POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Nečinnosť sudcu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Žilina

Otázka: Nečinnosť sudcu

Prosím Vás o radu. V októbri 2016 som podala žiadosť o zvýšenie výživného. Do dnešného dňa sa nič neudejalo, nakoľko otec maloletého dieťaťa nepreberá poštové zásielky. Za 13 rokov nebolo výživné upravené. Dieťa je zdravotne postihnuté a sudca nijako nezasahuje. Nechápem, prečo túto situáciu nerieši polícia, keď nenájde otca dieťaťa. Dokonca aj exekútorka ho dokázala nájsť na Slovensku - prečo to teda nevie súd? Čo by som mala urobiť ďalej? Prosím Vás o radu. Ďakujem.

Odpoveď: Nečinnosť sudcu

Dobrý deň. 

Odporúčam ísť na súd nahliadnuť do spisu a zistiť, či v tejto veci nejakým spôsobom súd koná. Súd by sa mal snažiť doručiť zásielku otcovi maloletej aj prostredníctvom polície. Ak sa nepodarí ho nájsť, bude mu musieť byť ustanovený opatrovník.

Ak však zistíte, že súd nič nerobí alebo podľa Vášho názoru ide o prieťahy v konaní súdu, môžete podať na súd sťažnosť na postup súdu v zmysle § 62 ods. 1 zákona č. 757/2004 Z.z. o súdoch v znení neskorších predpisov adresovanú priamo predsedovi súdu, ktorý musí vec prešetriť a následne dať Vám k tomu vyjadrenie. Z vlastnej skúsenosti môžem uviesť, že po podaní sťažnosti konečne súd začal konať.  V tejto sťažnosti budete predsedu súdu žiadať o odstránenie nedostatkov postupu súdu spočívajúcich v porušovaní práva na verejné prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a to vydaním pokynu na nariadenie pojednávania vo veci. Sťažnosť môžete podať aj vtedy, keď ste neboli nahliadnuť do spisu.

Trápi vás "Nečinnosť sudcu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nečinnosť sudcu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.