Máte
otázku?

Solidárny záväzok, dajú exekúciu iba mne?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trnava

Otázka: Solidárny záväzok, dajú exekúciu iba mne?

Dobrý deň. Mám problém s úvermi a mojím bývalým priateľom. Keď sme boli spolu, vzali sme si dva úvery, kde som ja pôsobila ako spoludlžníčka. Úvery som riadne splácala až do momentu, keď sme sa rozíšli. Po rozchode som bývalého upozornila, že nakoľko si musím platiť vlastný podnajom a starostlivosť o naše dve spoločné deti, ktoré nealimentuje, nemám možnosť ďalej splácať úvery. Po rozchode zaplatil štyri splátky a potom úvery prestal platiť úplne. Banka ma následne kontaktovala s tým, že som povinná platiť, v prípade, že bývalý neplatí. Snažila som sa platiť, ako som mohla a ak som mala nejaké peniaze navyše, hneď som ich odniesla do banky (avšak neboli to plné sumy splátok). Teraz ma opäť kontaktovala banka s tým, že nakoľko sa úvery nesplácajú riadne, banka postupuje k ich vymáhaniu súdnou cestou. Teda moja otázka znie: Mám nejakú šancu, že by súd rozhodol v môj prospech a určil aj môjho bývalého ako povinnú osobu na ich splácanie, alebo preto, že som zamestnaná a on nie, bude exekúcia automaticky smerovať len ku mne? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Solidárny záväzok, dajú exekúciu iba mne?

Dobrý deň. Hoci nemám k dispozícii predmetné úverové zmluvy, predpokladám, že na úveroch ste s bývalým priateľom ako tzv. solidárni dlžníci. V takom prípade môže banka vymáhať celý dlh od ktoréhokoľvek solidárneho dlžníka. S najväčšou pravdepodobnosťou však bude žaloba na súde smerovať proti obom dlžníkom a rovnako tak aj následná exekúcia. Nad rámec Vašej otázky si Vám dovoľujem uviesť, že ak Váš bývalý priateľ neplatí výživné na deti, je na mieste, aby bol podaný návrh na úpravu rodičovských práv a povinnosti na súd.

 

Trápi vás "Solidárny záväzok, dajú exekúciu iba mne?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Solidárny záväzok, dajú exekúciu iba mne? (Občianske právo)

Dobrý deň, rada by som položila otázku. Aktuálne je môj manžel vo výkone trestu a uvažujem o rozvode. V rozsudku je okrem trestu určená aj suma, ktorú je možný manžel povinný zaplatiť. Moja matka mi však darovala podiel na jej byte, ktorý vlastním spoločne so sestrou. Chcem sa opýtať, či by v prípade exekúcie mohol exekútor siahnuť aj na tento majetok? Ďakujem za skorú odpoveď.

Odpoveď: Solidárny záväzok, dajú exekúciu iba mne?

(odpoveď odoslaná: 10.06.2017)

Dobrý deň, majetok alebo vec nadobudnutá počas trvania manželstva darom nepatrí do BSM. Tzn. že tento majetok je Vaším výlučným majetkom. Ak by aj bola záväzková povinnosť Vášho manžela posudzovaná podľa ustanovenia § 147 ods. 1 Občianskeho zákonníka a súdny exekútor by chcel jeho dlh vymáhať aj z majetku patriaceho do BSM, táto exekúcia by sa netýkala Vášho spoluvlastníckeho podielu na byte. A to práve z toho dôvodu, že ste ho nadobudli darom a patrí do Vášho výlučného vlastníctva. Ak by aj súdny exekútor nedopatrením začal výkon exekúcie na tento majetok treba namietať a brániť sa tým, že tento spoluvlastnícky podiel je Vaším výlučným majetkom.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Solidárny záväzok, dajú exekúciu iba mne? (Občianske právo)

Je možné sa v prípade exekúcie nejako brániť? Nechcem sa zbaviť zodpovednosti, len by som bola rada, keby aj bývalý partner znášal následky. Keďže je nezamestnaný a úmyselne neplatí úvery, má istotu, že mu síce môžu exekúciu uložiť, ale predsa ju nebude platiť.

Odpoveď: Solidárny záväzok, dajú exekúciu iba mne?

(odpoveď odoslaná: 19.07.2016)

Dobrý deň. Exekučný poriadok poskytuje povinným prostriedky na ich obranu (napr. námietky proti exekúcii alebo námietky proti trovám exekúcie a pod.). Pokiaľ ide o Vášho bývalého priateľa (spoludlžníka), ak nemá žiadny exekvovateľný majetok a ani žiadny príjem, tak exekútor nemá reálnu možnosť vymáhať od neho dlh.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Solidárny záväzok, dajú exekúciu iba mne?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.