Máte
otázku?

Napadnutie, ako postupovať?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Žilina

Otázka: Napadnutie, ako postupovať?

Dobrý deň, rada by som sa poradiť ohľadom nasledovného: Dcéru mojej známej napadli jej spolužiačky a skaredo ju zbili - monokel, hrču na hlave a pod. Incident sa udial po škole (strednej). Keď matka informovala triednu učiteľku, tá jej povedala, aby to ďalej neriešila (ja samozrejme s takýmto postupom nesúhlasím a keďže žiačky už mali 16 rokov, riešila by som to cez políciu). Čo môže urobiť? Ďakujem.

Odpoveď: Napadnutie, ako postupovať?

Dobrý deň, je možné na polícii podať oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu ublíženia na zdraví. V oznámení je potrebné čo najpresnejšie a najrozsiahlejšie uviesť všetky podstatné skutočnosti. Vzhľadom na časový odstup od útoku bude potrebné zranenia poškodenej preukázať lekárskymi správami vyhotovenými tesne po útoku (ak sa poškodená lekárskej prehliadky zúčastnila). Rovnako bude potrebné identifikovať útočníkov, pričom v tomto smere bude vo Váš prospech ak útok videl aj nejaký svedok. Bez toho bude ťažké preukázať, že poškodenú napadli práve tie dievčatá, ktoré uvediete v oznámení (jedine, žeby sa pod vplyvom strachu samé priznali). Po podaní oznámenia následne orgány činné v trestnom konaní postupujú z úradnej povinnosti tak, aby bol zistený skutkový stav veci, o ktorom nie sú dôvodné pochybnosti. Je možné, že skutok časom prekvalifikujú z trestného činu na priestupok, ale myslím si, že už samotné prejednanie skutku môže mať vplyv na útočníkov a môže docieliť to, že sa útoky nebudú opakovať.

Trápi vás "Napadnutie, ako postupovať?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Napadnutie, ako postupovať? (Trestné právo)

Dobrý deň, som obeťou útoku, ku ktorému došlo na území Británie. Páchateľom bol miestny občan, ktorý ma napadol ráno o 5:15, keď som sa vydal do práce. Urazil ma, sústredil sa najmä na hlavu a odcudzil mi zlatú retiazku s príveskom. Túto osobu som však nepoznal a nedokázal by som ju ani identifikovať. Útok mi spôsobil modrinu na oku a musel som navštíviť políciu. Rád by som sa informoval, aké práva mi vyplývajú z tejto situácie. Ďakujem.

Odpoveď: Napadnutie, ako postupovať?

(odpoveď odoslaná: 24.10.2016)

Dobrý deň,

ak ste podali trestné oznámenie, môžete si tiež uplatniť náhradu škody, ktorú Vám dotyčný spôsobil.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Napadnutie, ako postupovať?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.