Máte
otázku?

Môžno zvýšiť výživné ak s tým nesúhlasím?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Košice

Otázka: Môžno zvýšiť výživné ak s tým nesúhlasím?

Platím výživné pre moju 13-ročnú dcéru vo výške 100 eur mesačne a navyše jej platím aj sporenie vo výške 40 eur. Manželka a ja sme sa rozišli pred siedmimi rokmi a túto sumu sme určili vtedy, čo potvrdil aj súd. Teraz matka mojej dcéry žiada o zvýšenie tejto sumy. Nesúhlasím s týmto rozhodnutím z nasledovných dôvodov: Pred siedmimi rokmi bola moja bývalá manželka nezamestnaná, ale teraz sa jej finančná situácia výrazne zlepšila. Pracuje ako pedikérka a za hodinu zarobí až 30 eur, hoci o tom často nevystavuje bločky. Vtedy som zarábal 810 eur, ale teraz zarobím 850 eur. Z tejto sumy platím už spomínaných 140 eur, pôžičku 160 eur a prispievam na bývanie svojej priateľky, u ktorej bývam. Moja priateľka zarobí 360 eur, pretože opatruje moju chorú mamu, preto je jej príjem tak nízky. Má dve študujúce deti, z toho jedno študuje na univerzite v zahraničí. Ak nesúhlasím so zvýšením výživného, môže byť napriek tomu zvýšené? Ak áno, o koľko by to mohlo byť? Ďakujem za odpoveď, Zoltán

Odpoveď: Môžno zvýšiť výživné ak s tým nesúhlasím?

Dobrý deň,

návrh na zvýšenie vyživovacej povinnosti bude posudzovať súd, ktorý zoberie do úvahy ako Vaše príjmy, tak aj príjmy matky dieťaťa. Následne zisťuje Vaše možnosti, schopnosti, majetkové pomery a odôvodnené potreby dieťaťa. To, či v prípade ak nebudete s návrhom súhlasiť môže súd zvýšiť výživné a o koľko nie je možné predpovedať, pretože to vždy závisí od okolností prípadu. Odporúčam však uviesť súdu všetky Vaše nevyhnutné výdavky a zdôvodniť ich. Rovnako uviesť to, že si riadne svoje povinnosti plníte a že ste v situácii, kedy nemôžete prispievať viac.

Trápi vás "Môžno zvýšiť výživné ak s tým nesúhlasím?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môžno zvýšiť výživné ak s tým nesúhlasím? (Rodinné právo)

Dobrý deň.

Chcem sa spýtať, či som na súde povinný odpovedať na všetky otázky počas rozvodového konania? S rozvodom ako odporcom súhlasím, nesúhlasím však s výškou výživného na maloletého syna (9 rokov - 90 eur) a dcéru (15 rokov - 130 eur). Spolu to je 220 eur a vzhľadom na môj príjem, ktorý vrátane daňového bonusu dosahuje 500 - 520 eur, sa mi tá suma zdá príliš vysoká. Chcem sa taktiež opýtať, či budem mať nárok na daňový bonus aj v prípade, že deti budú zverené do starostlivosti matky a rozsudok nadobudne právoplatnosť. Viem, že detské prídavky bude poberať ten, ktorému budú deti zverené, v tomto prípade matka. Ja som navrhoval výživné na deti vo výške spolu 120 - 130 eur. Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Môžno zvýšiť výživné ak s tým nesúhlasím?

(odpoveď odoslaná: 25.11.2016)

Dobrý deň. Na súde by ste mali odpovedať na otázky, ktoré Vám kladie sudca, alebo protistrana. Malo by však ísť o otázky, ktorú sú vecné a týkajú sa daného prípadu. Sankcionovať za nezodpovedanú otázku Vás však nikto nemôže, prípadne máte právo uviesť, že k niektorej otázke sa vyjadrovať nebudete. K návrhu na určenie výživného sa samozrejme máte právo vyjadriť a to buď písomne pred samotným pojednávaním alebo priamo na pojednávaní. S matkou maloletých detí môžete uzavrieť aj dohodu o úprave práv a povinností k maloletým deťom, kde sa dohodnete nielen na výške výživného, ale aj na tom, kto bude poberať daňový bonus, kto bude poberať rodinné prídavky, komu bude dieťa zverené do starostlivosti a kto bude platiť výživné a v akej výške. Ak sa nedohodnete rozhodne o všetkých týchto skutočnostiach súd. Pri určení výšky výživného prihliadne na Vaša majetkové pomery a Vaše schopnosti a možnosti a tiež na potreby maloletých detí. Preto odporúčam predložiť súdu nielen doklady o Vašich príjmoch, ale aj doklady o všetkých Vašich výdavkoch. Ak nemáte skúsenosti v tejto oblasti odporúčam Vám vyhľadať advokáta, ktorý Vám pomôže. Môžete sa obrátiť aj na niektorého z našich advokátov, ktorý Vám ochotne poradí. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môžno zvýšiť výživné ak s tým nesúhlasím?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.