Máte
otázku?

Koľko budem platiť výživné?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Žilina

Otázka: Koľko budem platiť výživné?

Dobrý deň, s manželkou sa nachádzame v štádiu rozvodu. Chcem sa opýtať, koľko budem platiť za dvojročnú dcéru výživné a prípadne aj na manželku, ak si to uplatní. Manželka je nezamestnaná a má zo svojho predošlého vzťahu sedemročnú dcéru. Ja pracujem v Kia ako operátor s platom približne 720 eur. Už nežijeme vo spoločnej domácnosti. Manželka platí za byt 360 eur a z úradu dostáva ďalších 180 eur. Snaží sa zlepšiť svoju finančnú situáciu predajom sladkosti a drogérie cez internet. Momentálne prebývam v penzióne, kde platím nájom 320 eur a mám na krku šesť exekúcií, ktoré pravidelne splácam každý mesiac, v závislosti od množstva zostávajúcich financií. Vopred ďakujem za informácie.

Odpoveď: Koľko budem platiť výživné?

Dobrý deň. 

Výška výživného závisí od posúdenia Vašich výdavkov súdom, pričom obaja rodičia prispievajú na výživu svojich detí podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov. Každý rodič bez ohľadu na svoje schopnosti, možnosti a majetkové pomery je povinný plniť svoju vyživovaciu povinnosť v minimálnom rozsahu vo výške 30% zo sumy životného minima. Výživné má prednosť pre inými výdavkami rodičov. 

Rozvedený manžel, ktorý nie je schopný sám sa živiť, môže žiadať od bývalého manžela, aby mu prispieval na primeranú výživu podľa svojich schopnosti, možnosti a majetkových pomerov. Tento príspevok možno priznať najdlhšie na dobu 5 rokov odo dňa právoplatnosti rozhodnutia o rozvode. Ide len o príspevok a Vaša manželka bude musieť súdu preukázať, prečo nie je schopná sa samostatne živiť. Súd zoberie do úvahy tak Vaše príjmy ako aj jej a potom určí výšku príspevku. 

Je ťažké uviesť výšku výživného či už na dieťa alebo príspevku na rozvedeného manžela, ktoré určí súd, pretože to závisí od rôznych skutočností, od vykonaného dokazovania, ako aj od súdnej praxe vo Vašom regióne.

Trápi vás "Koľko budem platiť výživné?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Koľko budem platiť výživné? (Rozvod)

Dobrý deň, mám otázku ohľadom výživného. Rozišli sme sa a máme spolu dve dcéry vo veku 8 a 12 rokov. Mesačne mám 900 eur v čistom, plus stravné 140 eur, ale táto suma sa mení. Moja bývalá partnerka má o 209 eur viac. Zaujíma ma tiež, aká bude výška výživného na dve deti. Bývalý partner ostáva v dome, v ktorom sme boli spolu a ja som odišiel k rodičom. Mám ešte jednu otázku. Bude súd zohľadňovať aj fakt, že som u rodičov a počítať aj ich príjem? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Koľko budem platiť výživné?

(odpoveď odoslaná: 24.08.2023)

Dobrý deň,
súd pri výpočte výživného zohľadňuje viacero skutočností (príjmy a výdavky rodičov detí a výdavky detí). Niekedy súdy zvyknú skúmať aj výdavky iných členov domácnosti, napríklad vo Vašom prípade Vašich rodičov, ak by sa napríklad podieľali na úhrade niektorého z Vašich výdavkov, pričom súd by toto mohol čiastočne zohľadniť, dôležité však budú hlavne Vaše výdavky a príjmy. Pri výške výživného je tiež dôležité aj to, aký bude režim starostlivosti o deti budete s druhým rodičom vykonávať. Výživné sa väčšinou určuje vo výške 20 až 30% z príjmu povinného rodiča, avšak presná suma sa stanoviť nedá, túto určí záväzne súd. Ak návrh na súd ešte nebol podaný, tak sa viete o výške výživného a o režime starostlivosti o deti dohodnúť s matkou aj bez zásahu súdu. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Koľko budem platiť výživné? (Rozvod)

Dobrý deň, mohli by ste mi prosím vysvetliť, koľko výživného budem musieť platiť po rozvode s manželkou? Žijem na Slovensku, pracujem a mám minimálnu mzdu, ktorá je 870 eur.

Odpoveď: Koľko budem platiť výživné?

(odpoveď odoslaná: 03.02.2023)

Dobrý deň, spravidla je ustálená súdna prax pri určovaní výšky výživného taká, že súd priznáva výživné na dieťa vo výške 20 - 30 % z čistého príjmu povinného rodiča. Z tohto dôvodu s prihliadnutím na výšku vášho čistého príjmu, ak tento je vo výške 870,- EUR mesačne, súd by mohol určiť výživné minimálne vo výške 170,- EUR.   Všetko to však ale vždy závisí od okolností konkrétneho prípadu, predovšetkým od možností schopností a majetkových pomerov povinného rodiča na jednej strane a na druhej strane od oprávnených potrieb dieťaťa. Dôležitú rolu hrá aj vek dieťaťa. 


Podotázka: Koľko budem platiť výživné? (Rozvod)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či sa tých 30 % na minimálne výživné vzťahujú pre oboch rodičov (v zákone sa píše "každý rodič"), ak plnoleté nezaozajstreté dieťa študuje v zahraničí. Napríklad, minimálne výživné od 1. 7. 2021 je 218 eur a z tejto sumy 30 % je 65,40 eur. Ak to platí pre každého rodiča, teda by obaja mali prispievať dieťaťu spolu 130,80 eur? Správne som to chápem? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Koľko budem platiť výživné?

(odpoveď odoslaná: 19.10.2021)

Dobrý deň,

v zmysle zákona o rodine je každý rodič (bez ohľadu na svoje schopnosti, možnosti a majetkové pomery) povinný plniť svoju vyživovaciu povinnosť v minimálnom rozsahu vo výške 30 % zo sumy životného minima na nezaopatrené dieťa. V zmysle zákona o životnom minime v platnom znení sa za životné minimum fyzickej osoby považuje suma 99,56 € mesačne, ak ide o nezaopatrené dieťa. Aké dieťa sa považuje za nezaopatrené vyplýva zo zákona o prídavku na dieťa a teda je ním dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky, najdlhšie do dovŕšenia 25 rokov veku ak sa sústavne pripravuje na povolanie štúdium (dennou formou) alebo sa nemôže sústavne pripravovať na povolanie štúdiom, alebo vykonávať zárobkovú činnosť pre chorobu alebo úraz.

Vzhľadom na to je výška minimálne výživného na nezaopatrené dieťa v sume 29,87 €. Avšak pri plnení vyživovacej povinnosti treba vziať na zreteľ aj ďalšie skutočnosti, napr. či ste ako rodičia nemali súdom určenú vyživovaciu povinnosť. Ak áno, potom povinný rodič si musí plniť svoju vyživovaciu povinnosť v súdom určenej výške, pričom môže podať návrh na súd na zníženie výživného, ak to odôvodňujú okolnosti konkrétneho prípadu. Dieťa má však právo podieľať sa na životnej úrovni oboch rodičov a rodičia by mali prispievať na výživu detí podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov. Ďalej sa pri určení rozsahu vyživovacej povinnosti prihliada na to, ktorý z rodičov a v akej miere sa o dieťa osobne stará. Ak sa o dieťa už osobne nestaráte, pretože žije v zahraničí, avšak študuje na vysokej škole dennou formou štúdia, a nie je schopné samostatne sa živiť, vyživovacia povinnosti oboch rodičov trvá, a to až do momentu, kým Vaše dieťa nebude schopné samo sa živiť. Pokiaľ ste nemali súdom určenú vyživovaciu povinnosť, potom je na Vás v akom rozsahu ju budete obaja plniť, minimálne však v rozsahu vyššie uvedenom, t.j. 29,87 € každý z rodičov osobitne. V prípade, ak by dieťa malo pocit, že plnenie vyživovacej povinnosti nezodpovedá možnostiam, schopnostiam a majetkovým pomerov rodiča, potom vzhľadom na to, že je plnoleté, môže podať návrh na zvýšenie vyživovacej povinnosti na súd. 


Trápi vás "Koľko budem platiť výživné?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Koľko budem platiť výživné? (Rozvod)

Dobrý deň, chcel by som sa informovať o svojej situácii. Som nezamestnaný, nemám žiadny príjem a moja bývalá žena požiadala o zvýšenie výživného zo 120 € na 200 €. Rád by som sa opýtal, či mi môže súd takéto zvýšenie výživného prideliť. Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď: Koľko budem platiť výživné?

(odpoveď odoslaná: 16.07.2021)

Dobrý deň,
to, či súd zvýši výživné alebo nie, bude závisieť od toho, či od pôvodného rozhodnutia súdu o výške výživného došlo k takej zmene pomerov, ktorá odôvodňuje zvýšenie výživného. Ak súd zistí, že sú pomery približne rovnaké a nedošlo k žiadnej zmene pomerov nezvýši výživné, resp. ak by ho aj zvýšil tak možno o 10-20 €, ale nie o 80,- €. Pri nezamestnanosti je potrebné si dávať pozor na to, že súd bude skúmať dôvod skončenia pracovného pomeru, či to nebolo účelové a tiež potencionalitu Vášho príjmu.


Podotázka: Koľko budem platiť výživné? (Rozvod)

Dobrý deň, momentálne som v sociálnom zariadení a pobieram invalidný dôchodok. Súd mi určil, že musím platiť 30% výživného zo životného minima. Avšak mám problém s týmto platením, pretože podľa zákona o sociálnom poistení by mi malo zostať vreckové a peniaze na lieky. Nerád by som sa dopustil trestného činu vedomým nesplnením tejto povinnosti, preto sa obraciam na vás s prosbou o radu. Ďakujem. S pozdravom.

Odpoveď: Koľko budem platiť výživné?

(odpoveď odoslaná: 04.05.2021)

Dobrý deň,

vyživovacia povinnosť je upravená v § 62 a nasl. Zákona o rodine. Podľa § 62  zákona o rodine je plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné samé sa živiť.  Každý rodič bez ohľadu na svoje schopnosti, možnosti a majetkové pomery je povinný plniť svoju vyživovaciu povinnosť v minimálnom rozsahu vo výške 30 % zo sumy životného minima na nezaopatrené neplnoleté dieťa alebo na nezaopatrené dieťa podľa osobitného zákona. Výživné má prednosť pred inými výdavkami rodičov. 

Súd Vám v rozhodnutí o výživnom určil minimálnu výšku výživného. Túto ste povinný plniť za každých okolností. Ak by ste si prestali plniť svoju vyživovaciu povinnosť, hrozila by Vám exekúcia. Navyše by ste sa za splnenia znakov skutkovej podstaty trestného činu mohli dopustiť aj trestného činu zanedbania povinnej výživy. Nedá sa s tým momentálne nič robiť. V budúcnosti ale keď budete mať problémy a dieťa bude schopné zarábať, bude musieť prispievať Vám na výživu, lieky. Takže sa to potom obráti. Pretože aj dieťa je povinné sa postarať o výživu svojho rodiča, keď rodič nie je schopný sa sám o seba postarať a dieťa je na tom finančne v dospelosti lepšie. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Koľko budem platiť výživné? (Rozvod)

Dobrý deň, prosím vás, ako sa určí výživné z ročného čistého priemerného príjmu, ktorý je 480 eur? V posledných troch mesiacoch mal síce príjem 600 eur v čistom, keďže mal prácu a výživné mu zdvihli zo 140 eur na 170 eur. Na súde sa však nezaujímali o výdavky manžela.

Odpoveď: Koľko budem platiť výživné?

(odpoveď odoslaná: 20.11.2020)

Dobrý deň,
bez podrobnej znalosti prípadu je veľmi ťažké odpovedať na to, v akej výške mal súd stanoviť výživné. To, že otec dieťaťa aktuálne zarába cca 480-600 € nemusí byť pre súd záväzné. Súd totiž nemusí prihliadať iba na aktuálny príjem, ale môže posudzovať schopnosti, možnosti a majetkové pomery otca aj s prihliadnutím na potenciálny príjem (t.j. ak v minulosti zarábal oveľa viac než teraz).

Rovnako dôležité sú aj odôvodnené potreby maloletého dieťaťa. Je dôležité v akej výške ich súd ustálil a zistil vykonaným dokazovaním.

Podľa súdnej praxe sa však schopnosť platiť výživné má určiť ako 20-30 % príjmu rodiča.


Trápi vás "Koľko budem platiť výživné?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Koľko budem platiť výživné? (Rozvod)

Dobrý deň. Ak mám súdom určené výživné vo výške 150 € a zaplatím len určitú sumu, napríklad 80 €, môžem byť odsúdený? Ďakujem.

Odpoveď: Koľko budem platiť výživné?

(odpoveď odoslaná: 23.04.2020)

Dobrý deň p. Martin,

 

orgány činné v trestnom konaní nie sú pri posudzovaní zanedbania povinnej výživy viazané sumou určenou civilným súdom. Nie je preto vylúčené, že ak v určitom časovom období (minimálne dva mesiace v rámci dvoch rokov) zaplatíte len časť výživného, nebude sa to posudzovať ako spáchanie trestného činu.

 


Podotázka: Koľko budem platiť výživné? (Rozvod)

Dobrý deň, chcem sa opýtať, akú vyživovaciu povinnosť mám po prípadnom rozvode voči 19-ročnej nevlastnej dcére, ktorá žije so mnou v spoločnej domácnosti a navštevuje strednú školu? Ďakujem.

Odpoveď: Koľko budem platiť výživné?

(odpoveď odoslaná: 03.04.2020)

Dobrý deň, nevieme v akom zmysle ste použili pojem nevlastná dcéra. Ak ide o dcéru Vašej manželky, o ktorú sa spolu s ňou staráte, resp. ste sa dlhodobo starali, tak Vám voči nej nevzniká žiadna vyživovacia povinnosť, nakoľko nie ste v jej rodnom liste zapísaný ako otec. Ak ste dcéru Vašej manželky osvojili a v rodnom liste ste uvedený ako jej otec, z pohľadu práva ste jej právnym otcom (hoci nie biologickým). Osvojením medzi Vami a ňou vznikli všetky právne rodinné vzťahy, ktoré vznikajú medzi biologickými potomkami. V tomto prípade Vám môže voči nej vzniknúť vyživovacia povinnosť rodiča k dieťaťu. Nakoľko však ide už o plnoletú osobu, tento nárok na výživné si bude musieť sama uplatniť v súdnom konaní a nebude sa o nej rozhodovať v rámci rozvodového konania.


Podotázka: Koľko budem platiť výživné? (Rozvod)

Dobrý deň, chcem sa opýtať, čo znamená ustanovenie v rozsudku, podľa ktorého je otec povinný platiť výživné vždy do 15. dňa v mesiaci vopred matke. Znamená to, že napríklad do 15. 10. musí vyplatiť výživné za november alebo je to výživné za október? Ďakujem.

Odpoveď: Koľko budem platiť výživné?

(odpoveď odoslaná: 26.09.2019)

Dobrý deň. Slovo "vopred" má v týchto typoch rozhodnutia ten význam, že vyživovaciu povinnosť si má povinný rodič splniť mesačne vopred v tom ktorom mesiaci. Inak povedané, dňa 15.10. sa bude uhrádzať výživné na mesiac november.

Ide o presne opačnú situáciu v porovnaní s výplatou mzdy zamestnancovi. Tam sa výplata dáva mesačne vzad, tzn. za odpracovaný mesiac sa mzda vyplatí až v nasledujúcom mesiaci.


Trápi vás "Koľko budem platiť výživné?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Koľko budem platiť výživné? (Rozvod)

Dobrý deň, momentálne pobieram invalidný dôchodok vo výške 154 € a občas si privyrobím na brigádach, kde zarobím maximálne do 150 €. Koľko budem musieť platiť na moje tri neplnoleté deti?

Odpoveď: Koľko budem platiť výživné?

(odpoveď odoslaná: 08.07.2019)

Dobrý deň, 

podľa ust. § 62 zákona o rodine platí :

"Vyživovacia povinnosť rodičov k deťom

(1) Plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné samé sa živiť.

(2) Obaja rodičia prispievajú na výživu svojich detí podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov. Dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov.

(3) Každý rodič bez ohľadu na svoje schopnosti, možnosti a majetkové pomery je povinný plniť svoju vyživovaciu povinnosť v minimálnom rozsahu vo výške 30 % zo sumy životného minima na nezaopatrené neplnoleté dieťa alebo na nezaopatrené dieťa podľa osobitného zákona.13)

(4) Pri určení rozsahu vyživovacej povinnosti súd prihliada na to, ktorý z rodičov a v akej miere sa o dieťa osobne stará. Ak rodičia žijú spolu, prihliadne súd aj na starostlivosť rodičov o domácnosť.

(5) Výživné má prednosť pred inými výdavkami rodičov. Pri skúmaní schopností, možností a majetkových pomerov povinného rodiča súd neberie do úvahy výdavky povinného rodiča, ktoré nie je nevyhnutné vynaložiť.

(6) Ak je maloleté dieťa zverené do striedavej osobnej starostlivosti rodičov, súd pri určení výživného prihliadne na dĺžku striedavej osobnej starostlivosti každého rodiča alebo súd môže rozhodnúť aj tak, že počas trvania striedavej osobnej starostlivosti rodičov výživné neurčuje."

 

Z uvedeného zákonného ustanovenia /ods.3/ platí, že min. výživné na maloleté dieťa do 30.6.2019 bolo v sume 28,08 €, od 1.7.2019 je vo výške 28,79 €.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Koľko budem platiť výživné?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.