Máte
otázku?

Mama previedla majetok na súrodencov


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Bratislava

Otázka: Mama previedla majetok na súrodencov

Dobrý deň, Prosím Vás týmto o radu. Pred niekoľkými rokmi mi rodičia dali cca 85 000 Eur na kúpu bytu. Pred notárom som sa spolu s rodičmi, písomne zaviazala, že táto suma sa mi následne odráta z dedičstva po rodičoch (teda z hodnoty ich bytu, ich chaty a ich záhrady). Po smrti otca som celý svoj dedičský podiel previedla na mamu v domnení, že s ním bude nakladať spravodlivo a po svojej smrti sa rozdelí majetok rovným dielom medzi 3 deti (teda moju sestru, brata a mňa). Moja mama ale pri dedičskom konaní (ja a sestra sme poslali len plnomocenstvo, neboli sme tam prítomné) previedla záhradu a nové auto, obe v hodnote 80 000 Eur, na môjho brata s tým, aby ich predal. On to ale neurobil a obe "veci" si ponechal. Takže získal vopred ako dedič majetok v hodnote 80 000 Eur, ale problém je, že na rozdiel odo mňa, on nemá žiaden papier, že tento majetok musí v budúcnosti, po smrti mamy, v novom dedičskom konaní zohľadniť. Jednoducho to dostal. Tak sme to v rodine riešili dlhé mesiace, no bez výsledku. Brat majetok naspäť prepísať nechce, ale dohodol sa so sestrou, že polovicu záhrady prepíše na ňu a polovicu z hodnoty auta jej vyplatí. Myslím, že sa tak už aj reálne stalo. Problém ale je, že brat nemá záujem vysporiadať sa aj so mnou, pretože spolu nemáme takmer žiaden vzťah, som od sestry o 8 a pol a od brata o 10 rokov mladšia, takže spolu držia a ja som pre nich vždy bola len záťaž. A aby ani to nebolo dosť, pred pár dňami som zistila, že presvedčili mamu, aby na nich prepísala aj byt a chatu. Takže mama úplne všetok majetok, čo mala, v hodnote cca 400 000 Eur, prepísala len na mojich 2 súrodencov a na mňa nič. Ani ma o tom neinformovali, stalo sa to ešte 30. 12. 2016 a doteraz sa tvária, že sa to ešte stále rieši, atď., je to niečo strašné, klamú mi polroka rovno do očí. Chcela by som sa teda spýtať hlavne 2 otázky -, keďže bude dedičstvo po mame teraz nulové, budem musieť doplatiť svojim súrodencom tých cca 85 000 Eur, ktoré mi dali rodičia na kúpu bytu pred rokmi, a ktoré som sa zaviazala zohľadniť v dedičských konaniach po rodičoch? A druhá otázka je - môžem s tým ešte niečo urobiť? Môžem na súde napadnúť, že moji súrodenci dostali takýto veľký majetok a ja nič? Ja som síce dostala darovacou zmluvou spomínané peniaze na byt, ale túto hodnotu musím priznať v dedičskom konaní po mame, ale oni nie. Mama totiž prepísala byt a chatu na mojich súrodencov darovacou zmluvou bez povinnosti zarátania do budúceho dedičstva a brat dostal nové auto a záhradu v dedičskom konaní po otcovi tiež bez povinnosti zarátania do budúceho dedičstva. Dá sa to súdne alebo inak riešiť? Ďakujem Vám pekne za odpoveď.

Odpoveď: Mama previedla majetok na súrodencov

Dobrý deň, pokiaľ ide o Vašu prvú otázku tak odpovedáme na ňu nasledovne:

Vy nebudete povinná súrodencov doplatiť sumu, ktorú ste dostali darom od rodičov. Nemajú na to právny nárok.

Pokiaľ ide o Vašu druhú otázku, mama sa sama rozhoduje, ako naloží so svojim majetkom, preto ak sa rozhodla, že všetok majetok prepíše na ostatné deti, potom s tým neurobíte vôbec nič. Nie je možné to napadnúť ani na súde, pokiaľ mama rozumela svojmu konaniu a bola spôsobilá na právne úkony.

Vo svojej otázke píšete, že ste mame previedli dar. Napíšte mi kedy sa tak stalo, a či ste k tomu mali aj nejakú zmluvu?

Trápi vás "Mama previedla majetok na súrodencov" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Mama previedla majetok na súrodencov" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.