Máte
otázku?

Môže byť členom rady školy vedúci zamestnanec okresného úradu?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Správne právo, Prešov

Otázka: Môže byť členom rady školy vedúci zamestnanec okresného úradu?

Môže byť vedúci odboru školstva, ktorý je zriaďovateľom školy podľa OÚ odboru školstva, členom rady školy? Pozorne čítam zákon č. 596/2003, paragraf 25 a vyhlášku č. 291 a stále si nedokážem odpovedať na svoju otázku. Hovorím o rade školy, nie o obecnej alebo územnej rade školy. Paragraf 25, odsek 11 hovorí: "Členom rady školy nemôže byť riaditeľ školy a jeho zástupca. Členom obecnej školskej rady nemôže byť starosta obce (primátor mesta). Členom územnej školskej rady nemôže byť predseda samosprávneho kraja a vedúci zamestnanec okresného úradu v sídle kraja. " Zriaďovateľom našej školy je OÚ Odbor školstva. Môže sa vedúca osobne delegovať za členku rady školy? Z metodického materiálu by mi to bolo jasné - veta: "Členstvo v orgánoch školskej samosprávy je určené v paragrafe 25 zákona č. 596/2003 Z.z. Právny predpis ustanovuje, že členom orgánu školskej samosprávy nemôže byť vedúci zamestnanec." Preto sa chcem opýtať, akú váhu má metodický materiál, ktorý bol rozdaný predsedom rad škôl na pracovnom stretnutí ohľadom volieb rad škôl. Ďakujem.

Odpoveď: Môže byť členom rady školy vedúci zamestnanec okresného úradu?

Dobrý deň, podľa § 25 ods. 5 zákona č. 596/2003 Z.z., sú členmi rady školy aj štyria delegovaní zástupcovia zriaďovateľa. Uvedené platí aj pri strednej škole alebo odbornom učilišti. V zmysle § 25 ods. 11 citovaného predpisu, členom rady školy nemôže byť riaditeľ školy a jeho zástupca. Na účely výberového konania na vymenovanie riaditeľa je členom rady aj delegovaný zástupca okresného úradu v sídle kraja. Z citovaného právneho predpisu podľa môjho názoru nevyplýva, že členom rady školy v uvedených prípadoch nemôže byť aj vedúci zamestnanec okresného úradu. 

Trápi vás "Môže byť členom rady školy vedúci zamestnanec okresného úradu?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môže byť členom rady školy vedúci zamestnanec okresného úradu?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Konflikt v škole

    Môj syn to niesol dosť ťažko a začal sa báť chodiť do školy, pretože spolužiak neprestal ... Môže byť členom rady školy vedúci zamestnanec okresného úradu?

  • Mám právo nahliadnuť do spisu Úradu pre dohľad nad…

    Dobrý deň, dali sme Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou prešetriť postupy ... Môže byť členom rady školy vedúci zamestnanec okresného úradu?

  • Pokyny nadriadeného ktorými núti zamestnanca…

    21. jún 2017 ... Dobrý deň, prosím Vás o radu, ako postupovať v prípade, že ma núti ... Môže byť členom rady školy vedúci zamestnanec okresného úradu?

  • Prekážky v práci a rodinný príslušník podľa ZP

    5 ZP rodinný príslušník je aj osoba, ktorá so zamestnancom žije spoločne v domácnosti. ... ošetrovania chorého člena rodiny a počas starostlivosti o dieťa mladšie ako desať rokov, ... 3 ZP : "Zamestnávateľ môže poskytnúť zamestnancovi ... a podľa môjho vedomia by mali akceptovať toto ospravednenie od obecného úradu.

  • Možno podať trestné oznámenie pre urážky?

    Ak Vás urážala, máte možnosť podať podnet na okresný úrad pre podozrenie z priestupku ... (2) Na žiadosť zamestnanca musí mu byť mzda splatná počas dovolenky ... Ja mám detský, mládežnícky a ona starších členov v skupine. ... V prípade dokázania viny vám môže byť ako sankcia udelená pokuta alebo pokarhanie.

  • 99/1963 Zb. Občiansky súdny poriadok zo 4. decembra 1963 Zmena ...

    (1) Na konanie v prvom stupni sú zásadne príslušné okresné súdy. ... byť sudca vylúčený, a kedy sa účastník podávajúci námietku zaujatosti o dôvode ... Súd nemôže ustanoviť za opatrovníka zamestnanca súdu, ktorý prejednáva vec; to ... republiky (ďalej len "protimonopolný úrad") môžu v konaní, v ktorom súd uplatňuje.




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.