, ktorá ohrozuje seba alebo svoje okolie.

§ 9 ods. 4 Zákona o zdr. Starostlivosti hovorí (cit. ): „Ak ide o ústavnú starostlivosť, na, ktorú sa nevyžaduje informovaný súhlas podľa § 6 ods. 9 písm. D), poskytovateľ je povinný prevzatie osoby do ústavnej starostlivosti oznámiť do 24 hodín súdu, v ktorého obvode sa zdravotnícke zariadenie ústavnej starostlivosti nachádza. "

Slovenská úprava neobsahuje výpočet psychických chorôb, ktorých prítomnosť odôvodňuje nútené zadržanie. Ani pojem „duševná porucha“ nie je v zákone na účely nútenej hospitalizácie stanovený.

 

Lekár je oprávnený pacienta hospitalizovať (ergo zadržať“) v prípade, ak je pacient v dôsledku duševnej poruchy nebezpečný pre seba alebo pre svoje okolie (samozrejme súčasne so splnením povinnosti notifikovať o zadržaní príslušný súd).

Trápi vás "Ochranná psychiatrická liečba syna" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ochranná psychiatrická liečba syna (Trestné právo)

Dobrý deň, môj syn je momentálne v nemocnici a vzhľadom na jeho situáciu by som v budúcnosti chcela obmedziť jeho spôsobilosť na vykonávanie právnych úkonov. Rada by som mu uložila takéto obmedzenie, aby som alebo ďalšia určená osoba mohla rozhodovať o jeho zdravotných, finančných a ďalších úradných záležitostiach. Svojim konaním totiž spôsobuje problémy a finančné škody celej rodine. Mohli by ste mi prosím sdeliť približnú cenu za vypracovanie takejto žiadosti? Vopred ďakujem za odpoveď. S pozdravom,

Odpoveď: Ochranná psychiatrická liečba syna

(odpoveď odoslaná: 01.04.2017)

Dobrý deň, právnu službu Vám môžeme oceniť na osobnej konzultácii. Dôležité je, či budete chcieť iba spísanie návrhu alebo aj zastupovanie.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ochranná psychiatrická liečba syna" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.