Máte
otázku?

Exekúcia a uhradenie dlhu v splátkach


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Nitra

Otázka: Exekúcia a uhradenie dlhu v splátkach

Dobrý deň, mám exekúciu z roku 2015 voči zdravotnej poisťovni. Je možné s tým niečo urobiť? Exekútor nechce pristúpiť na splátkový kalendár a dlh vo výške 1500 eur neviem naraz splatiť. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Exekúcia a uhradenie dlhu v splátkach

Dobrý deň. Vzhľadom na to, že Vaša exekúcia trvá od roku 2015, v tom čase bola účinná taká právna úprava, ktorá umožňovala exekútorovi uzavrieť s povinným písomnú dohodu o postupnom splatení vymáhanej pohľadávky len s písomným súhlasom oprávneného. Inak povedané, exekútor sa bez súhlasu oprávneného nemôže s povinným dohodnúť na splátkach.
Na druhej strane nie je vylúčené, aby ste aj bez dohody uhrádzali exekútorovi také čiastky, ktoré ste vzhľadom na svoje možnosti schopný uhrádzať.

Trápi vás "Exekúcia a uhradenie dlhu v splátkach" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Exekúcia a uhradenie dlhu v splátkach (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je možné prepísať byt, ktorý je v mojom vlastníctve, na partnera. Máme spolu jedno dieťa a žijeme spolu. Dôvodom je, že mám exekúciu, ktorú splácam, ale pre pokoj duše by som rada urobila prepis, aby na byt nemohlo byť dosiahnuté. Ďakujem vopred. Verona

Odpoveď: Exekúcia a uhradenie dlhu v splátkach

(odpoveď odoslaná: 27.05.2021)

Dobrý deň,
v otázke uvádzate, že máte exekúciu, ktorú predpokladáme, že splácate cestou zrážok zo mzdy. Z obavy o nehnuteľnosť z dôvodu exekúcie chcete prepísať nehnuteľnosť, ktorá je zrejme vo Vašom výlučnom vlastníctve a v ktorej aj bývate spoločne, chcete túto prepísať zrejme na základe darovacej zmluvy na otca Vášho dieťaťa.

Nepíšete v otázke aká je výška pohľadávky, ktorá je vymáhaná cestou exekútora, ale Vami uvedené riešenie je viac ako riskantné.

Podľa ust. § 61c/ exek. poriadku platí, že povinný po doručení upovedomenia o začatí exekúcie musí obmedziť svoju činnosť na uskutočňovanie bežných právnych úkonov v rozsahu, v ktorom to od neho možno spravodlivo požadovať, s ohľadom na výšku a význam vymáhaného nároku.V zmysle cit. ustanovenia ďalej platí, že za bežný právny úkon sa na účely tohto zákona nepovažuje okrem iných aj prevod nehnuteľnosti, ako aj uskutočnenie právneho úkonu bez primeraného protiplnenia, čo je v podstate darovacia zmluva, keďže táto sa vyznačuje bezodplatnosťou. Exekútor by napriek uvedenému mohol na predmetnú nehnuteľnosť siahnuť a žiadať úhradu tohto, čo prevodom tohto majetku - domu - z Vášho majetku ako povinného v exekučnom konaní ušlo.

Naviac podľa ust. § 63 exek. poriadku platí, že ak ide o vykonanie exekúcie na vymoženie peňažnej pohľadávky, ktorá bez príslušenstva ku dňu doručenia návrhu na vykonanie exekúcie neprevyšuje 2 000 eur, nemožno exekúciu vykonať predajom nehnuteľnosti, v ktorej má povinný hlásený trvalý pobyt alebo prechodný pobyt; právo zriadiť exekučné záložné právo na nehnuteľnosť tým nie je dotknuté.

Exekúciu predajom nehnuteľnosti, v ktorej má povinný, teda Vy, prihlásený trvalý pobyt alebo prechodný pobyt, možno vykonať len výnimočne na základe schválenia súdu, ak sú voči povinnému vedené viaceré exekúcie, v ktorých sa vymáhajú pohľadávky prevyšujúce v súhrne 2 000 eur a exekútor preukáže, že peňažná pohľadávka nemôže byť vymožená iným spôsobom

Záver :

Neodporúčame urobiť Vami uvedený krok a to jednak z dôvodu vyššie uvedených zák. ustanovení exek. poriadku, ako aj z dôvodu, že teraz nemôžete vedieť, ako Váš partnerský vzťah dopadne, aby ste v konečnom dôsledku na základe uvedeného konania - prepisu nehnuteľnosti na partnera neprišli o bývanie Vy ako aj Vaše dieťa.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Exekúcia a uhradenie dlhu v splátkach" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.