Máte
otázku?

Schválenie právneho úkonu maloletého


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trenčín

Otázka: Schválenie právneho úkonu maloletého

Dobrý deň, chcel by som Vás poprosiť o radu. Môj otec chce darovať rodinný dom môjmu synovi, teda svojmu vnukovi, ktorý však má len 13 rokov. Na dome je ešte založené právo za pôžičku, ktorú splácam ja za otca. Mohli by ste nám poradiť, ako postupovať pri darovaní? Za odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Schválenie právneho úkonu maloletého

Dobrý deň. Nakoľko maloleté dieťa nemá spôsobilosť na právne úkony v takom rozsahu, aby mohlo platne uzavrieť zmluvu o prevode nehnuteľnosti, je potrebné aby právny úkon – darovaciu zmluvu schválil súd. Z uvedeného dôvodu je potrebné podať na príslušný súd návrh na schválenie právneho úkonu maloletého. V rámci súdneho konania následne súd skúma to, či je schvaľovaný právny úkon v záujme a v prospech maloletého dieťaťa.

Trápi vás "Schválenie právneho úkonu maloletého" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Schválenie právneho úkonu maloletého (Občianske právo)

Dobrý deň, po našom otcovi sme zdedili chatu. Môj brat je nevlastný a neplnoletý. Chceme chatu predať, splatiť dlhy a zvyšok si medzi sebou rozdeliť. Môže v tejto veci rozhodnúť a podpísať predaj jeho matka, alebo potrebuje schválenie od súdu? Dominika

Odpoveď: Schválenie právneho úkonu maloletého

(odpoveď odoslaná: 13.07.2022)

Dobrý deň, ak je situácia taká ako uvádzate v otázke, že dedičom po poručiteľovi je aj maloletý, v tomto smere platí, že jeho matka na prevod spoluvlastíckeho podielu maloletého potrebuje súhlas súdu, čo vyplýva z ust. §  117 a § 119 Civil. mimosporového poriadku :

"§ 117
Ak treba, aby za maloletého konal opatrovník, súd na návrh ustanoví za opatrovníka najmä blízku osobu maloletého, u ktorej je predpoklad, že bude konať v záujme maloletého, ak s ustanovením súhlasí. Inak ustanoví za opatrovníka orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately."
§ 119
Právny úkon, ktorý urobil zákonný zástupca za maloletého, súd schváli, ak je to v záujme maloletého."
 
 
Otázke predaja nehnuteľnosti vo vlastníctve resp. spoluvlastníctve maloletého sa venujeme v samostatnom článku /schválenie právneho úkonu maloletého/, ktorý môžete nájsť na našej stránke. Vzhľadom na pomernp zložitosť uvedenej problematiky odporúčam na spísanie zmluvy kontaktovať advokáta.
 
Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Schválenie právneho úkonu maloletého (Občianske právo)

11-ročný vnuk zdedil po otcovi polovicu rodinného domu a auto. Rodičia boli rozvedení jeden rok, ale ich majetkové pomery neboli vysporiadané. Dcéra je zákonnou zástupkyňou. V nehnutelnom majetku nebývajú, ten sa nachádza v Čechách, zatiaľ čo oni bývajú na Slovensku v podnájme. Radi by predali auto a potom dom, aby si mohli na Slovensku kúpiť svoje vlastné bývanie. Nevieme, na koho sa máme obrátiť o schválenie - na slovenskú alebo českú stranu, keďže nehnuteľnosť je v Čechách?

Odpoveď: Schválenie právneho úkonu maloletého

(odpoveď odoslaná: 29.07.2016)

Dobrý deň, vzhľadom na to, že je maloleté dieťa občanom SR a tiež má svoje bydlisko na Slovensku, je založená právomoc slovenských súdov a tiež je možné určiť miestnu príslušnosť slovenského súdu. Návrh na schválenie právneho úkonu maloletého dieťaťa je na základe toho možné podať na súde na Slovensku. Miestna príslušnosť okresného súdu sa určí podľa miesta bydliska maloletého dieťaťa v čase podania návrhu (t.j. podľa miesta podnájmu). Súd schváli každý právny úkon, ktorý urobil zákonný zástupca za maloletého, ak je to v jeho záujme. Z toho dôvodu bude potrebné súdu presne v návrhu na schválenie právneho úkonu popísať, že po predaji nehnuteľnosti bude možné pre maloletého a jeho matku kúpiť nehnuteľnosť na Slovensku a tým zabezpečiť jeho bytové potreby v prostredí, v ktorom žije.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Schválenie právneho úkonu maloletého" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.