Máte
otázku?

Darovanie polovicu bytu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Bratislava

Otázka: Darovanie polovicu bytu

Dobrý deň, chcel by som sa informovať. Kúpil som si byt, ktorý hypoteku mám spoločne s priateľkou, avšak v liste vlastníctva som uvedený len ja. Ak darovacou zmluvou darujem polovicu nehnuteľnosti priateľke, mohli by sme byť obaja zapísaní v katastri ako vlastníci, pritom každý by vlastnil 1/2. Rád by som sa tiež informoval, aká je premlčacia doba požiadania o vrátenie daru zo strany darcu? A taktiež, či sa môžem ako darca zrieknuť nároku na vrátenie daru od momentu darovania nejakým prehlásením, ktoré by bolo podpísané pred notárom a doložené k darovacej zmluve, na základe ktorej by moja partnerka nadobudla vlastnícke práva k nehnuteľnosti a bola by zapísaná v katastri. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Darovanie polovicu bytu

Dobrý deň, tak ako ste sám uviedli, aj právo na vrátenie daru sa premlčí v trojročnej premlčacej dobe. Premlčacia doba začína v tomto prípade plynúť odo dňa, kedy ste mohli prvýkrát požadovať vrátanie daru od obdarovaného. Tzn. odo dňa, keď obdarovaný naplnil svojím konaním podmienky pre vznik práva na vrátenie daru. Práva požadovať vrátenie daru sa však nemôžete vzdať. Nikto sa totiž v zmysle našej právnej úpravy nemôže vzdať práva skôr ako mu toto právo vzniklo. V čase podpisu darovacej zmluvy Vám ešte právo na vrátenie daru nevzniklo, a preto sa ho nemôžete pri podpise darovacej zmluvy vzdať. Pre zápis vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností nie je potrebné, aby ste sa tohto svojho práva vzdávali. Dôležité je, aby darovacia zmluva mala všetky zákonom vyžadované náležitosti a bola spôsobilá zápisu do katastra nehnuteľností.

Trápi vás "Darovanie polovicu bytu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Darovanie polovicu bytu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, minulý rok mi manžel prepísal polovicu bytu, ktorý kúpil pred svadbou. Sme povinní podať daňové priznanie?

Odpoveď: Darovanie polovicu bytu

(odpoveď odoslaná: 16.01.2023)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že  Vám manžel daroval podiel na nehnuteľnosti - byte. V tomto prípade keďže manžel nemal finančný príjem, lebo išlo o darovanie, nie predaj podielu Vám, daňové priznanie k dani z príjmov podávať nemusí a ani nemôže, lebo nemal príjem.
Treba však podať čiastkové priznanie k dani z nehnuteľností podľa zákona o miestnych daniach.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Darovanie polovicu bytu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, rád by som sa opýtal, koľko by stála konzultácia 1,5 hodiny, a vyhotovenie darovacej zmluvy tak, aby katastrálny úrad schválil následný návrh na vklad. Dáme sa stretnúť aj cez víkend alebo po 18:00 v pracovný týždeň? Je to kvôli tomu, že som pracovne vyťažený. Za skorú odpoveď vopred ďakujem. S pozdravom.

Odpoveď: Darovanie polovicu bytu

(odpoveď odoslaná: 05.07.2017)

Dobrý deň, stretnutie s nami je možné v časoch vedených na našej webstránke. Predtým ako sa s nami stretnete si skúste vyhľadať odpovede na svoje otázky na našej stránke. Ušetríte tak aj svoj čas. Zmluvy vypracujeme vždy tak, aby návrh na vklad prešiel, za to ručíme.

 

 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Darovanie polovicu bytu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.