POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Obsah potvrdenia o vyplatení


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Bratislava

Otázka: Obsah potvrdenia o vyplatení

Dobrý deň, chcela by som sa na Vás obrátiť s prosbou o pomoc. Prejdem rovno k veci. Potrebovala by som vedieť vzor alebo obsah potvrdenia, ktoré môžem predložiť pri dedičskom konaní a ktoré nebude spochybňované. Jedná sa o potvrdenie o prevzatí finančných prostriedkov, ktoré by nebolo právne napadnuteľné ani spochybniteľné. Nejedná sa ani o kúpu ani o predaj, skôr o vyplatenie. Ako sestra požadujem potvrdenie o prevzatí finančných prostriedkov, ktoré rodič poskytol mojej druhej sestre za účelom vyplatenia. Ďakujem za pomoc. S pozdravom,

Odpoveď: Obsah potvrdenia o vyplatení

Dobrý deň, pokiaľ ide o obsah potvrdnia o vyplatení podstatné je, aby bol v texte tohto potvrdenia uvedené, kto dáva peniaze (meno, priezvisko, dátum narodenia, bydlisko a občianstvo) komu dáva peniaze (meno, priezvisko, dátum narodenia, bydlisko a občianstvo), dôvod prečo dáva peniaze - prečo dochádza k vyplácaniu a na základe akého titulu, v tomto prípade dedičské konanie. 

Z Vašej otázky nie je úplne zrejmé, prečo rodičia vyplácajú druhú sestru. Obávam sa, že ide o najčastejšiu situáciu a to, že Vy dostávate (alebo len dostanete) niečo na základe daru alebo iného právneho úkonu od rodičov a druhá sestra bude za to vyplatená, aby ste boli "vyrovnané". Ak ide o túto situáciu, tak mi napíšte, pretože v tomto prípade je potrebné zvoliť úplne iný spôsob, ako podchytiť túto situáciu. Inak by ste mohli byt v budúcom dedičskom konaní ukrátená.

Trápi vás "Obsah potvrdenia o vyplatení" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Obsah potvrdenia o vyplatení (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Môj manžel vyplatil svoju sestru z dedičstva. Zaplatil jej sumu, na ktorej sa spolu dohodli. Peniaze jej poslal na účet. Teraz by potreboval napísať potvrdenie o tom, že peniaze prijala. Dedičské konanie ešte nebolo, pretože svokra stále žije. Toto potvrdenie by potreboval, aby neskôr, pri dedičskom konaní, sestra nemala nárok na ďalší výplatok z domu. Prepis domu sa ešte neuskutočnil, pretože s tým má veľké ťažkosti. Ďakujem. S pozdravom.

Odpoveď: Obsah potvrdenia o vyplatení

(odpoveď odoslaná: 07.03.2022)

Dobrý deň,
takéto vyporiadania dedičstva počas života poručiteľa nie sú v našom právnom poriadku striktne vzato možné. Kým im obom dedičské právo po ich mame nevzniklo, nevedia ho vysporiadať. Takéto postupy vždy odporúčame iba v prípadoch, kedy je 100% dôvera medzi účastníkmi.

Čo však odporúčame na posilnenie práva Vášho manžela je: 1/ podpísať dohodu medzi všetkými troma, že sa dedičstvo vysporiadalo počas života a všetci s tým súhlasia a 2/ zriadiť závet u notára, v ktorom svokra odkáže všetok svoj majetok synovi.

Ani tento postup však nezaručí absolútnu právnu istotu pre Vášho manžela.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Obsah potvrdenia o vyplatení (Dedičské právo)

Dobrý deň, Mama mi darovala pozemok a chcem vyplatiť svojim súrodencom čiastku, ktorá zodpovedá jeho hodnote. Ktorý dokument alebo zmluvu by som mal zvoliť, aby toto rozhodnutie v budúcnosti nebolo napadnuté a abych nemusel následne vrátiť dar? Ďakujem.

Odpoveď: Obsah potvrdenia o vyplatení

(odpoveď odoslaná: 11.09.2021)

Dobrý deň,
dar iba z toho dôvodu, že nevyplatíte súrodencov nebudete musieť vrátiť, lebo matka má právo žiadať vrátenie daru iba v tom prípade, ak sa voči nej alebo členom jej rodiny budete správať tak, že tým hrubo porušíte dobré mravy. Nevyplatenie podielov nie je hrubým porušením práva, nakoľko oni na vyplatenie podielov nemajú právny nárok. Nakoľko Vaša mama ešte žije, je jedinou osobou, ktorá môže rozhodovať o osude nehnuteľnosti, a preto môže túto aj darovať ak sa tak rozhodne. Vám z toho nevznikajú žiadne povinnosti. Zároveň akákoľvek dohoda zmluva, ktorú by ste teraz podpísali a týkala by sa vyporiadania dedičstva, ktoré ešte ani nevzniklo, by bola neplatná.


Podotázka: Obsah potvrdenia o vyplatení (Dedičské právo)

Dobrý deň, pán JUDr. Ficek, potrebovala by som vedieť, ako mám napísať potvrdenie pre priateľa, s ktorým žijem 18 rokov, že mu vyplatím (darujem) byt ako protihodnotu za to, čo investoval pri výstavbe RD počas nášho spolužitia. Odmietol alternatívu stania sa spoluvlastníkom. Ďakujem.

Odpoveď: Obsah potvrdenia o vyplatení

(odpoveď odoslaná: 10.03.2019)

Dobrý deň, na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

Z otázky usudzujeme, že Vy ste vlastníčkou rodinného domu a bytu; žijete v partnerskom vzťahu bez uzatvorenia manželstva a priateľ požaduje, aby mu darovali byt za to, že investoval vlastné finančné prostriedky do rekonštrukcie  rodinného domu, ktorý je tiež vo Vašom výlučnom vlastníctve.

Z právneho hľadiska zo strany vášho priateľa sa jedná o investovanie do cudzej nehnuteľnosti, keď na Vašej strane následne vzniká bezdôvodné obohatenie. 

Podľa ust. § 107 Občianskeho zákonníka "právo na vydanie plnenia z bezdôvodného obohatenia sa premlčí za dva roky odo dňa, keď sa oprávnený dozvie, že došlo k bezdôvodnému obohateniu a kto sa na jeho úkor obohatil. Najneskôr sa právo na vydanie plnenia z bezdôvodného obohatenia premlčí za tri roky, a ak ide o úmyselné bezdôvodné obohatenie, za desať rokov odo dňa, keď k nemu došlo."

V otázke uvádzate, že spolu žijete 18 rokov, nepíšete však kedy boli investície do Vášho rodinného domu ukončené. Z právneho hľadiska to znamená, že pokiaľ investície do rodinného domu boli ukončené pred viac ako troma rokmi a Vy by ste odmietli vec vyporiadať dobrovoľne, v prípade súdneho konania na základe návrhu Vášho priateľa by ste mohli vzniesť námietku premlčania a boli by ste úspešná.

Nepíšete v otázke výšku investície do Vášho rodinného domu a hodnotu bytu, ktorý by slúžil  ako kompenzácia za vložené finančné prostriedky do Vášho rodinného domu, teda či tieto tieto vložené investície do rodinného domu a hodnota bytu sú v rovnováhe.

Riešením nie je to, že podpíšete nejaké prehlásenie o investíciách do rodinného domu.  

Riešením je spísanie  zmluvy o urovnaní a zmluvy o uzatvorení budúcej zmluvy, prípadne priamo zmluvy o prevode vlastníctva predmetného bytu na Vášho priateľa. Nevyhnutné je však v predmetnej zmluve je pomenovať a cenovo vyriešiť aj investície do Vášho domu, nakoľko samotným darovaním bytu do vlastníctva Vášho priateľa nebudú vyporiadané investície do rodinného domu.

V každom prípade odporúčame na spísanie zmlúv využiť služby advokáta.

 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Obsah potvrdenia o vyplatení" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.