Máte
otázku?

Monokel pod okom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Trenčín

Otázka: Monokel pod okom

Ak som vyrobil monokel a dotyčná osoba mal trestný čin na dobu 14 dní, jedná sa o trestný čin?

Odpoveď: Monokel pod okom

Dobrý deň,

podľa § 123 ods. 2 zákona č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon v účinnom znení (ďalej len "Trestný zákon") sa  ublížením na zdraví rozumie také poškodenie zdravia iného, ktoré si objektívne vyžiadalo lekárske vyšetrenie, ošetrenie alebo liečenie, počas ktorého bol nie iba na krátky čas sťažený obvyklý spôsob života poškodeného. Podľa judikatúry sa nie iba krátky časom rozumie doba dlhšia ako 7 dní. Súčasne ale treba uviesť, že samotná skutočnosť, že bola daná osoba práceneschopná neznamená bez ďalšieho aj to, že počas celej tejto doby bol skutočne sťažený obvyklý spôsob života. To, či tá ktorá ujma mala za následok sťaženie obvyklého spôsobu života bude závisieť najmä od rozsahu poranenia, bolestivosti a pod. V prípadnom trestnom konaní môže byť preto jeden z argumentov obhajoby práve to, že zranenie nespôsobilo sťaženie obvyklého spôsobu života poškodeného počas celej doby trvania práceneschopnosti.

Ak ale sú naplnené vyššie uvedené znaky ublíženia na zdraví, ustanovené v § 123 ods. 2 Trestného zákona, v takom prípade daný skutok napĺňa znaky trestného činu ublíženia na zdraví.

V základnej skutkovej podstate trestného činu ublíženia na zdraví podľa § 156 ods. 1 Trestného zákona kto inému úmyselne ublíži na zdraví, potrestá sa odňatím slobody na šesť mesiacov až dva roky (pri uložení tohto trestu je možné jeho výkon podmienečne odložiť). V prípade kvalifikovaných skutkových podstát (ak ste trestný čin spáchali napr. z osobitného motívu, tak ako je definovaný v Trestnom zákone a pod.) možno uložiť vyšší trest.

Trápi vás "Monokel pod okom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Monokel pod okom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.