Máte
otázku?

Neprevzatie rozhodnutia súdu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Banská Bystrica

Otázka: Neprevzatie rozhodnutia súdu

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť o tom, ako mám postupovať, keď sme sa s manželom rozviedli, ale on neprevzal rozhodnutie zo súdu. Táto situácia mi bráni v overení právoplatnosti rozhodnutia a v praxi to znamená, že stále nie sme rozvedení. Je možné tento proces nejakým spôsobom urýchliť, resp. aké budú následky, ak on toto rozhodnutie neprevezme? Ďakujem za odpoveď. S pozdravom, Zuzana.

Odpoveď: Neprevzatie rozhodnutia súdu

Dobrý deň. V prípade, ak Váš manžel rozhodnutie neprevzal z dôvodu, že jeho pobyt je neznámy, tak v tom prípade bude súd musieť najprv zisťovať jeho pobyt (trvalé bydlisko, adresu, kde preberá poštu atď) a to aj prostredníctvom registra obyvateľov a polície. Predpokladám ale, že súd pozná adresu Vášho manžela, keďže Vás rovzádzal. Ak bol manžel prítomný na pojednávaní tak musel uviesť aj adresu, kde mu bude rozsudok doručovaný. Ak Váš manžel neprevzal zásielku v odbernej lehote na adrese, ktorú uviedol na pojednávaní mala by sa uplatniť fikcia doručenia, t.j. zásielka sa považuje za doručenú v deň, keď sa vráti ako nedoručená súdu a to aj vtedy, keď sa adresát o nej nedozvie. Po doručení ak ste sa nevzdali práva na podanie odvolanie plynie lehota 15 dní na podanie odvolania a po jej márnom uplynutí Vám právoplatnosť na súde vyznačia. 

Trápi vás "Neprevzatie rozhodnutia súdu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Neprevzatie rozhodnutia súdu (Rodinné právo)

Dobrý deň, mám rozsudok súdu, avšak dotyčný brzdí potvrdenie jeho právoplatnosti z dôvodu neprevzatia zásielky. Táto situácia trvá už dva mesiace. Čo mám robiť?

Odpoveď: Neprevzatie rozhodnutia súdu

(odpoveď odoslaná: 23.05.2023)

Dobrý deň,
v prípade, že si adresát zásielku neprevezme v určenej lehote, tak nastúpi doručenie fikciou a začnú plynúť lehoty. O tom či bola zásielka vrátená a nastúpila fikcia doručenia sa môžete informovať na infocentre súdu. Kontakty viete nájsť na stránke www.otvorenesudy.sk


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Neprevzatie rozhodnutia súdu (Rodinné právo)

Dobrý deň, mám jednu otázku. Nebola som prítomná na adrese, kam mi bol doručovaný list do vlastných rúk z krajského súdu. V schránke mi bol ponechaný žltý lístok s pokynom prevziať ho na pošte do 18 kalendárnych dní. Bohužiaľ, nestihla som to urobiť, pretože mi rodičia tento žltý lístok dali až príliš neskoro. Nechcem mať žiadne problémy. Ako sa teda dostanem k tomuto listu alebo čo by som mala urobiť? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Neprevzatie rozhodnutia súdu

(odpoveď odoslaná: 24.10.2022)

Dobrý deň,   ak Vám bol poštou doručovaný list, ktorý ste si neprevzali v odbrenej lehote na pošte, s najväčšou pravdepodobnosťou sa Vám doručil fikciou. Tzn. na písomnosť, ktorá sa Vám doručovala sa hľadí, ako by Vám bola doručená, napriek tomu, že ste si ju neprevzali. Viete sa ale dostať aj k obsahu toho, čo Vám bolo doručované. Keďže išlo o krajský súd, zrejme ste účastníkom alebo stranou súdneho konania. Preto sa domnievam, že viete o akú vec ide a teda podľa spisovej značky daného konania sa viete cez infocentrum príslušného súdu objednať do spisu a tam si písomnosť preštudovať.

Podotázka: Neprevzatie rozhodnutia súdu (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Môjmu manželovi prišiel zo súdu list do vlastných rúk a on si to nestihol prebrať na pošte. Doručia mu ho znovu cez poštu, alebo mu ho hneď doručí polícia? Ďakujem.

Odpoveď: Neprevzatie rozhodnutia súdu

(odpoveď odoslaná: 14.10.2021)

Dobrý deň,
to závisí od toho o akú listinu ide. Ak sa to týka nejakej listiny, kde mu bude plynúť lehota, tá začne plynúť aj bez toho, aby si ju prevzal. Súd mu ju nebude ešte raz doručovať. Ak si ju nestihne vyzdvihnúť, odporúčam to riešiť tak, že sa objedná na nahliadnutie do súdneho spisu, aby zistil o akú zásielku sa jednalo a aby vedel na ňu reagovať, ak je to nutné. Treba to spraviť čím skôr, aby mu neuplynula zákonná lehota. Alternatívne môže e-mailom požiadať súd, aby mu doručili na inú adresu, ak sa zdržiava inde.


Trápi vás "Neprevzatie rozhodnutia súdu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Neprevzatie rozhodnutia súdu (Rodinné právo)

Dobrý deň! Súd rozhodol o obmedzení spôsobilosti na právne úkony pre môjho svokra. Dňa 14. júna 2019 sme spolu s mojím manželom prebrali rozhodnutie súdu. Môj manžel prebral zásielku za svojho otca. Mám otázku zo zákonného hľadiska: má význam, že zásielku prebral za neho môj manžel a nie on sám? Bude tento rozsudok kedykoľvek právoplatný? Ďakujem.

Odpoveď: Neprevzatie rozhodnutia súdu

(odpoveď odoslaná: 19.07.2019)

Dobrý deň,

pokiaľ váš manžel nebol splnomocnený na preberanie zásielok za vášho svokra, tak poštárka danú zásielku nemala ani vydať. Ak ste nemali splnomocnenie na preberanie zásielok alebo iný doklad o tom, že môže váš manžel zásielky preberať, tak lehota na nadobudnutie právoplatnosti rozhodnutia by nemala uplynúť, pretože rozhodnutie nebolo účinne doručené. 

Rozhodnutie bude právoplatné, keď ho súd účinne doručí vášmu svokrovi a ten ho prevezme, pokiaľ teda nemáte splnomocnenie na preberanie zásielok. 


Podotázka: Neprevzatie rozhodnutia súdu (Rodinné právo)

Dobrý deň. Je oznámenie zamestnávateľa platné, aj keď ho neprevezmem? Vopred ďakujem.

Odpoveď: Neprevzatie rozhodnutia súdu

(odpoveď odoslaná: 20.06.2019)

Dobrý deň,

doručovanie v pracovnom práve určuje § 38 Zákonníka práce, podľa ktorého 

Písomnosti zamestnávateľa týkajúce sa vzniku, zmeny a skončenia pracovného pomeru alebo vzniku, zmeny a zániku povinností zamestnanca vyplývajúcich z pracovnej zmluvy musia byť doručené zamestnancovi do vlastných rúk. To platí rovnako o písomnostiach týkajúcich sa vzniku, zmien a zániku práv a povinností vyplývajúcich z dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru. Písomnosti doručuje zamestnávateľ zamestnancovi na pracovisku, v jeho byte alebo kdekoľvek bude zastihnutý. Ak to nie je možné, možno písomnosť doručiť poštovým podnikom ako doporučenú zásielku.

Povinnosť zamestnávateľa alebo zamestnanca doručiť písomnosť sa splní, len čo zamestnanec alebo zamestnávateľ písomnosť prevezme alebo len čo ju poštový podnik vrátil zamestnávateľovi alebo zamestnancovi ako nedoručiteľnú, alebo ak doručenie písomnosti bolo zmarené konaním alebo opomenutím zamestnanca alebo zamestnávateľa. Účinky doručenia nastanú aj vtedy, ak zamestnanec alebo zamestnávateľ prijatie písomnosti odmietne.

Zákon je v tomto jednoznačný, a teda aj keď odmietnete prijať písomnosť, či jej doručenie inak zmaríte, bude sa aj tak považovať za doručenú.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Neprevzatie rozhodnutia súdu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.