Máte
otázku?

Dedenie po tete mojej matky


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Nitra

Otázka: Dedenie po tete mojej matky

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o radu v nasledujúcej záležitosti: Sestra môjho nebohého starého otca zomrela. Námietlila ani jedno dieťa, jej manžel už tiež nežije. Moja mama je tiež už mŕtva, avšak jej dvaja súrodenci sú stále nažive. Zistila som, že súrodenec môjho otca má len jedného žijúceho súrodenca. Zistila som tiež, že byt zomrelej tety menovaný súrodenec zdedil v podiele 1/3. Zvyšok bytového majetku rozdelili medzi dvoch detí jej ďalších už nebohých súrodencov, teda aj súrodencov mojej mamy, každý v podiele 1/6. Moja otázka je, či mám nárok na určitú časť z dedičstva po mojej mame? Mohli ma úmyselne vynechať z dedičstva a ak áno, môžem sa nejak domáhať svojej časti? Ďakujem Vám vopred za odbornú radu. S pozdravom.

Odpoveď: Dedenie po tete mojej matky

Dobrý deň, vo Vašej otázky ste rodinný vzťah opísali chaoticky. Tvrdíte vo Vašej otázke, že dedili súrodenec poručiteľky a deti po dvoch nebohých súrodencoch poručiteľky. Tzn. že dedili v tretej zákonnej skupine. Súrodenci Vašej mamy v tomto prípade dedili ako tzv. descendenti (v rámci zásady reprezentácie). Vzhľadom na Vami uvedené skutočnosti mám za to, že ste účastníčkou dedičského konania mali byť i Vy. Posúdenie tejto otázky však môže závisieť aj na iných skutočnostiach, ktoré ste nepovažovali za dôležité a v otázke ste ich neuviedli (dedičská nespôsobilosť, závet). Z toho dôvodu je nie je možné jednoznačne zodpovedať Vašu otázku. Či Vás úmyselne vynechali z dedičstva je ťažké posúdiť, avšak nie je to vylúčené.

Trápi vás "Dedenie po tete mojej matky" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dedenie po tete mojej matky (Dedičské právo)

Dobrý deň. Sme traja vlastníci domu: ja a môj manžel vlastníme polovicu, naša teta vlastní druhú polovicu. Pred rokom si naša teta našla priateľa, ktorý má trvalé bydlisko v inom meste, ale nonstop býva u nás, sedem dní v týždni. Sám seba charakterizuje ako hosťa a neprispieva na žiadne náklady. Oznámil nám, že plánuje v tomto dome s mojou tetou stráviť zvyšok života. Má právo na dedičstvo po smrti mojej tety? Ak by začal prispievať na jej domácnosť, nadobudol by tak toto právo, hoci má trvalé bydlisko inde? Ďakujem veľmi pekne za pomoc.

Odpoveď: Dedenie po tete mojej matky

(odpoveď odoslaná: 15.06.2017)

Dobrý deň. 

Priateľ Vašej tety by mohol byť dedičom v druhej skupine, ktorá prichádza do úvahy, ak nededia poručiteľovi potomci. V druhej skupine dedí manžel, poručiteľovi rodičia a ďalej tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z tohto dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa. Trvalé bydlisko pri dedení nehrá žiadnu rolu. Aby sa mohol stať dedičom musel by preukázať, že sa staral o spoločnú domácnosť.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dedenie po tete mojej matky" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.