Máte
otázku?

Starostlivosť o blízku osobu - dedenie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Starostlivosť o blízku osobu - dedenie

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s problémom, ktorý ešte nenastal, ale očakávame ho v budúcnosti a radi by sme sa naň pripravili. Treba popísať našu situáciu. Moja stará mama trpí pokročilým alzheimerom a má čiastočne odobratú právnu spôsobilosť. Zatiaľ nie je v stave, ktorý by si vyžadoval starostlivosť 24 hodín denne. Sestra mojej mamy nemá absolútne záujem o svoju matku. Nestará sa o ňu, nepúšťa ju do domu, keď k nej príde na návštevu (zatajuje sa, aby nemusela otvoriť) ani ju nenavštevuje. Je ochotná jej maximálne dať najesť, ak my sme odcestovaní, ale to je veľmi zriedkavé. Takýto postoj má celá rodina tejto osoby, čiže dcéra so zaťom a jej druhá dcéra. Stará mama však vlastní dom a rôzne pozemky, ktoré sa stanú predmetom dedičstva. Spomínaná osoba už teraz si na to robí nárok. Kúpiť to pred jej smrťou tiež nie je jednoduché, keďže stará mama je na takéto záležitosti nespôsobilá. Je vysoko pravdepodobné, že rodina spomínanej osoby už má právne informácie o tom, ako budú postupovať, aby sa im podarilo zdediť čo najviac. Moja otázka znie, ako máme postupovať v súčasnosti, aby sme po smrti starej mamy vedeli dokázať, že druhá strana sa o osobu, ktorú má dediť, nestarala a nejavila o ňu záujem. Je vôbec možné dosiahnuť vylúčenie z dedičstva na základe tohto dôvodu? Závet nie je možný, keďže stará mama nie je rozumovo schopná niečoho takého. Vopred ďakujem za odpoveď, s pozdravom Lenka.

Odpoveď: Starostlivosť o blízku osobu - dedenie

Dobrý deň,

tým že súd obmedzil Vašej starej mame spôsobilosť na právne úkony, mala by mať ustanoveného opatrovníka, ktorý koná namiesto nej  (tie úkony, na ktoré bola obmedzená). Rovnako v samotnom rozhodnutí súdu musia byť úkony, ktoré robiť nemôže vymedzené (aspoň, ako druhy úkonov). Od toho sa odvíja aj ďalší postup. Teoreticky by bolo možné dotyčnú osobu vydediť z dôvodu, že neprejavuje o starú matku opravdivý záujem, prípadne, že neposkytol pomoc v starobe a chorobe. Odporúčam Vám však kontaktovať advokáta osobne, podrobne prebrať Vašu situáciu a pripraviť si možné riešenia.

Trápi vás "Starostlivosť o blízku osobu - dedenie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Starostlivosť o blízku osobu - dedenie (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať ohľadom dedenia. Som rozvedená a žijem s priateľom, s ktorým nesdílime rovnaký trvalý pobyt, pretože on vlastní byt (nechce meniť trvalý pobyt) a ja vlastním chalupu, ktorú som nadobudla aj s jeho pomocou. O chalupu sa obidvaja staráme a financujeme ju. Mám syna, ktorému som odebrala svojprávnosť. V minulosti bol závislý na drogách a trpí schizofréniou. Je umiestnený v ústave. Moja otázka znie, aké právne kroky musím podniknúť, aby po mojej smrti dedil len môj priateľ alebo jeho dcéra? Synovi, ktorý ma vo svojom živote najviac sklamal, zanechal mi mnoho starostí a trápení, nechcem zanechať nič. Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď: Starostlivosť o blízku osobu - dedenie

(odpoveď odoslaná: 11.06.2023)

Dobrý deň,

 

pokiaľ nechcete, aby po vás dedil váš vlastný syn, uvedené viete dosiahnuť iba formou vydedenia. Na to, aby ste ho ale mohli vydediť musí existovať niektorý zo zákonných dôvodov vydedenia. Tieto ustanovuje § 469a Občianskeho zákonníka nasledovne: 

 

Poručiteľ môže vydediť potomka, ak

a)

v rozpore s dobrými mravmi neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch, 

b)

o poručiteľa trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať,

c)

bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka, 

d)

trvalo vedie neusporiadaný život

 

Niektorý z vyššie uvedených dôvodov vydedenia musí byť v listine o vydedení presne konkretizovaný a musí existovať v čase jej spisovania. Navyše výpočet zákonnom ustanovených dôvodov je taxatívny, tento preto nie je možné rozširovať o iné dôvody. Z formálneho hľadiska musí listina o vydedení obsahovať rovnaké náležitosti, aké zákon kladie na závet. Ideálne by preto bolo, aby ste si túto nechali spísať u notára. Tento ju môže hneď aj zaregistrovať v registri závetov a listín o vydedení. Súčasne, ak chcete, aby po vás všetko zdedil váš priateľ, príp. jeho dcéra, by bolo najlepšie spísať závet, ktorým všetok váš majetok odkážete práve týmto osobám. Tento si nechajte taktiež spísať notárom vo forme notárskej zápisnice. 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Starostlivosť o blízku osobu - dedenie (Občianske právo)

Dobrý deň. Chcem sa opýtať na majetkové vyrovnanie. Žijem desať rokov vo vzťahu ako družka, bez sobáša, máme spolu osemročného syna, no náš vzťah sa rozpadol. Mám nárok na nejaké majetkové vyrovnanie? Predtým sme bývali v bytovom dome v osobnom vlastníctve, ale po dvoch rokoch môjmu partnerovi otec ponúkol rodinný dom, ktorý doteraz rekonštruujeme. Pred materskou a po materskej som pracovala a moje finančné prostriedky boli použité na rekonštrukciu. Mám nárok požiadať o vyrovnanie? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Starostlivosť o blízku osobu - dedenie

(odpoveď odoslaná: 02.09.2020)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že ste spolu s druhom a synom bývali resp. bývate stále v RD, ktorý aj rekonštruujete, ktorého vlastníkom je otec Vášho druha (otec Vášho syna). Z otázky usudzujeme, že nemáte žiadnu zmluvu o nájme predmetného RD prípadne zmluvu o výpožičke (bezplatné užívanie RD) a že ste sa vopred nedohodli na tom, za akých podmienok budete RD rekonštruovať, vrátane finančného vyporiadania.

Ak je vec taká ako sme uviedli vyššie, potom môžete žiadať od vlastníka nehnuteľnosti vrátenie fin. prostriedkov na rekonštrukciu, keďže išlo o investíciu do cudzej nehnuteľnosti a teda o zhodnotenie cudzieho majetku. Podľa ust. § 451 Obč. zákonníka ide o bezdôvodné obohatenie na strane vlastníka nehnuteľnosti, ktoré v zmysle ust. § 107 Obč. zákonníka podieha premlčaniu :

"(1) Právo na vydanie plnenia z bezdôvodného obohatenia sa premlčí za dva roky odo dňa, keď sa oprávnený dozvie, že došlo k bezdôvodnému obohateniu a kto sa na jeho úkor obohatil.
(2) Najneskôr sa právo na vydanie plnenia z bezdôvodného obohatenia premlčí za tri roky, a ak ide o úmyselné bezdôvodné obohatenie, za desať rokov odo dňa, keď k nemu došlo."

Vec - finančné vyporiadanie - je možné vyporiadať na základe písomnej dohody s vlastníkom nehnuteľnosti.
Za účelom spísania dohody o fin. vyporiadaní odporúčame kontaktovať advokáta.


Podotázka: Starostlivosť o blízku osobu - dedenie (Občianske právo)

Dobrý deň. Chcel by som sa spýtať na moje práva v prípade úmrtia partnera alebo rozpadu vzťahu. Mám na mysli práva, ako je nárok na dôchodok, nehnuteľnosť a podobne.

Odpoveď: Starostlivosť o blízku osobu - dedenie

(odpoveď odoslaná: 10.12.2015)

Dobrý deň

zákony bližšie neupravujú a teda ani nechránia vzťah druh a družka. Občianky zákonník upravuje iba inštitút blízkej osoby v § 116 : ”Blízkou osobou je príbuzný v priamom rade, súrodenec a manžel; iné osoby v pomere rodinnom alebo obdobnom sa pokladajú za osoby sebe navzájom blízke, ak by ujmu, ktorú utrpela jedna z nich, druhá dôvodne pociťovala ako vlastnú ujmu.” Čo sa týka nehnuteľnosti a dôchodku, na tie Vám práva nevzniknú. 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Starostlivosť o blízku osobu - dedenie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.