Máte
otázku?

Mám právo dediť byt po babke?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Prešov

Otázka: Mám právo dediť byt po babke?

Dobrý večer, ráda by som sa opýtala, či mám právo vstúpiť do dedičského konania po mojej starej mame, s ktorou som žila 5 rokov a mám u nej aj trvalý pobyt spolu s ujom - jej synom. Ujo však pracoval v zahraničí a domov prichádzal len na 2-3 mesiace, potom opäť odišiel. Najprv som k nej chodila ako študentka, teda cez týždeň som bola v škole a cez víkend u babky. Posledný rok som u nej žila nepretržite. V januári som odovzdala diplomovú prácu a pripravovala som sa na štátnice doma u starej mamy. V júli jej diagnostikovali nádor, a tak mi s ňou celé prázdniny pomáhala moja mama. Po nástupe do práce resp. školy s pomocou prichádzali aj babkine dve dcéry a syn, ktorý sa vrátil v októbri, aby s ňou strávil posledné dni. Jedna z dcér a jej synovia k nej neprišli osem rokov, avšak päť dní pred smrťou sa u nej objavili. Jeden z vnukov, ktorého som cestou z práce stretla v autobuse a opýtala sa ho, či nejde navštíviť babku, ktorá je ťažko chorá, išiel so mnou k nej. Strávil s ňou hodinu a potom odišiel domov k svojej mame. Babka zanechala závet, v ktorom ma nespomenula. Moja mama mi zakázala vstupovať do dedičského konania, ale keď sa vrátila z prerušeného dedičského konania, povedala mi, že to ľutuje a mala by som sa zapojiť, pretože chce sa domáhať majetku vyhrážkami a súdmi. Mohli by ste mi, prosím, poradiť, či mám právo na dedičstvo po mojej babke aby som ochránila tých, ktorí sa o ňu starali, pred prípadnými súdmi? Potom by som sa s nimi vyrovnanala. Veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Mám právo dediť byt po babke?

Dobrý deň, podľa § 461 ods. 1 Občianskeho zákonníka (OZ), ak nenadobudne dedičstvo dedič zo závetu, nastupujú namiesto neho dedičia zo zákona. Ak sa nadobudne zo závetu len časť dedičstva, nadobúdajú zvyšujúcu časť dedičia zo zákona. Ak teda Vaša nebohá stará mama zanechala závet, okruh dedičov je v ňom daný. Ak by závet nepostihoval všetok majetok, ktorý je predmetom dedičstva, tento nadobudnú dedičia zo zákona. Podľa § 473 (OZ), v prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom. Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomci. V prvej skupine zákonných dedičov teda môžete dediť, ak by nededila Vaša matka.  

Trápi vás "Mám právo dediť byt po babke?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Mám právo dediť byt po babke? (Dedičské právo)

Dedil som po starej matke určitý majetok, konkrétne dom. Avšak, po niekoľkých rokoch som zistil, že moja stará mama vlastnila aj pozemky, a aj napriek tomu, že je už viac ako 15 rokov nebožtík, stále je uvedená ako vlastníčka. Mám nárok na tieto pozemky, prípadne na podiely na týchto pozemkoch? Môžem si nechať tieto pozemky prepišať na moje meno?

Odpoveď: Mám právo dediť byt po babke?

(odpoveď odoslaná: 06.06.2019)

Dobrý deň prajem,

v tomto prípade, pokiaľ sa zistí ďalší majetok poručiteľa, potom je možné požiadať súd, aby tento majetok prededil. Podľa § 211 Civilného mimosporového poriadku Ak sa objaví po právoplatnosti uznesenia, ktorým sa konanie o dedičstve skončilo, ďalší poručiteľov majetok, prípadne aj dlh, súd na návrh vykoná o tomto majetku dodatočné konanie o dedičstve. Ak sa objaví iba dlh poručiteľa, dodatočné konanie o dedičstve sa nevykoná.

Odporúčam tak podať na súd, ktorý vyporiadaval dedičstvo a podať návrh na vykonanie dodatočného konania o novobjavenom majetku.

To, či budete dediť len Vy, ťažko povedať. Ak ste však boli povolaným dedičom v prvom prípade len Vy, potom budete dediť len Vy.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Mám právo dediť byt po babke? (Dedičské právo)

Babka prevedla svoj celý majetok na syna. Na jej žiadosť sme my - ja, nevesta, a moje dve dcéry - odstúpili od svojho podielu. Teraz syn zomrel, kdo bude dediť?

Odpoveď: Mám právo dediť byt po babke?

(odpoveď odoslaná: 10.05.2018)

Dobrý deň. Ak poručiteľ nezriadil závet, ani listinu o vydedení, tak sa bude po jeho smrti dediť podľa zákonných dedičských podielov, ktoré sú upravené v ustanoveniach § 473 až § 475a Občianskeho zákonníka.

V praxi sa najčastejšie dedí podľa § 473 Občianskeho zákonníka upravujúceho prvú dedičskú skupinu. Do nej patrí poručiteľov manžel/manželka a poručiteľove deti. Všetci títo zákonní dedičia pritom dedia rovnakým dielom.

Pre určenie konkrétneho a presného okruhu dedičov by bolo potrebné poznať konkrétne okolnosti Vášho prípadu.


Podotázka: Mám právo dediť byt po babke? (Dedičské právo)

Dobrý večer, prosím o odpoveď na moju otázku. Mám predvolanie na dedičské konanie od notára po babičke, ktorá zomrela v auguste 2015. Nerozumiem, prečo, keď môj otec (syn nebohej) stále žije? Som vnúčka a nevideli sme sa 20 rokov. Ide o nejaké dedičstvo zo zákona? Ak nie, o čo potom ide? Pochybujem, že by zanechala závet a už vôbec, že by spomenula mňa. Nemali sme dobré vzťahy a má ďalších 7 vnúčat. Ďakujem za vašu odpoveď. Všetko dobré prajem :-).

Odpoveď: Mám právo dediť byt po babke?

(odpoveď odoslaná: 29.12.2016)

Dobrý deň, to, že Vás zavolali ešte neznamená, že budete dediť. Môže Vás žiadať vypočuť na objasnenie niektorých okolnosti týkajúcich sa dedičstva, alebo možno naozaj zanechala zavet a budete dediť.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Mám právo dediť byt po babke?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.