POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Nárok na vrátenie školného


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Nárok na vrátenie školného

Mám nárok na vrátenie školného za letný semester na vysokej škole, keď som ukončil štúdium na Vysokej škole zdravotníctva sv. Alžbety?

Odpoveď: Nárok na vrátenie školného

Dobrý deň. 

Či je škola povinná Vám vrátiť školné alebo aspoň jeho adekvátnu časť, závisí najmä od znenia zmluvy, ktorú ste so školou uzavreli. 

Na účely školného nie je rozhodujúce, či bol študent zapísaný na štúdium počas celého akademického roku, alebo len v jeho časti. V prípade externého štúdia vzniká povinnosť uhradiť  školné dňom zápisu na štúdium. Dňom zápisu na štúdium sa stáva študentom a týmto dňom mu vznikajú povinnosti podľa § 71 zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Zároveň zákon o vysokých školách neupravuje úhradu školného za časti akademického roka (napr. za mesiac, za semester) ale študent uhrádza ročné školné. Zákon o vysokých školách neupravuje vrátenie uhradeného školného, napriek tomu sa môžu vyskytnúť prípady jeho vrátenia, a to ak študent školné uhradil, pričom sa neskôr zistí, že povinnosť uhradiť školné mu nevznikla, pripadne ak rektor dodatočne rozhodol o znížení alebo odpustení školného podľa § 92 ods. 16 zákona.

Preto odporúčam obrátiť sa na advokáta, ktorý po preštudovaní všetkých dokladov vec posúdi a odporučí Vám ďalší postup.  

Trápi vás "Nárok na vrátenie školného" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nárok na vrátenie školného" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.