Máte
otázku?

Musím platiť výživné za čas keď sú deti u mňa?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Nitra

Otázka: Musím platiť výživné za čas keď sú deti u mňa?

Dobrý deň. Chcem sa opýtať, keď platím výživné za mesiac a deti budú u mňa týždeň alebo dva, či si mám odpočítať z výživného ten týždeň. Ďakujem.

Odpoveď: Musím platiť výživné za čas keď sú deti u mňa?

Dobrý deň, zákon o rodine explicitne takúto situáciu neupravuje. V zmysle ustálenej judikatúry je však možné skonštatovať, že krátkodobý pobyt u povinného (povinný v zmysle vyživovacej povinnosti) neznamená právo, resp. možnosť určitým spôsobom krátiť výšku vyživovacej povinnosti. Výšku vyživovacej povinnosti je možné meniť len na základe nového súdneho rozhodnutia (ak nastala zmena pomerov na základe ktorých sa pôvodne určovala vyživovacia povinnosť) alebo súdom schválenej rodičovskej dohody o výške výživného. 

Trápi vás "Musím platiť výživné za čas keď sú deti u mňa?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Musím platiť výživné za čas keď sú deti u mňa? (Rodinné právo)

Dobrý deň, môj syn a ex-partnerka strávili celý mesiac u mňa, v mojej réžii. Ten mesiac som výživné matke nespravil, keďže som ich obaja živil a ubytoval, samozrejme na moje náklady. O pol roka neskôr som sa však dva mesiace omeškal s platbou a matka na mňa podala trestné oznámenie. Prirátala k tým dvom omeškaným mesiacom aj ten mesiac, kedy sa u mňa zdržiavali, a tak celkový počet omeškaných platieb vystúpil na tri mesiace, čo je trestný čin. Kto je v práve - ja, alebo ona? Uzná mi súd, že ten jeden mesiac boli obaja u mňa a preto som výživné neplatil? Predsa výživné je náhrada za starostlivosť, ktorú som v ten mesiac poskytol. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Musím platiť výživné za čas keď sú deti u mňa?

(odpoveď odoslaná: 09.09.2018)

Dobrý deň,

aj keď chápem Váš postoj, vždy je potrebné rešpektovať súdne rozhodnutie, prípadne dohodu rodičov. Z výživného sa neuhrádzajú len bežné výdavky, ale aj rôzne iné aktivity. Pokiaľ ide o trestné oznámenie, vychádzajúc z doslovného znenia § 207 Trestného zákona: 

Kto najmenej tri mesiace v období dvoch rokov neplní, čo aj z nedbanlivosti, zákonnú povinnosť vyživovať alebo zaopatrovať iného, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.

Kto sa najmenej tri mesiace v období dvoch rokov úmyselne vyhýba plneniu svojej zákonnej povinnosti vyživovať alebo zaopatrovať iného, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky, si dovolím uviesť, že pokiaľ ste v čase keď bolo dieťa u Vás riadne zabezpečili jeho výživu, potom podľa môjho právneho názoru nie je dôvod na to, aby to bolo považované za neplnenie povinnosti vyživovať iného. Týmto odporúčam argumentovať aj pred orgánmi činnými v trestnom konaní, resp. pred súdom. Okrem toho máte možnosť využiť inštitút účinnej ľútosti podľa § 86 ods. 1 písm. a) Trestného zákona.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Musím platiť výživné za čas keď sú deti u mňa?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.