Máte
otázku?

Ako mám postupovať pri fyzickom napadnutí?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Prešov

Otázka: Ako mám postupovať pri fyzickom napadnutí?

Dobrý deň, potrebujem poradiť ohľadom napadnutia neplnoletého. Mám 17 rokov a napadol ma asi 40-ročný muž, udrel ma niekoľkokrát do tváre s takou silou, že ma boleli sánky (nedokázal som sa ani najesť). Ako mám postupovať v tejto situácii? Ďakujem.

Odpoveď: Ako mám postupovať pri fyzickom napadnutí?

Dobrý deň, vo Vašom prípade sa možno domnievať, že útočník sa dopustil trestného činu Výtržníctva. Podľa § 364 ods. 1 pís. a) Trestného zákona (TZ), sa tohto prečinu dopustí ten, kto sa slovne alebo fyzicky, verejne alebo na mieste verejnosti prístupnom dopustí hrubej neslušnosti alebo výtržnosti najmä tým, že napadne iného. Ak Vám bola útokom spôsobená škoda na zdraví, ktorá si vyžiadala ošetrenie a liečenie aspoň 7 dní, zároveň sa páchateľ mohol dopustiť trestného činu Ublíženia na zdraví podľa § 156 TZ. Vzhľadom na to, že sa osoba vo veku 17 rokov považuje za chránenú osobu, páchateľ môže byť pri dokázaní viny za uvedené trestné činy postihnutý prísnejšou sadzbou trestu. Odporúčam Vám preto podať trestné oznámenie na miestne príslušnú okresnú prokuratúru a v začatom trestnom konaní uplatňovať škodu, ktorá Vám vznikla (napr. na zdraví).

Trápi vás "Ako mám postupovať pri fyzickom napadnutí?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako mám postupovať pri fyzickom napadnutí? (Trestné právo)

Dobrý deň, mám problém s bývalým partnerom, ktorý je policajtom. Nadmerne požíva alkohol a trápi ho neznesiteľná žiarlivosť. S ním a našimi deťmi som žila približne dva roky. Pred rokom ma aj s deťmi vyhodil z domu a vzhľadom na to, že došlo aj k násiliu, podala som podnet inspekcii Ministerstva vnútra. Po mojom odchode z domu začal vyvolávať konflikty, vyhrážal sa mi a prenasledoval ma. S nádejou, že sa to preruší, som na niekoľko mesiacov odišla do zahraničia. Žiaľ, po mojom návrate sa situácia opakovala. Prišiel do môjho domu, napadol ma, a tak som opäť volala políciu a podala ďalšie trestné oznámenie. Jeho nadriadený mu dal zákaz ma kontaktovať a vyhľadávať, avšak, rada by som túto situáciu riešila súdnou cestou, ak je to možné.

Odpoveď: Ako mám postupovať pri fyzickom napadnutí?

(odpoveď odoslaná: 10.05.2017)

Dobrý deň, považujem za nepochopiteľné, ak napriek podanému trestnému oznámeniu, dotyčná osoba naďalej pokračuje v útokoch na Vás. Vo Vašom príspevku neuvádzate, v akom štádiu je vybavenie Vášho oznámenia, teda či je vo veci začaté trestné stíhanie alebo vznesené obvinenie Vášmu bývalému priateľovi. Ak hrozí resp. došlo k opakovaným útokom orgány činné v trestnom konaní sú povinné páchateľa zadržať, obviniť a navrhnúť jeho vzatie do väzby. V prípade akýchkoľvek pochybností o správnom postupe, podajte žiadosť o preskúmanie správnosti postupu a to príslušnej okresnej prokuratúre, prípadne aj krajskej prokuratúre alebo podajte sťažnosť. V prípade trvania ohrozenia, ak máte obavu o svoje zdravie a bezpečnosť, máte právo požiadať o policajnú ochranu. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako mám postupovať pri fyzickom napadnutí? (Trestné právo)

Dobrý deň, môj syn žije s matkou, keďže sme rozvedení. Až po šiestich dňoch som sa dozvedel, že môj syn bol fyzicky napadnutý. Bolo prítomných sedem svedkov. Teraz idem k lekárovi, aby som sa uistil, že zdravotný stav môjho syna je v poriadku, keďže bol úderom zasiahnutý do hlavy. Chcem sa opýtať, či mám podať trestné oznámenie za napadnutie s úmyslom ublížiť ja ako otec alebo môj syn, keďže už dovŕšil 18 rokov.

Odpoveď: Ako mám postupovať pri fyzickom napadnutí?

(odpoveď odoslaná: 12.03.2017)

Dobrý deň,

orgány činné v trestnom konaní sú povinné vyšetrovať všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedia. Preto nezáleží na tom, kto podá trestné oznámenie. Môže tak učiniť Váš syn a rovnako tak aj Vy, avšak predpokladám, že syn bude vedieť opísať podrobnosti útoku, a preto bude lepšie, ak to oznámi sám.


Podotázka: Ako mám postupovať pri fyzickom napadnutí? (Trestné právo)

Dobrý deň. Mám 14 rokov a dostala som sa do konfliktu s jednou dievčinou na autobusovej stanici. Dosť som ju zranila železnou tyčkou. Jej kamarátka zvolala jej rodičov, ktorí oznámili, že ma budú udávať. Ako sa bude tento problém riešiť? A aké následky mi hrozia?

Odpoveď: Ako mám postupovať pri fyzickom napadnutí?

(odpoveď odoslaná: 09.03.2017)

Dobrý deň. Vzhľadom na to, že ste dovŕšili 14 rok, ste podľa Trestného zákona trestne zodpovedná. To znamená, že ak bude na Vás podané trestné oznámenie bude sa celá vec posudzovať buď ako trestný čin samozrejme len v prípade, ak budú naplnené všetky znaky skutkovej podstaty trestného činu alebo bude celá vec postúpená na priestupok. Pravdepodobne celá záležitosť bude oznámená aj Vašim rodičom, škole a aj Úradu práce sociálnych vecí a rodiny. Všetko bude závisieť od toho, aké zranenie ste spôsobili druhému dievčaťu, či bola na ošetrení v nemocnici a či má nejaké trvalé následky. Momentálne je veľmi skoro povedať, čo Vám hrozí nakoľko ešte neviete aké kroky podnikli rodičia druhého dievčaťa. 


Trápi vás "Ako mám postupovať pri fyzickom napadnutí?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako mám postupovať pri fyzickom napadnutí? (Trestné právo)

Rada by som sa opýtala, ako to je, ak môj bývalý priateľ, ktorý pracuje v PZ, ma v civilnom živote viackrát fyzicky napadol, čím mi spôsobil podliatiny a modriny v tvári. Domnievam sa, že mám slabý otras mozgu. Chcela by som tieto udalosti riešiť ako ublíženie na zdraví a podať o tom sťažnosť na políciu. Bojím sa, pretože mi hrozil, že mi nikto nebude veriť. Akú mám šancu uspieť s týmto prípadom na súde, resp. ako by sa toto mohlo riešiť? Oplatí sa mi to vôbec riešit? Alebo by som mala opäť čakať, kým ma opäť náhodou stretnúť a fyzicky ma napadne? Ďakujem.

Odpoveď: Ako mám postupovať pri fyzickom napadnutí?

(odpoveď odoslaná: 21.01.2017)

Dobrý deň,

pokiaľ Vás takýmto fyzicky napadol, určite odporúčam podať na neho trestné oznámenie. Jeho domnienky sú v tomto prípadne irelevantné. Vhodné by bolo aj potvrdenie od lekára o vyšetrení. Ak by aj náhodou polícia nezačala trestné stíhanie, existujú právne prostriedky obrany (napr. sťažnosť a pod.). Prípadne sa môžete poradiť s nejakým advokátom osobne.


Podotázka: Ako mám postupovať pri fyzickom napadnutí? (Trestné právo)

V piatok, okolo polnoci som odchádzala z podniku, kde sme mali stretnutie so školou. Išla som osvetlenou uličkou bez kamier a niekto ma napadol. Nepamätám si nič, ale podľa zranení som dostala úder do oka a úst. Zrejme, keď som bola na štyroch, kopli ma do ľavého rebra. Baterku z mobilu som nemala a mobil bol rozbitý. Nič iné mi nechýbalo. Okolo jednej ráno ma našiel jeden muž, ktorý ma vzal k sebe domov, lebo som nebola schopná mu odpovedať. Ráno som si ešte myslela, že som nešťastne spadla. Išla som k susede sťažovať sa mame. Všetci mi odporúčali ísť rovno na políciu to nahlásiť, ale ja som počúvala mamu, ktorá mi povedala, že to nie je dobrý nápad, lebo som bola opitá a že si zaplatím na stovky vyšetrení. Čo je na tom pravdy? Urobila som chybu, keď som počúvala mamu?

Odpoveď: Ako mám postupovať pri fyzickom napadnutí?

(odpoveď odoslaná: 22.11.2016)

Dobrý deň,

vzhľadom na to, že Vaše zranenia neboli spôsobené v dôsledku toho, že ste boli pod vplyvom alkoholu, ale v dôsledku fyzického napadnutia treťou osobou, nie je dôvod, aby od Vás v prípade, ak ste aj boli zdravotne ošetrená, zdravotná poisťovňa vymáhala náhradu za ošetrenie. Zranenia ste si totiž neprivodila sama. Naopak, ak ste boli ošetrená a v trestnom, resp. priestupkovom konaní bude zistený páchateľ daného skutku, zdravotná poisťovňa by sa mohla domáhať náhrady za ošetrenie voči tejto osobe, ktorá Vám zranenia spôsobila.

Ak Vám nebolo poskytnuté zdravotné ošetrenie, náhrada za jej poskytnutie nebude vymáhaná ani od páchateľa a už vôbec nie od Vás - nakoľko by na to neexistoval žiadny právny dôvod.

Čo sa týka podania trestného oznámenia, to môžete podať kedykoľvek - nie len bezprostredne po tom, ako ku skutku došlo. Preto ak máte nejakých svedkov, resp. dôkazy o spôsebých zraneniach a pod., odporúčame Vám nahlásiť daný skutok na prokuratúre alebo na Policajnom zbore SR.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Ako mám postupovať pri fyzickom napadnutí? (Trestné právo)

Dobrý deň. Mám problém s bývalým partnerom. Prihoďte syna ma už niekoľkokrát napadol a polícia to rieši len ako priestupok. Tento problém trvá už tri roky a nikto nič nerobí. Napadol ma trikrát. V prvom prípade ma malý syn zrazil autom, druhý raz mi posunul nosovú prepážku a tretíkrát mi udrel päsťou do žalúdka, kvôli čomu som následne musela ísť na maródku. Prosím, poraďte mi, čo mám robiť ďalej. Zdá sa mi, že polícia sa od toho distancuje a dokonca tú ránu do žalúdka chcú zaradiť ako priestupok. Veľmi Vám ďakujem za odpoveď. S pozdravom.

Odpoveď: Ako mám postupovať pri fyzickom napadnutí?

(odpoveď odoslaná: 18.10.2016)

Dobrý deň,

pokiaľ máte pocit, že polícia nejakým spôsobom pochybila, odporúčam Vám obrátiť sa priamo na advokáta, ktorý sa na vec pozrie a rozhodne o ďalšom postupe. Skutky, ktoré opisujete sa javia ako dosť závažné na to, aby boli kvalifikované len ako priestupok.


Trápi vás "Ako mám postupovať pri fyzickom napadnutí?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako mám postupovať pri fyzickom napadnutí? (Trestné právo)

Dobrý deň. Môj manžel ma napadol a spôsobil mi podliatinu. Po tomto incidente som kontaktovala políciu, ktorá následne zavolala záchranku. Po vyšetrení mi bolo vydané lekárske potvrdenie so záverom - regress. Môj manžel bol následne odvedený na vypočutie. V minulosti bol už trestaný a momentálne je na podmienečnej slobode z dôvodu výtržníctva. Okrem uvedeného vyšetrenia som na žiadnom ďalšom nebola. Policajti mi na druhý deň priniesli tlačivo, ktoré má vyplniť lekár. Často sa u mňa zjavujú s tým, že potrebujú toto tlačivo. Nechápem však, prečo by ho potrebovali, keď som nepodala trestné oznámenie a nijako som ho neudala. Zaujíma ma, či ho to môže poslať do väzenia alebo spôsobiť nejaký iný problém. Mal by som im tlačivo vydať? Ďakujem.

Odpoveď: Ako mám postupovať pri fyzickom napadnutí?

(odpoveď odoslaná: 22.08.2016)

Dobrý deň  

neviem čo sa presne v prípade deje, avšak pokiaľ by šlo o ublíženie na zdraví, je potrebný súhlas poškodeného na trestné stíhanie, ak má blízky vzťah k páchateľovi. Tento súhlas je potrebný ešte pred začatím trestného stíhania, alebo ak bolo už začaté trestné stíhanie, hneď potom, ako sa zistil blízky vzťah medzi poškodeným a páchateľom. Pokiaľ je priateľ v podmienke, samozrejme môže mu byť premená podmienka na trest odňatia slobody, kedže by túto porušil.

 

Pri našom výsluchu môžete uviesť, že nedávate súhlas na trestné stíhanie.


Podotázka: Ako mám postupovať pri fyzickom napadnutí? (Trestné právo)

Prajem dobrý deň. Chcem sa opýtať, ako riešiť nastávajúcu situáciu. Stalo sa to z piatka na sobotu v nočných hodinách, zabávali sme sa s partiou na diskotéke, čo to popili. Vyšiel som von pred diskotéku zapáliť si, tam som stretol kamarátku s jej priateľom. Keď som tam stál, kamarátka, ktorá bola opitá sa mi posťažovala že sa z nej smejú tí oproti a taktiež zo mňa. Na to som sa otočil k nim a opýtal sa či im niečo vadí? Oni (asi 12 mužov) sa ďalej posmeškovali, stupňovali vulgarizmy a taktiež poznali moje meno a to kričali a nadávali. Povedal som si, že to nemá zmysel riešiť a idem si po svojom. Keď som šiel smerom k vchodu na diskotéku, dofajčil som a hodil ohorok smerom k nim. V zápätí som sa už len stihol otočiť na pokrik a schytal päsťou do tváre. Na to som si hneď zakryl rukami tvár a dostal asi ďalšie 2-3 päsťou. Dotyčný mal min. jeden prsteň na ruke, ktorou ma udrel. Postavil som sa zo zeme a chcel ísť smerom do vnútra ku kamarátom, tam ma nepustili. Odišiel som preč asi 10m, stretol známych a opýtal sa, či videli ako sa to stalo a koľko rán som schytal a či sú ochotný svedčiť, ak zavolám políciu. Povedali áno. Zavolal som políciu, povedal čo sa stalo a že idem na pohotovosť. Tam ma ošetrili (zašili ) a odtiaľ na políciu. Označil som páchateľa a oni išli za ním. Z rozprávania kamarátov som sa dozvedel, že keď prišli hľadať, našli ho, podali si ruky a to je asi tak všetko. Mňa vypočúvali cca 5 h ma držali na polícii, kde páchateľ nebol !!! Po bitke mám rozťaté obočie na 3 stehy, oko podliaté krvou, monokle na tvári a opuchnuté obe oči. Vec je prešetrovaná ako priestupok. Zisťoval som nejaké bližšie okolnosti a bolo mi povedané, že ja zaplatím pokutu za výtržníctvo (hodení ohorok) a on pokutu za to, že prudko reagoval a potom ma nasledovať uzmierenie a vec je uzatvorená. Vôbec sa s týmto nestotožňujem, pretože aj keď doba liečenia nepresiahne 7 dní (v sobotu cca o 2:20 ma ošetrili a v piatok mám ísť vybrať stehy) mne ostane jazva, nepríjemné pohľady okoloidúcich a samozrejme, čo to ma aj bolelo. A ešte mám aj zaplatiť pokutu ? komu ako ?! Dnes kedy to píšem je 3. deň od incidentu. Za odpoveď vopred ďakujem. :)

Odpoveď: Ako mám postupovať pri fyzickom napadnutí?

(odpoveď odoslaná: 31.05.2016)

Dobrý deň, odhodením ohorku cigarety ste sa v žiadnom prípade nedopustili trestného činu Výtržníctva. Práve naopak, tohto prečinu sa voči Vám dopustila osoba útočníka. Podľa § 364 Trestného zákona, Výtržníctvo spácha ten, kto sa dopustí slovne alebo fyzicky, verejne alebo na mieste verejnosti prístupnom hrubej neslušnosti alebo výtržnosti najmä tým, že napadne iného. Podľa môjho názoru všetky znaky skutkovej podstaty tohto prečinu boli naplnené a preto aj prejednávanie veci v priestupkovom konaní je zo strany polície nesprávnym postupom. Dovolím si Vás upozorniť, že páchateľ sa uvedeným konaním mohol dopustiť aj trestného činu Ublíženia na zdraví. Pre hodnotenie následku ujmy na zdraví nie je dôležitá len doba liečenia, je to len jeden z hodnotiacich kritérií. Dôležitou otázkou je aj vplyv zranenia na Váš obvyklý spôsob života, teda v akom rozsahu ste mali sťažený Váš každodenný život, napr. bolesťami, zhoršenou zrakovou schopnosťou v dôsledku opuchu, poruchami spánku a pod. Týmito okolnosťami je preto potrebné venovať náležitú starostlivosť, prípadne na uvedené aj povereného príslušníka PZ resp. vyšetrovateľa upozorniť.  


Podotázka: Ako mám postupovať pri fyzickom napadnutí? (Trestné právo)

Dobrý deň, v piatok sa nám stala nasledovná vec: napadla nás skupina približne desiatich ľudí, keď sme boli na disco len traja. Bili nás, pričom začali oni a nikto iný nebol prítomný - nevieme, ako by sme to mohli dokázať v náš prospech. Ja som skončil na zemi, udrel som sa do hlavy a bol som asi minútu v bezvedomí. Keď som sa prebral, odišiel som von a našiel som kamarátov. Pokúsili sme sa odviesť jedného z nich a tá istá skupina nás opäť napadla, tentoraz ich však bolo 15-20 a nás len päť. Útočili na nás, mňa zmlátili a kamarátov takisto zbilili. Potom sme ušli, avšak problém je, že som ešte nebol u lekára a chcel by som ísť dnes, v pondelok. Mám obavy, či polícia bude brať do úvahy môj lekársky posudok a potvrdenie o pracovnej neschopnosti. Ďalšia komplikácia je, že nám v podstate takmer nič nie je, ale z útočníkov má jeden zlomenú nohu, dievča zlomenú ruku a niektorí majú aj tržné rany. My sme sa len bránili, keď nás 15-20 ľudí napadlo a bilo. Situácia znie takmer neuveriteľne, žiadne kamerové záznamy nemáme... nevieme, čo máme robiť. Prosím Vás o radu, zaplatil by som za pomoc, ale momentálne nemám žiadne financie... neviem, čo mám robiť.

Odpoveď: Ako mám postupovať pri fyzickom napadnutí?

(odpoveď odoslaná: 04.03.2016)

Dobrý deň, vo Vašej veci môžete podať trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu. V takýchto situáciach je však potrebné konať promptne. Hneď po útoku privolať policajnú hliadku a čo najskôr absolvovať lekársku prehliadku. Po podaní trestného oznámenia následne orgány činné v trestnom konaní konajú z úradnej moci a musia v lehote 30 dní rozhodnúť niektorým zo spôsobov ustanovených v §§ 197 a 199 Trestného poriadku. Vzhľadom na Vašu situáciu (žiadny svedkovia, žiadne kamerové záznamy) bude v trestnom konaní prakticky nemožné zistiť páchateľov trestných činov. Aj keby ste ich navzájom s kamarátmi pomenovali  a označili, oni by si následne navzájom zabezpečili "alibi". V prípade, že sa pokúsia oni na Vás podať trestné oznámenie (nakoľko majú horšie zranenia než vy) v trestnom konaní sa budete musieť brániť tým, že ste konali v nutnej obrane a uviesť všetky skutočnosti policajtom čo najpresnejšie.


Trápi vás "Ako mám postupovať pri fyzickom napadnutí?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako mám postupovať pri fyzickom napadnutí? (Trestné právo)

Dobrý deň, rada by som Vás poprosila o radu. Osoba, o ktorú ide, napadla svoju manželku fyzicky pod vplyvom alkoholu po manželskej nezhode - bez fyzických následkov (facka), avšak vyhrážala sa jej ústne. Polícia bola privolaná a dotyčného odviedla na policajnú stanicu. Po vypočutí všetkých zúčastnených osôb rozhodla sudkyňa o jeho zadržaní vo vyšetrovacej väzbe. Podľa súdu bol obvinený z pretrvávajúceho násilia na zverenej osobe. Aj keď v manželstve boli nezhody, dotyčný so svojou manželkou násilne nezaobchádzal ani ju netýral. Došlo k tomuto incidentu a raz pred rokom. Chceme ho dostať na slobodu. Nikdy predtým nebol trestaný a má na starosti dve neplnoleté deti, ktoré musí finančne zabezpečovať. Teraz mu hrozí strata práce a odsúdenie. On nie je zlý človek a nezaslúži si toto. Čo v takomto prípade môžeme a máme robiť? Ako mu môžeme pomôcť? Ani jeho manželka nechce, aby bol vo väzení. K komu sa máme obrátiť? Ďakujem.

Odpoveď: Ako mám postupovať pri fyzickom napadnutí?

(odpoveď odoslaná: 24.02.2016)

Dobrý deň. Pokiaľ bol Váš známy vzatý do väzby, situáciu je potrebné riešiť operatívne. Nemožno však zovšeobecniť postup ktorým možno dosiahnuť prepustenie z väzby, nakoľko to závisí od konkrétnych okolností každého jedného prípadu. Za najvhodnejšie riešenie považujem to, aby ste v danej veci vyhľadali odbornú právnu pomoc – advokáta, ktorý by si prípad podrobne naštudoval a následne zvolil najvhodnejší postup vo veci.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako mám postupovať pri fyzickom napadnutí?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.