Máte
otázku?

Živnostenské podnikanie a BSM


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Nitra

Otázka: Živnostenské podnikanie a BSM

Môj manžel je živnostník a počas nášho manželstva si v rámci svojho podnikania kúpil nehnuteľnosť, ktorú následne niekoľkokrát zhodnotil rekonštrukciou. V katastri nehnuteľností je uvedený ako jediný vlastník, pričom je uvedené jeho obchodné meno a sídlo. Patrí táto nehnuteľnosť do bezpodielového spoluvlastníctva, aj keď je ako vlastník uvedený len on ako živnostník? Ak áno, je potrebné ma (ako manželku) doplniť do katastra ako spoluvlastníka? Ďakujem.

Odpoveď: Živnostenské podnikanie a BSM

Dobrý deň. Vaša otázka smeruje k posúdeniu toho, čo možno považovať za majetok patriaci do bezpodielového spoluvlastníctva manželov (ďalej aj ako „BSM“) za predpokladu, že jeden z manželom je podnikateľom – živnostníkom.

 

Relevantná právna úprava

Podľa ustanovenia § 143 Občianskeho zákonníka platí, že: „V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka.“

 

Skutkový stav

Skutočnosť, že predmetná nehnuteľnosť bola kúpená počas trvania manželstva, uvádzate priamo v zadanej otázke, takže v tomto smere je splnená jedna z podmienok toho, aby vec v zmysle citovaného ustanovenia § 143 Občianskeho zákonníka patrila do BSM.

Pre relevantné posúdenie toho, či predmetná nehnuteľnosť patrí do BSM alebo nie, je preto potrebná predovšetkým správna interpretácia dikcie „veci, ktoré podľa svojej povahy slúžia výkonu povolania jedného z manželov“.

Pokiaľ ide o výkon povolania, možno skonštatovať, že prax sa v prevažnej miere ustálila na tom, že aj živnostenské podnikanie možno považovať za výkon povolania.

Pri súčasnom právnom stave a rozhodovacej praxi súdov je preto pre posúdenie Vami opísaných skutkových okolností rozhodujúce najmä rozlišovať medzi tým, či:

1/ ide o vec, ktorá bola nadobudnutá jedným z manželov (podnikateľom) a slúži jeho podnikaniu,

2/ ide o vec, ktorá bola nadobudnutá jedným z manželov (podnikateľom) a slúži podnikaniu obidvoch manželov, alebo

3/ ide o vec, ktorá bola nadobudnutá jedným z manželov (podnikateľom) a neslúži jeho podnikaniu.

Vo všeobecnosti má pre správne právne posúdenie relevanciu aj to, z akých prostriedkov bola predmetná nehnuteľnosť Vašim manželom (podnikateľom) nadobudnutá. Inak povedané, či na nadobudnutie veci použil spoločné prostriedky oboch manželov alebo či nadobudnutie predmetnej nehnuteľnosti financoval zo svojich výlučných prostriedkov.

Nakoľko vo Vašej otázke uvádzate iba stručne, že: „kúpil v rámci svojho podnikania nehnuteľnosť“, s ohľadom na vyššie uvedené skutočnosti nie je možné vysloviť jednoznačný záver o tom, či ide o predmet patriaci do BSM alebo nie.

 

Relevantná judikatúra

V uznesení Najvyššieho súdu Českej republiky sp.zn. 21 Cdo 3078/2006 bol vyslovený právny názor, že:

„Podnik môže byť predmetom bezpodielového spoluvlastníctva manželov, avšak len za predpokladu, že išlo o podnik patriaci obom manželom ako podnikateľom. Pokiaľ však bol podnikateľom len jeden z manželov a išlo o vec slúžiacu výkonu len jeho povolania, patril podnik do oddeleného vlastníctva podnikajúceho manžela (porov. napríklad rozsudok Najvyššieho súdu zo dňa 27.9. 2004, sp. zn. 22 Cdo 684/2004).

Pre záver, či podnik patrí do výlučného vlastníctva manžela, alebo do jeho bezpodielového spoluvlastníctva manželov s druhým manželom, je určujúce to, či slúži výkonu povolania obidvoch manželov, alebo len jedného z nich.“

V rozsudku Najvyššieho súdu Českej republiky sp.zn. 22 Cdo 1717/2000 bol vyslovený právny názor, že:

„Výkonom povolania v zmysle § 143 OZ je potrebné rozumieť aj výkon povolania samostatne zárobkovo činnou osobou (mimo závislú činnosť k inej osobe), t.j. aj (výkon) podnikania len jedného z manželov (fyzickej osoby) v zmysle § 2 ods. 1 OBZ, podľa ktorého sa podnikaním rozumie sústavná činnosť vykonávaná samostatne podnikateľom vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť za účelom dosiahnutia zisku.

Z hľadiska účelového určenia veci v tom zmysle, či slúžia výlučne výkonu povolania niektorého z manželov a preto nepatrí do ich bezpodielového spoluvlastníctva, potom nie je rozhodujúce, či tieto veci boli kúpené alebo vydražené z prostriedkov patriacich do ich bezpodielového spoluvlastníctva. Tieto skutočnosti majú totiž právny význam až pri vyporiadaní zaniknutého bezpodielového spoluvlastníctva, a to ten, že manžel, ktorého výkone povolania vec slúži, je povinný podľa § 150 druhej vety OZ nahradiť, čo zo spoločného bolo vynaložené na túto vec.“

V rozsudku Najvyššieho súdu Českej republiky sp.zn. NS ČR sp. zn. 22 Cdo 684/2004 bol vyslovený právny názor, že:

„Niet žiadneho dôvodu na to, aby podnik nemohol byť predmetom bezpodielového spoluvlastníctva manželov, t.j. majetkového spoločenstva manželov upraveného Občianskym zákonníkom. To však len za predpokladu, že ide o podnik patriaci obidvom manželom ako podnikateľom. Pokiaľ však podnikateľom bol len jeden z manželov a išlo o vec slúžiacu výkonu len jeho povolania, podnik patrí do oddeleného vlastníctva podnikajúceho manžela a nemohol sa stať predmetom bezpodielového spoluvlastníctva.“

V rozsudku Najvyššieho súdu Českej republiky sp.zn. 22 Cdo 2545/2003 bol vyslovený právny názor, že:

„Výkon povolania je aj podnikanie jedného z manželov ako fyzickej osoby. Podnikanie, definované v § 2 ods. OBZ, „ako sústavná činnosť vykonávaná samostatne podnikateľom vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť za účelom dosiahnutia zisku“, je jedným z možných spôsobov ekonomického zaistenia manželov. V porovnaní s pracovným pomerom je podnikanie zárobkovým spôsobom rizikovejším, a to už len preto, že podnikateľ musí popri svojej práci vynaložiť aj materiálne a iné náklady. Pre bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (ďalej len BSM) má podnikanie manžela významný ekonomický dopad nielen ako jeho zdroj, ale ovplyvňuje tiež jeho rozsah: veci slúžiace výkonu povolania resp. podnikania manžela sú jeho oddeleným majetkom a tiež neúspešné podnikanie môže mať vplyv na rozsah BSM . Podľa § 147 OZ pohľadávka veriteľa len jedného z manželov, ktorá vznikla za trvania manželstva, môže byť pri výkone rozhodnutia uspokojená i z majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Preto tiež § 148a ods. l OZ vyžaduje súhlas druhého manžela k prvému použitiu spoločného majetku podnikateľom na podnikanie.“

 

Záver

Záverom si dovoľujem uviesť, že bez bližšieho poznania skutkového stavu a bez posúdenia relevantnej dokumentácie nie je možné vysloviť jednoznačný právny záver o tom, či predmetná nehnuteľnosť do Vášho BSM patrí, alebo nie.

Pre úplnosť je však nutné poznamenať, že nie je rozhodujúce to, akým spôsobom je nehnuteľnosť evidovaná v katastri. V prípade súdneho sporu, kde sa bude riešiť aj otázka toho, či je nehnuteľnosť predmetom BSM alebo nie, nie je súd viazaný tým, ako je nehnuteľnosť evidovaná v katastri.

Trápi vás "Živnostenské podnikanie a BSM" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Živnostenské podnikanie a BSM (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, spolu s manželom vlastníme rodinný dom a dva 2-izbové byty v BSM, všetko bolo nadobudnuté počas manželstva. Založila som si živnosť na prenájom 2-izbových bytov cez portály Booking a Airbnb a mám aj živnosť na upratovacie služby. Manžel v podnikaní nechce pokračovať a dohodli sme sa, že aspoň 2-izbové byty by sme mali z BSM vyčleniť. Je to aj z dôvodu, aby všetko účtovníctvo bolo len na moje meno - všetko obstarávam ja a chcem, aby všetko daňové priznanie išlo na mňa. Možno budem pre začiatok upratovacích služieb potrebovať úver a založiť byt. Ako je možné toto najjednoduchšie urobiť prosím Vás? Ďakujem.

Odpoveď: Živnostenské podnikanie a BSM

(odpoveď odoslaná: 18.10.2023)

Dobrý deň,
vami uvedený problém je možné riešiť zrušením bezpodielového spoluvlastníctva počas trvania manželstva podľa ust. § 148a/ ods. 2 Občianskeho zákonníka :

"Súd na návrh zruší bezpodielové spoluvlastníctvo manželov v prípade, že jeden z manželov získal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Návrh môže podať ten z manželov, ktorý nezískal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Pokiaľ toto oprávnenie majú obaja manželia, môže návrh podať ktorýkoľvek z nich."

Návrh na zrušenie BSM v zmysle uvedeného zákonného ustanovenia musí podať manžel. Následne po právoplatnosti rozhodnutia súdu uzatvoríte dohodu o vyporiadaní  bezdpodielového spoluvlastníctva manželov.

Vo veci na podanie návrhu na súd, ako aj následné vyporiadanie BSM odporúčam kontaktovať advokáta.

Vo veci môžete kontaktovať našu advokátsku kanceláriu.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Živnostenské podnikanie a BSM (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, mám 65 rokov, som dôchodca a ešte živnostník. Keďže sa mi moc nedarí a faktúry platím tak-tak aj s omeškaním, mám obavy, aby som jedného dna nepriviedol manželku do situácie, že bude musieť so mnou znášať nejakú moju nepriaznivú finančnú situáciu a prípadné dlhy. Keďže si nemôžem dovoliť zaplatiť si nejakého právnika, dovolil som si obrátiť sa na Vás a Vašu bezplatnú právnu poradňu s érosbou o pomoc. Čo sa týka majetku, tak byt, v ktorom bývame je synov a ja ako živnostník prevádzkujem obchod, ktorého hodnota tovaru sa pohybuje na úrovni cca 40. 000 eur, plus mám ešte staršie cca 14-ročné auto. Uvažujem aj o ukončení svojej živnosti, nakoľko som už starší a aj dochádzajú sily. A to neviem, čo s obchodom urobí a prípadný dlhodobý výpredaj ma privedie určite do veľkej straty. Vzhľadom na uvedenú situáciu a moje obavy mi bolo doporučené "laické" riešenie - podať žiadosť na súd o vysporiadanie podielového vlastníctva manželov. Keďže nemám o tom absolútne žiadne vedomie ani skúsenosti, prosím o radu, potrebné informácie, ako mám postupovať, akou formou a komu adresovať celú záležitosť, koľko to môže stat na poplatkoch, atď. Možno to bude pre Vás jednoduché riešenie, ale ja si na správne riešenie a postup netrúfam. Čiže moja otázka by mohla znieť: "Ako mám správne a konkrétne postupovať, keď chcem ochrániť manželku pred hroziacou nepriaznivou finančnou situáciou a prípadnými dlhmi cez podielové vysporiadanie majetku medzi manželmi? " Za každú informáciu a pomoc Vám budem nesmierne vďačný. Ospravedlňujem sa za prípadne nesprávne vyjadrovanie. S úctou a vďakou D.

Odpoveď: Živnostenské podnikanie a BSM

(odpoveď odoslaná: 02.07.2023)

Dobrý deň,
ďakujeme za prejavenú dôveru, že ste sa obrátili na našu poradňu. Otázku sme si prečítali, preštudovali a hľadali čo najjednoduchšie riešenie.

Uvádzame nasledovnú odpoveď :

Z otázky vyplývam že bývate v byte, ktorého vlastníkom je syn a vy ste vlastníkom 14 ročného motor. vozidla, ktoré predpokladáme, že patrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Iný majetok okrem zásob v obchode nemáte. Máte určité problémy v podnikaní, predpokladáme tiež, že nie ste v exekučnom konaní. Chcete ochrániť manželku pred prípadnými dlhmi, ktoré máte.

Uvádzame, že v prípade, že by došlo k Vášmu úmrtiu, Vaša manželka a deti, ktoré sp zákonnými dedičmi v zmysle ust. Občianskeho zákonníka zodpovedajú za dlhy poručiteľa len do výšky ceny zdedeného majetku po odpočte primeraných nákladov spojených s pohrebom. Nik od manželky a ostatných zákonných dedičov nemôže vymáhať dlhy nad cenu zdedeného majetku po odpočte primeraných nákladov spojených s pohrebom.

Pokiaľ ide o zásoby tovaru a prípadne ukončenie podnikania, toto je na Vašom rozhodnutí /nevieme o aký tovar ide/. V tejto veci odporúčam prípadne najprv nájsť niekoho, kto by od Vás obchod a zásoby odkúpil za dohodnutú sumu a pokryli by ste doteraz vzniknuté dlhy. Toto je skôr otázka na niekoho z Vášho podnikateľského prostredia a v tejto sfére hľadať riešenie.

Zrušenie BSM z dôvodu podnikania tiež prichádza do úvahy cestou súdu a následne by sa toto BSM vyporiadalo, otázkou však je čo je predmetom BSM. Téme zrušenia BSM počas trvania manželstva z dôvodu vykonávania živnostenského oprávnenia /.t.j. : nie s.r.o./ sa venujeme v mnohých našich odpovediach : napr. https://ficek.sk/zrusenie-bsm-pocas-trvania-manzelstva-10881. Tento návrh však môže podať len Vaša manželka.

Uvádzame záverom, že predmetom prípadnej exekúcie z dôvodu Vašich dlhov nemôže byť výlučný majetok Vašej manželky, ktorý ona nadobudla napr. dedením alebo darovaním.

 

 

 


Podotázka: Živnostenské podnikanie a BSM (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať: môj manžel je živnostník a má dlžoby na odvodoch. Môže manželka podať na súd o zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva manželov z dôvodu podnikania, aby sa dlhy nepreniesli na jej osobu? Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď: Živnostenské podnikanie a BSM

(odpoveď odoslaná: 26.07.2022)

Dobrý deň,
podľa § 148a Občianskeho zákonníka 

Súd na návrh zruší bezpodielové spoluvlastníctvo manželov v prípade, že jeden z manželov získal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Návrh môže podať ten z manželov, ktorý nezískal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Pokiaľ toto oprávnenie majú obaja manželia, môže návrh podať ktorýkoľvek z nich.

Návrh podať môžete. Kým nebude BSM vyporiadané, exekútor by mohol siahnuť na spoločný majetok a Vy by ste to museli strpieť. Akonáhle bude majetok vyporiadaný, tak už môže vymáhať len z majetku, ktorý bude patriť manželovi. 


Trápi vás "Živnostenské podnikanie a BSM" a chcete pomôcť?

Podotázka: Živnostenské podnikanie a BSM (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, Mám záujem podať návrh na súd o zrušenie bezpodielového spoločného majetku (BSM) z dôvodu podnikania môjho manžela. V tejto situácii si však nie som istá niektorými aspektami. Manžel už počas manželstva a podnikania nadobudol istý majetok a zároveň si vzal aj nejaké pôžičky. Chcela by som sa informovať, či aj tieto veci, ktoré boli nadobudnuté pred rozhodnutím súdu, spadajú do zrušenia BSM, alebo nie? Pokiaľ nie, ako by sa dalo vyriešiť, aby aj to, čo sa nadobudlo pred začiatkom súdu, spadalo do zrušenia BSM? Vopred ďakujem, Jana

Odpoveď: Živnostenské podnikanie a BSM

(odpoveď odoslaná: 18.10.2019)

Dobrý deň, vo veci môžete podať návrh na súd na zrušenie BSM z dôvodu vykonávania podnikateľskej činnosti Vášho manžela.

Podľa ust. § 148a/  Obč. zákonníka platí :
"(1) Na použitie majetku v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov potrebuje podnikateľ pri začatí podnikania súhlas druhého manžela. Na ďalšie právne úkony súvisiace s podnikaním už súhlas druhého manžela nepotrebuje.
(2) Súd na návrh zruší bezpodielové spoluvlastníctvo manželov v prípade, že jeden z manželov získal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Návrh môže podať ten z manželov, ktorý nezískal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Pokiaľ toto oprávnenie majú obaja manželia, môže návrh podať ktorýkoľvek z nich.
(3) Ak podnikateľskú činnosť po zrušení bezpodielového spoluvlastníctva manželov vykonáva podnikateľ spoločne alebo s pomocou manžela, ktorý nie je podnikateľom, rozdelia sa medzi nich príjmy z podnikania v pomere určenom písomnou zmluvou; ak taká zmluva nebola uzavretá, rozdelia sa príjmy rovným dielom."


Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že pokiaľ manžel vykonáva podnik. činnosť doteraz a bude aj v čase rozhodovania súdu,  súd BSM na základe Vášho návrhu BSM zruší.
Následne ak súd rozhodne o zrušení BSM, potom v súlade s ust. § 150 Obč. zákonníka je potrebné vykonať jeho vyporiadanie (citujeme) :
"Pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia treba vziať tiež zreteľ na starostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti."


Zákon tu nehovorí len o aktívach majetku, teda celé BSM, teda aj pasíva by mali byť predmetom vyporiadania po zrušení BSM súdom, a to ku dňu nadobudnutia právoplatnosti rozsudku o zrušení BSM. 
Treba však uviesť, že v prípade, že by došlo napr. k exekučnému konaniu z dôvodu pôžičiek Vášho manžela, platí ust. § 35 exekučného poriadku a to, že  "ak exekútor určil spôsob vykonania exekúcie postihnutím majetku v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, neskoršie vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov nemá právne účinky voči oprávnenému."

Treba tiež spomenúť ust. § 143 Obč. zákonníka, podľa ktorého "v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka" a teda v prípade vyporiadania po zrušení súdom ak veci, ktoré slúžia manželovi na podnikanie a nadobudol ich počas trvania manželstva, máte nárok aj na ich vyporiadanie z finančného hľadiska v súlade v § 150 Obč. zákonníka, lebo  boli nadobudnuté počas trvania manželstva pri existencii BSM.

Na spísanie dohody o vyporiadaní BSM odporúčame kontaktovať advokáta.

Poznamenávame, že v prípade, že sa s manželom na vyporiadaní nedohodnete, budete môcť podať návrh na súd o vyporiadanie BSM.


Podotázka: Živnostenské podnikanie a BSM (Spoluvlastníctvo)

Ďakujem pekne za odpoveď a prosím o Váš názor na to, či by pri posudzovaní, či daná nehnuteľnosť je alebo nie je bezpodielovým spoluvlastníctvom, zavážila skutočnosť, že manželovo podnikanie v tejto nehnuteľnosti vykonávam prakticky roky sama, buď ako zamestnanec alebo spolupracujúca osoba. Pre doplnenie: jedná sa o malý 15-miestny penzión, ktorý vediem a vykonávam všetky činnosti potrebné pre jeho chod, od účtovných prác po upratovanie a jednoduchú údržbu. Tento penzión je momentálne môj jediný zdroj príjmov. Manžel je zamestnaný v inom podniku, ktorý vlastní a má tam iné aktivity. Chcela by som vedieť, či má daná skutočnosť vplyv pri posudzovaní: "Či podnik patrí do výlučného vlastníctva manžela, alebo do jeho bezpodielového spoluvlastníctva s druhým manželom, je určujúce to, či slúži výkonu povolania obidvoch manželov, alebo len jedného z nich." Vopred ďakujem za Váš názor. S pozdravom.

Odpoveď: Živnostenské podnikanie a BSM

(odpoveď odoslaná: 06.10.2017)

Dobrý deň. V súvislosti s Vašu otázkou je v prvom rade potrebné uviesť, že posúdenie Vami opísanej situácie je vecou právneho názoru, a preto na ňu nemožno odpovedať s určitosťou.

V praxi sa preferujú v zásade dva pohľady na vec. V zmysle prvého by bolo možné prijať záver o tom, že predmetný penzión patrí do Vášho BSM. Argumentačne sa pritom vychádza najmä z toho, že podľa právneho stavu de lege lata je možné záväzky podnikajúceho manžela (vyplývajúce z jeho podnikateľskej činnosti) uspokojiť aj zo spoločného majetku patriaceho do BSM. V danom kontexte sa teda argumentuje určitou elementárnou spravodlivosťou, keďže je pochopiteľné, že ak by sa za určitých okolností mal nepodnikajúci manžel znášať podnikateľské dlhy, potom by sa mal podieľať aj na nadobudnutom majetku.

Okrem toho vo Vašej konkrétnej situácii sa dá pracovať aj s výkladom dikcie „výkonu povolania len jedného z manželov“, keďže penzión fakticky spravujete Vy.

Druhý názorový prúd vychádza z prísneho výkladu ustanovenia § 143 Občianskeho zákonníka a zastáva názor, že veci slúžiace na podnikanie len jedného z manželov patria len do oddeleného (samostatného) majetku tohto podnikajúceho manžela (keďže z Vami zadaných otázok nevyplýva, že by ste boli tiež podnikateľom).

Pokiaľ ide o môj osobný právny názor, s prihliadnutím na Vami uvádzané skutočnosti by som sa prikláňal skôr k názoru, že penzión by mohol patriť do BSM.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Živnostenské podnikanie a BSM (Spoluvlastníctvo)

Ako by som teda mal postupovať? Je potrebné urobiť nejaké právne kroky pred rozvodom?

Odpoveď: Živnostenské podnikanie a BSM

(odpoveď odoslaná: 11.05.2017)

Dobrý deň, v konaní o vysporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželovo (BSM) platí, že účastník konania, ktorý tvrdí skutočnosti, ktoré sú mu na prospech a ktoré teda sú spôsobilé dosiahnúť jeho úspech v konaní, musí tieto dostatočne preukázať. Ak teda budete tvrdiť, že spoločné prostriedky boli investované do výlučného vlastníctva Vašej manželky (bar), ste povinný uvedené preukázať, napr. dokladmi o výške nákladov na rekonštrukciu, nákupu zariadení, existencie úveru a pod. Z uvedeného dôvodu Vám odporúčam zabezpečiť písomné listiny, z ktorých uvedené skutočnosti budu vyplývať.


Trápi vás "Živnostenské podnikanie a BSM" a chcete pomôcť?

Podotázka: Živnostenské podnikanie a BSM (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcem sa spýtať: Počas manželstva sme s manželkou prevádzkovali bar a občerstvenie na kúpalisku. Všetko je zapísané na ňu, ale do podnikania sme investovali spoločne, vrátane pôžičky. Teraz sa chystáme na rozvod a zaujíma ma, aké právo mám na polovicu majetku, hoci je jeho oficiálnou majiteľkou moja manželka. Akým spôsobom by som mal v takom prípade postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Živnostenské podnikanie a BSM

(odpoveď odoslaná: 10.05.2017)

Dobrý deň, aj bar ako podnik môže byť predmetom bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM). Je tomu tak vtedy, ak podnik patrí obidvom manželom ako podnikateľom. Ak je podnikateľom len Vaša manželka a ide o vec, ktorá slúži na výkon len jej povolania, bar ako podnik patrí do jej výlučného vlastníctva. V rámci vysporiadania BSM však platí, že každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Máte teda právo požadovať, aby časť spoločných prostriedkov na rekonštrukciu baru, prípadne iných investícii na tento výlučný majetok Vašej manželky, Vám bola z jej strany nahradená.


Podotázka: Živnostenské podnikanie a BSM (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, mám na Vás otázku. Kúpil som byt s mojou manželkou a sme vlastníci v pomere 1/1. Chcel by som sa opýtať, či existuje nejaká zmluva alebo možnosť predať moju polovicu manželke, pre prípad, že by som, nedajbože, zle podnikal a následne by ma prenasledovali exekútori a podobne. Aká je možnosť takúto situáciu ošetriť? Ďakujem pekne za odpoveď. S pozdravom a úctou.

Odpoveď: Živnostenské podnikanie a BSM

(odpoveď odoslaná: 10.04.2016)

Dobrý deň, 

v takomto prípade existuje možnosť zrušenia BSM počas manželstva. Ustanovuje to § 148a ods. 2 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého Súd na návrh zruší bezpodielové spoluvlastníctvo manželov v prípade, že jeden z manželov získal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Návrh môže podať ten z manželov, ktorý nezískal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Pokiaľ toto oprávnenie majú obaja manželia, môže návrh podať ktorýkoľvek z nich.

Po zrušení BSM môžete spoločný majetok vyporiadať, čím sa každý z Vás stane výlučným vlastníkom určitých vecí, a teda v prípade exekúcie by exekútor mohol siahnuť už len na Váš majetok.


Podotázka: Živnostenské podnikanie a BSM (Spoluvlastníctvo)

Zdravím, môj manžel spoluvlastní halu s bývalou manželkou a obaja v nej podnikajú samostatne. Momentálne sa môj manžel nachádza vo vyšetrovacej väzbe, pretože ho bývala manželka neoprávnene obvinila. Avšak, to je iná kauza. Jádra môjho problému spočíva v tom, že jeho bývala manželka mi bráni vo voľnom prístupe k manželovej firme, kde som mu doposiaľ asistovala (mám samostatné zamestnanie a zákon mi umožňuje pomáhať). Zmenila zámky na firme. Mám notárom potvrdenú plnú moc od manžela, ktorá mi umožňuje zastupovať ho vo všetkých súkromných aj firemných záležitostiach. Rozhodnutie zo súdu uvádza, že obaja bývalí manželia majú rovnaké právo narábať so spoločným majetkom až do jeho distribúcie (BSM ešte stále prebieha). Mám výpis z katastra nehnuteľností, kde je môj manžel uvedený ako spoluvlastník danej haly. Už som podala trestné oznámenie, bývala manželka však trvá na tom, že chráni jeho majetok predomnou a neumožňuje mi, ani mým zamestnancom prístup do haly. K tomu mi neumožňuje nainštalovať kamerový systém v našej časti haly, v ktorej máme materiál našich zákazníkov, za ktorý nesieme materiálnu zodpovednosť a samozrejme veľmi drahé stroje, ktoré sú výlučne v manželovom vlastníctve. Musím zatiaľ smerovať všetky objednávky k iným výrobcom. Niekoľko zákazníkov už odstúpilo od nákupov a začíname trpieť straty. Rada by som udržala manželovu firmu až do jeho návratu, keďže ju celý život buduje. Moja otázka znie: existuje nejaký spôsob, ako sa dostať do haly a udržať manželovu firmu? Je jednanie jeho bývalej manželky v súlade so zákonom? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Živnostenské podnikanie a BSM

(odpoveď odoslaná: 17.12.2015)

Dobrý deň

v takomto prípade by ste si mali zaobstarať komplexnú právnu pomoc a zvažovať právne kroky podľa situácie. Na základe popisu Vám možem len poradiť, aby ste v prvom rade vyzvali exmanželku Vášho manžela (teda pokiaľ nebolo vyporiadané BSM) na sprístupnenie priestorov. V opačnom prípade môžete podať trestné oznámenie za neoprávnené bránenie v užívaní nebytového priestoru.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Živnostenské podnikanie a BSM" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.