Máte
otázku?

Môže mať dieťa priezvisko po mne?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Môže mať dieťa priezvisko po mne?

Dobrý deň. Rád by som sa informoval, či môže moja dcéra prijať moje priezvisko, aj keď zatiaľ nesúžijeme a má priezvisko po svojej mame. Je to možné? Čo všetko pre to budem potrebovať? Viem, že súhlas o nadobudnutie môjho priezviska márne očakávať. Akým spôsobom by som mal potom ďalej postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Môže mať dieťa priezvisko po mne?

Dobrý deň, v zmysle zákona o mene a priezvisku, v prípade maloletých detí, podávajú žiadosť o zmenu priezviska rodičia maloletého dieťaťa spoločne ako spoločnú žiadosť. Ak by takúto žiadosť chcel podať iba jeden z rodičov, tak zo zákona musí ako prílohu tejto žiadosti tvoriť písomný súhlas druhého rodiča s jeho úradne overeným podpisom. Vzhľadom na to, že takýto súhlas, resp. spoločnú žiadosť, s matkou maloletého dieťaťa neviete podať, je možné požiadať súd o rozhodnutie. Ak sa rodičia maloletého dieťaťa nevedia dohodnúť na podstatných veciach (zmena priezviska je podstatnou vecou týkajúcou sa maloletého dieťaťa) týkajúcich sa maloletého dieťaťa, môže jeden z rodičov podať na súd návrh na rozhodnutie pri nezhode rodičov. V návrhu na súd je potrebné súdu uviesť, na čom sa neviete dohodnúť, z akého dôvodu by ste chceli zmeniť priezvisko maloletého... Súd následne bude v konaní zisťovať, či by bola zmena priezviska maloletého dieťaťa v jeho záujme (súdy v konaniach týkajúcich sa maloletých detí musí vždy prihliadnuť na ich najlepší záujem). V prípade, že súd rozhodne vo Váš prospech, právoplatné súdne rozhodnutie nahrádza spomínaný písomný súhlas druhého rodiča a tvorí prílohu návrhu na zmenu priezviska.

Trápi vás "Môže mať dieťa priezvisko po mne?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môže mať dieťa priezvisko po mne? (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa informovať, či môžem prezývko mojich starých rodičov zapísať ako stredné meno svojej dcéry. Ako hlboko to cítiť o to nechcem, aby sa zaniklo. Tento rok moja dcéra dosiahne veku 15 rokov a budeme vybavovať občiansky preukaz. Ďakujem.

Odpoveď: Môže mať dieťa priezvisko po mne?

(odpoveď odoslaná: 01.01.2021)

Dobrý deň,
zmeniť resp. doplniť priezvisko maloletého z dôvodu, že mu bude vydaný OP, nie je možné.

Poodľa ust. zákona o mene a priezvisku

Podľa ust. § 4 zákona o mene a priezvisku platí :
"(1) Každý musí mať priezvisko.
(2) Štátny občan Slovenskej republiky po narodení nadobúda spoločné priezvisko rodičov, alebo, ak majú priezviská rôzne, nadobúda priezvisko jedného z nich určené dohodou pri uzavretí manželstva,2) prípadne, ak rodičia nie sú spolu zosobášení a majú rôzne priezviská, nadobúda priezvisko podľa dohody rodičov. Dohodou možno určiť iba priezvisko, ktoré v čase, keď k dohode došlo, má jeden z rodičov."

Pri podaní žiadosti o vydanie OP budete povinný predložiť rodný list maloletého a preto do OP nemôže byť uvedené iné, ale len už zapísané priezvisko.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Môže mať dieťa priezvisko po mne? (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na moje práva v danej situácii. Som tehotná a s partnerom sme sa rozišli približne v druhom mesiaci tehotenstva. Teraz, keď mám asi mesiac do pôrodu, on začal požadovať, aby dieťa nieslo jeho priezvisko alebo jeho meno. Ja s tým úplne nesúhlasím. Chcem, aby dieťa malo moje priezvisko, keďže budeme žiť v jednej domácnosti. Je nepraktické, až nevýhodné, keď matka a dieťa majú rôzne priezviská, napríklad v prípade hospitalizácie. Okrem toho si nárokuje aj právo na výber mena. Mám obavy, že by ma mohol žalovať a potenciálne by mohol aj vyhrať. Môže mi naozaj nanútiť jeho výber mena a jeho priezviska? Podľa môjho názoru je to, čo sa snaží dosiahnuť, úplne absurdné. Budem rada, ak sa k tomu vyjadríte.

Odpoveď: Môže mať dieťa priezvisko po mne?

(odpoveď odoslaná: 08.09.2018)

Dobrý deň,

ak by ste pri pôrode neoznačili otca, má právo podať na súd návrh na určenie otcovstva. Na základe toho by mu vyplynuli práva a povinnosti (stal by sa otcom aj z právneho hľadiska). Až vtedy by podľa môjho právneho názoru začal disponovať aj právom na to, vyjadriť sa k menu a priezvisku dieťaťa, dovtedy na neho zákon nehľadí, ako na otca. Ak by ste sa o mene a priezvisku nedohodli, mohol by sa na súde domáhať rozhodnutia. Takéto konanie je špecifické a každý takýto spor je svojím spôsobom výnimočný a vyznačuje sa vlastnými špecifikami. Preto nemožno vopred odhadnúť, v koho prospech by súd rozhodol. Ak by však na takéto konanie došlo, odporúčam zdôrazniť práve Vami uvádzané skutočnosti (nezáujem, praktické hľadisko, nechcete spolu žiť...).



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môže mať dieťa priezvisko po mne?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.