Máte
otázku?

Čo ak jedna strana nesúhlasí s rozvodom?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Banská Bystrica

Otázka: Čo ak jedna strana nesúhlasí s rozvodom?

Je možné uskutočniť rozvod, aj keď jedna strana nesúhlasí s rozvodom, nechce podpísať alebo sa vôbec nedostaví na konanie?

Odpoveď: Čo ak jedna strana nesúhlasí s rozvodom?

Dobrý deň

súd môže rozviesť manželstvo bez účasti oboch manželov. Podľa § 101 OSP: 1) Účastníci sú povinní prispieť k tomu, aby sa dosiahol účel konania najmä tým, že pravdivo a úplne opíšu všetky potrebné skutočnosti, označia dôkazné prostriedky a že dbajú na pokyny súdu. 2) Súd pokračuje v konaní, aj keď sú účastníci nečinní. Ak sa riadne predvolaný účastník nedostaví na pojednávanie ani nepožiadal z dôležitého dôvodu o odročenie, môže súd vec prejednať v neprítomnosti takého účastníka; prihliadne pritom na obsah spisu a dosiaľ vykonané dôkazy. 3) Ak súd vyzve účastníka, aby sa vyjadril o určitom návrhu, ktorý sa týka postupu a vedenia konania, môže pripojiť doložku, že ak sa účastník v určitej lehote nevyjadrí, bude sa predpokladať, že nemá námietky.”  Súd však častokrát trvá na osobnom výsluchu oboch manželov.

 

Trápi vás "Čo ak jedna strana nesúhlasí s rozvodom?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Čo ak jedna strana nesúhlasí s rozvodom? (Rozvod)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či nás náš súd môže rozviesť s mojou súčasnou manželkou aj v prípade, že mi hrozí, že rozvod na súde nepodpíše, pretože sa obáva o byt, ktorý vlastníme spoločne. Momentálne žijem v domácnosti s inou ženou v inom byte a ona v reakcii na to berie jeden úver za druhým, aby byt zaťažila rôznymi dlhmi a robí v zlosti veci, aby mi napriekovala.

Odpoveď: Čo ak jedna strana nesúhlasí s rozvodom?

(odpoveď odoslaná: 30.01.2024)

Dobrý deň,

v súvislosti s Vašou situáciou je dôležité vedieť, že slovenské rodinné právo umožňuje rozvod aj bez súhlasu jedného z manželov, ak súd dôjde k záveru, že manželstvo je trvalo a hlboko narušené tak, že spoločné manželské súžitie je nemožné. Pokiaľ dokážete pred súdom, že Vaše manželstvo spĺňa tieto podmienky, súd môže rozhodnúť o rozvode aj proti vôli Vašej manželky.

 

Čo sa týka bytu, ktorý je spoločným majetkom, súd po rozvodov konaní môže rozhodnúť aj o jeho osude. Rozdelenie majetku manželov je možné riešiť buď dohodou medzi manželmi alebo rozhodnutím súdu, ak sa manželia nedohodnú. V prípade, že Vaša manželka berie úvery a zatažuje byt dlhmi, je dôležité toto preukázať a vhodne na to reagovať v rámci súdneho konania.

 

Pokiaľ máte ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Čo ak jedna strana nesúhlasí s rozvodom? (Rozvod)

Dobrý deň, chcel by som sa informovať, či môžem podať rozvodové papiere, aj keď moja manželka odmieta ich podpísať.

Odpoveď: Čo ak jedna strana nesúhlasí s rozvodom?

(odpoveď odoslaná: 01.01.2024)

Dobrý deň,
zákon neukladá, aby návrh na rozvod manželstva bol podpísaný aj druhým z manželov. Manželka bude o podanom návrhu na rozvod manželstva informovaná písomnou formou zo strany konajúceho súdu.

Pokiaľ by ste chceli s návrhom pomôcť, môžeme vám s tým pomôcť, pričom môžete využiť konzultáciu, aby bol podaný návrh právne perfektný, prípadne môžete využiť aj náš vzor návrhu na rozvod manželstva ,


Podotázka: Čo ak jedna strana nesúhlasí s rozvodom? (Rozvod)

Dobrý deň, potrebujem radu. Môj synovec nežije s manželkou v jednej domácnosti už 18 mesiacov, ale ona sa nechce rozviesť. Aký postup by ste mi prosím poradili?

Odpoveď: Čo ak jedna strana nesúhlasí s rozvodom?

(odpoveď odoslaná: 15.09.2023)

Dobrý deň, v prípade, že Váš synovec a jeho manželka už nežijú spolu 18 mesiacov, je možné podať návrh na rozvod manželstva. Tento krok podnikne ten z manželov, ktorý má záujem o rozvod. Odporúčam, aby Váš synovec najprv kontaktoval svoju manželku a oznámil jej svoj zámer. Pokiaľ súhlas na rozvod zo strany manželky nebude dosiahnutý, nasledujúcim krokom je podanie formalizovaného návrhu na rozvod súdu. Súd bude hodnotiť faktory ako dôvody rozvodu, dobu trvania oddelenia dvoch osôb a akékoľvek iné okolnosti týkajúce sa manželstva. Najmä v prípade, ak by mal Váš synovec a jeho manželka deti, bude potrebné riešiť otázky týkajúce sa výchovy a starostlivosti o deti, alimentov a neskôr delenia spoločného majetku. Súdne konanie môže byť komplikované a veľmi emotívne, ale môže prebehnúť aj rýchlo. 


Trápi vás "Čo ak jedna strana nesúhlasí s rozvodom?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Čo ak jedna strana nesúhlasí s rozvodom? (Rozvod)

Dobrý deň, chcem sa opýtať - môj manžel podal žiadosť o rozvod, ale ja ho nechcem stratiť. Existuje šanca, že nás nerozvedú, aj keď som mu ublížila a zradila jeho dôveru? Chcela by som to napraviť.

Odpoveď: Čo ak jedna strana nesúhlasí s rozvodom?

(odpoveď odoslaná: 09.08.2022)

Dobrý deň,

 

rozvod manželstva je pomerne zásadné statusové rozhodnutie. Právny poriadok manželstvo navyše všemožne chráni a aj preto by mal byť rozvod až poslednou, definitívnou možnosťou riešenia vzťahového problému manželov. Súdy by mali byť zo zákona nastavené tak, že pokiaľ je manželstvo možné zachrániť, treba sa o to pokúsiť, čo platí o to viac, ak z manželstva pochádzajú maloleté deti.

 

To, že bol podaný návrh na rozvod teda nemusí nevyhnutne znamenať aj to, že súd o rozvode manželstva rozhodne. Určite je priestor na to "zabojovať" o záchranu manželstva. Súdu aj navrhovateľovi to treba jasne komunikovať a ideálne aj navrhnúť riešenia súčasných problémov.


Podotázka: Čo ak jedna strana nesúhlasí s rozvodom? (Rozvod)

Dobrý deň, moja manželka odišla, pretože som sa nikam neposúval v živote ani vo vzťahu. Bol som lenivý a nič som nechcel robiť. Už vyše mesiaca žije u kamarátky a tvrdí, že je medzi nami koniec. Napriek tomu, že som sa zmenil, zorganizoval som si život, stal som sa viac svedomitým a začal som s ním niečo robiť. Som si istý, že nemá nikoho iného, povedala mi to. Ak by chcela rozvod a ja nesúhlasím, ako by to prebiehalo? Sme spolu už desať rokov, z toho posledné dva roky sme manželia. Nemáme deti. Tvrdí, že už mi nechce veriť, bez ohľadu na to, čo robím. Za ten mesiac, čo je preč, neskúsila nič, čo by to mohlo napraviť. Len mi hovorí, že chce čas a byť sama, že jej to takto vyhovuje. Ja som jej ten čas nedokázal dať, vždy som jej napísal, zavolal alebo sa s ňou stretol. Ak by mi dala papiere na rozvod a ja by som nesúhlasil, aký by bol postup? Samozrejme, skúšala ma zmeniť počas nášho spoločného života, ale nikdy som nič nedokázal, až keď odišla, sa mi to podarilo. Ďakujem.

Odpoveď: Čo ak jedna strana nesúhlasí s rozvodom?

(odpoveď odoslaná: 08.11.2021)

Dobrý deň,

ak Vaša manželka podá návrh na rozvod, súd Vám návrh doručí aj s možnosťou k návrhu na rozvod sa písomne vyjadriť. V písomnom vyjadrení poukážte na skutočnosti, ktoré opisujete. Ak viete k skutkovým tvrdeniam doložiť aj dôkazy, priložte ich k písomnému vyjadreniu. Súd manželstvo rozvedie len v prípade, ak sú vzťahy medzi manželmi tal vážne narušené a trvalo rozvrátené, že manželstvo už nemôže plniť svoj účel a od manželov nemožno očakávať obnovenie manželského spolužitia. Súd sa má najskôr pokúsiť o zmierlivé riešenie veci, rovnako Vás môže odkázať aj na mediáciu. Ak však Vaša manželka viac nechce s Vami žiť a je o tom presvedčená z dôvodov, ktoré uvedie v návrhu, potom bude veľmi náročné súd presvedčiť, že obnovenie manželského spolužitia je možné. Ak sa v konaní preukáže tzv. kvalifikovaný rozvrat manželstva, súd návrhu vyhovie a manželstvo rozvedie. To však nemožno dopredu odhadnúť, nakoľko výsledok bude závislý aj od postoja Vašej manželky. Súd Vás môže odporučiť aj na manželskú poradňu, ak o to budete žiadať. 

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Čo ak jedna strana nesúhlasí s rozvodom? (Rozvod)

Dobrý deň, mám otázku. Môj manžel chce podať žiadosť o rozvod, no ja s rozvodom nesúhlasím, pretože ho ľúbim a máme dve malé deti. Je ovplyvnený svojou mamou, ktorá mu vnucuje, že jej slovo je sväté. Ja si však želám náš manželstvo zachrániť, no on to odmieta. Ak nesúhlasím s rozvodom a aj deti sa vyjavia, že by sme mali ostať spolu, je šanca, že náš problém, ktorý trvá už mesiac, bude vyriešený tak, že nás súd nerozvedie a pošle nás do manželskej poradne? Ďakujem veľmi pekne.

Odpoveď: Čo ak jedna strana nesúhlasí s rozvodom?

(odpoveď odoslaná: 07.04.2021)

Dobrý deň,
áno v takom prípade je postup súdov taký, že manželov odkážu na manželskú poradňu. Pojednávanie, na ktorom sa rozhoduje o rozvode manželstva sa preruší alebo odročí na dlhší termín a počas tejto doby máte šancu ešte manželstvo zachrániť, a to aj pomocou odborníka v manželskej poradni. Ak sú deti útleho veku a problémy trvajú naozaj krátko súd sa bude snažiť poskytnúť v súlade s Ústavou SR a Zákonom o rodine manželstvu a rodine ochranu pred rozpadom.


Trápi vás "Čo ak jedna strana nesúhlasí s rozvodom?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Čo ak jedna strana nesúhlasí s rozvodom? (Rozvod)

Dobrý deň, chcela by som vedieť, ako postupovať, keď súd dal návrh bez nariadenia pojednávania, aby rozhodol vo veci rozvodu manželstva. Súhlasili sme obaja, ale manžel tam dal dodatok, že s rozvodom nesúhlasí. Prišla odpoveď zo súdu, že vo veci nemôžu rozhodnúť bez pojednávania, nakoľko manžel s rozvodom nesúhlasí. Neviem, čo teraz mám robiť – čakať na termín pojednávania alebo stiahnuť rozvod? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Čo ak jedna strana nesúhlasí s rozvodom?

(odpoveď odoslaná: 05.03.2021)

Dobrý deň,
nemusíte brať návrh na rozvod späť. Ak sa chcete rozviesť, tak potom trvajte na tom, aby súd manželstvo rozviedol. Nepoznám skutkové okolnosti Vášho prípadu, ale súd musí zistiť, či tu je taký rozvrat manželstva, ktorý je trvalý, spôsobuje nefunkčnosť manželstva a že nie je nádej na jeho obnovu. Teraz súd musí nariadiť pojednávanie a tam Vás oboch vypočuje a podľa toho rozhodne. Ak Vás rozvedie a manžel nebude súhlasiť, môže sa aj odvolať a potom rozhodne odvolací súd. 


Podotázka: Čo ak jedna strana nesúhlasí s rozvodom? (Rozvod)

Dobrý deň. Prosím Vás o radu. Podala som návrh na rozvod, následne som žiadosť prerušila a po jednom a pol roku ju v návale zlosti na manžela znovu obnovila. Už som sa mu hrozbou rozvodu párkrát vyhrážala. Hľadala som spôsob, ako ho prinútiť uvedomiť si, že ja ako jeho manželka a naše deti máme byť na prvom mieste v našom manželstve, nie jeho matka a sestry. Zároveň som chcela, aby pochopil, že muž by mal prispievať na domácnosť. On síce nakupuje, ale len to, čo on chce. Proces na súde už prebehol. Poslali nás do poradne. Manžel chce rozvod, ja už nie. To však nevyšlo podľa mojich predstáv. Pochopila som, že sa nezmení a chcem ho teda akceptovať takého, aký je. Je možné manželstvo nezrušiť, keď stále žijeme v jednej domácnosti a náš vzťah je stále intímny? Dá sa to ešte nejako zachrániť? Manžel je veľmi nahnevaný, že som žiadosť o rozvod podala a teraz ho chce zrealizovať za každú cenu. Ďakujem.

Odpoveď: Čo ak jedna strana nesúhlasí s rozvodom?

(odpoveď odoslaná: 01.09.2020)

Dobrý deň,
manželstvo je dobrovoľným zväzkom muža a ženy, a preto nikoho nie je možné nútiť, aby zotrval v tomto vzťahu. Ak však máte maloleté deti, žijete v spoločnej domácnosti a z Vašej strany je úprimná snaha o záchranu manželstva, súd má vykonať všetky úkony smerujúce k zisteniu, či manželstvo a manželské spolužitie môže byť obnovené.

Ak ani jeden z Vás nemá nových partnerov, máte maloleté deti a aj deti by chceli zachovať súčasný stav rodiny, je malá šanca k tomu, že súd manželstvo nerozvedie, ale malá. Najviac by celej veci pomohlo to, keby sa Vám podarí manžela presvedčiť o tom, že chcete naďalej žiť v manželstve a v spoločnej domácnosti.


Podotázka: Čo ak jedna strana nesúhlasí s rozvodom? (Rozvod)

Obdržal som návrh na rozvod s výzvou, abych sa do 15 dní vyjadril. Nesúhlasím s rozvodom, no neviem, čo napísať do odôvodnenia. Naše deti sú už dospelé a ani spolu už nežijeme. No zosobášili sme sa v kostole a verím, že to, čo Boh spojil, človek nerozdeľuje. Napriek tomu tvrdí môj manžel, že tieto "kecy", ako ich nazýva, nikoho nebudú zaujímať a rozvedú nás okamžite. Môžete mi poradiť, ako zabrániť rozvodu? Ktoré by mohli byť presvedčivé argumenty, aby nás sudca nerozviedol?

Odpoveď: Čo ak jedna strana nesúhlasí s rozvodom?

(odpoveď odoslaná: 27.12.2018)

Dobrý deň, 
ak je Vám známe, Váš nesúhlas s rozvodom nie je tou okolnosťou, aby Vás súd nerozviedol; na  rozvod manželstva nie je potrebný Váš súhlas, rovnako ani okolnosť, že ste uzatvorili cirkevný sobáš.
Podľa ust. zákona o rodine platí, že k zrušeniu manželstva rozvodom možno pristúpiť len v odôvodnených prípadoch. 
Súd môže manželstvo na návrh niektorého z manželov rozviesť, ak sú vzťahy medzi manželmi tak vážne narušené a trvalo rozvrátené, že manželstvo nemôže plniť svoj účel a od manželov nemožno očakávať obnovenie manželského spolužitia. 

Súd zisťuje príčiny, ktoré viedli k vážnemu rozvratu vzťahov medzi manželmi, a pri rozhodovaní o rozvode na ne prihliada. Súd pri rozhodovaní o rozvode vždy prihliadne na záujem maloletých detí. 

Súd pri posudzovaní miery rozvratu vzťahov medzi manželmi prihliada na porušenie povinností manželov podľa § 18 a 19, t.j. povinnosť žiť spolu, byť si verní, vzájomne rešpektovať svoju dôstojnosť, pomáhať si, starať sa spoločne o deti a vytvárať zdravé rodinné prostredie. 

Citujeme z rozsudku KS Trnava, sp.zn. : 11Co245/2015, ktorým súd potvrdil rozsudok okresného súdu, ktorým bolo manželstvo účastníkov konania rozvedené :
"Situácia v rodine bola opísaná zhodne oboma účastníkmi konania a to, že po dobu dvoch rokov spolu nehospodária,nerozprávajú sa, intímne sa nestýkajú, čo svedčí o tom, že manželstvo si neplní žiadnu zo svojich zákonných funkcií, navrhovateľ nie je ochotný manželské spolužitie obnoviť a preto odvolací súd napriek tomu, že odporkyňa s rozvodom manželstva nesúhlasí, dospel k záveru, že sú splnené podmienky pre rozvod manželstva a rozsudok súdu prvého stupňa z dôvodu jeho vecnej správnosti potvrdil."

 

Možnosťou pre Vás je ust. Civilného mimosporového poriadku o tom, že v prípade súhlasu Vášho manžela, že ak to zhodne navrhnete na súde, súd konanie preruší. Súd následne v konaní pokračuje na návrh po uplynutí troch mesiacov; ak sa návrh na pokračovanie v konaní nepodá do jedného roka, súd konanie zastaví. 
Súčasne platí, že pokiaľ sa manžel ako navrhovateľ nedostaví na pojednávanie a svoju neúčasť neospravedlní včas a vážnymi dôvodmi, súd konanie zastaví. 
 

 


Trápi vás "Čo ak jedna strana nesúhlasí s rozvodom?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Čo ak jedna strana nesúhlasí s rozvodom? (Rozvod)

Dobrý deň, rád by som sa informoval o tom, ako prebieha proces, keď sa jeden z manželov nevyjadruje k rozvodu. Moja manželka najprv nechcela podpísať žiadosť o rozvod, avšak neskôr súhlasila. Je potrebné, aby sa po výzve súdu vyjadrila k návrhu na rozvod? Aký je dôsledok, ak ignoruje výzvu k vyjadreniu sa k rozvodu? Ďakujem.

Odpoveď: Čo ak jedna strana nesúhlasí s rozvodom?

(odpoveď odoslaná: 25.03.2017)

Dobrý deň. 

Vaša manželka má právo, ale nie povinnosť vyjadriť sa k návrhu na rozvod, ktorý jej súd zasiela na vyjadrenie. Aj keby sa k návrhu na rozvod nevyjadrila, súd nariadi pojednávanie, na ktoré bude predvolaná a na ktorom bude vypočutá ako účastník konania. Pri tomto výsluchu sa bude musieť k návrhu na rozvod vyjadriť, či s ním súhlasí alebo nie. Preto sa nič nestane, ak bude zo strany Vašej manželky výzva súdu na vyjadrenie sa k návrhu na rozvod ignorovaná. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Čo ak jedna strana nesúhlasí s rozvodom?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.