POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Je možné osamostatniť svoj podiel ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Nitra

Otázka: Je možné osamostatniť svoj podiel ?

Dobrý deň, Som výlučnou vlastníčkou jednej parcely a spoluvlastníčkou susediacej parcely. Každá parcela má iný list vlastníctva a obidve sú ornou pôdou v extraviláne obce. Rada by som sa dozvedela, či a ako je možné vyčleniť sa zo spoluvlastníctva a sceliť svoj podiel do jednej parcely, ktorú by som mala vo výlučnom vlastníctve. Ďakujem za odpoveď. Ostávam s pozdravom.

Odpoveď: Je možné osamostatniť svoj podiel ?

Dobrý deň, Vaša otázka smeruje k zrušeniu a vyporiadaniu podielového spoluvlastníctva. K tomu si Vám dovoľujem uviesť, že Občiansky zákonník pri zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva dáva prednosť dohode podielových spoluvlastníkov. Tzn. že v prvom rade by ste sa mali pokúsiť s druhou spoluvlastníčkou dohodnúť na spôsobe zrušenia a vyporiadania podielového spoluvlastníctva. Ak by sa Vám nepodarilo dohodnúť, tak je možné na súde podať žalobu o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva. V tomto prípade môžete v žalobe požadovať reálne rozdelenie pozemku podľa výšky Vašich podielov s tým, že požadujete pre seba časť pozemku susediacu s Vaším pozemkom vo Vašom výlučnom vlastníctve. K tomu si Vám dovoľujem uviesť, že veľkú dôležitosť pri rozdelení tohto pozemku zohrá veľkosť pozemku. V zmysle zákonnej úpravy totiž nie je možné drobiť pozemky v extraviláne obce na menšie ako 2000 m2. Ak by po rozdelení vznikol pozemok (parcela), ktorá by mala menej než 2000 m2, nemohlo by dôjsť k reálnemu rozdeleniu nehnuteľnosti. V takom prípade by ste mohli odkúpiť spoluvlastnícky podiel druhej podielovej spoluvlastníčky a stať sa výlučnou vlastníčkou celej nehnuteľnosti. 

Trápi vás "Je možné osamostatniť svoj podiel ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Je možné osamostatniť svoj podiel ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.