Máte
otázku?

Manželstvo uzatvorené v Tunisku a rozvod ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Košice

Otázka: Manželstvo uzatvorené v Tunisku a rozvod ?

Dobrý deň. Chceme sa s manželom rozviesť. Naša svadba sa konala v októbri 2015 a bola uznána v januári 2016. Manžel má pobyt na Slovensku od októbra 2016. Ako by som mala postupovať?

Odpoveď: Manželstvo uzatvorené v Tunisku a rozvod ?

Dobrý deň, na Vašu otázku odpovedáme nasledovne :

1./ Podľa ust. § 38 zákona o medz. práve súkromnom a procesnom v manželských veciach (konanie o zrušenie manželstva rozvodom, o neplatnosť manželstva a o určenie, či tu manželstvo je alebo nie je) je právomoc slovenských súdov daná, ak aspoň jeden z manželov je slovenským občanom.

2./ Podľa zákona o civilnom mimosporovom poriadku na konanie o rozvod manželstva je miestne príslušný súd, v ktorého obvode mali manželia posledné spoločné bydlisko, ak v obvode tohto súdu má bydlisko aspoň jeden z nich. Inak je miestne príslušný všeobecný súd toho manžela, ktorý návrh nepodal. Ak takto príslušnosť súdu nemožno určiť, je príslušný všeobecný súd navrhovateľa. Ak z manželstva nepochádzajú spoločné deti nemal by byť problém. Najlepšie by bolo, keby Váš manžel s rozvodom súhlasil a podpísal aj on návrh na rozvod. Nechceme zasahovať do  uvádzania dôvodov návrhu na rozvod, ale za socializmu   právnici často uvádzali do návrhov na rozvod formulku neprekonateľný odpor. Podľa zákona o rodine súd môže manželstvo na návrh niektorého z manželov rozviesť, ak sú vzťahy medzi manželmi tak vážne narušené a trvalo rozvrátené, že manželstvo nemôže plniť svoj účel a od manželov nemožno očakávať obnovenie manželského spolužitia.

3./ Adresy súdov nájdete na stránke Ministerstva spravodlivosti SR.

Trápi vás "Manželstvo uzatvorené v Tunisku a rozvod ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Manželstvo uzatvorené v Tunisku a rozvod ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.