Máte
otázku?

Daňový bonus na dieťa


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Banská Bystrica

Otázka: Daňový bonus na dieťa

Dobrý deň, chcem sa spýtať ohľadom daňového bonusu na dieťa. Sme rozvedení a dieťa bolo zverené matke. Otec platí výživné 150 eur na dieťa. Má o syna záujem a styk s ním nie je obmedzený, často sa stretávajú. Daňový bonus vždy poberal otec, pretože má vyšší príjem. Matka teraz žiada, aby bol tento daňový bonus prehlásený na ňu, keďže dostala dieťa zverené do starostlivosti. Je potrebné, aby sa otec bonusu vzdať v prospech matky? Ďakujem.

Odpoveď: Daňový bonus na dieťa

Dobrý deň,

takúto situáciu predpokladá § 33 ods. 1 zákona o dani z príjmov, podľa ktorého Daňovník, ktorý v zdaňovacom období mal zdaniteľné príjmy podľa § 5 aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy123) alebo ktorý mal zdaniteľné príjmy podľa § 6 ods. 1 a 2 aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy123) a vykázal základ dane (čiastkový základ dane) z príjmov podľa § 6 ods. 1 a 2, môže si uplatniť daňový bonus v sume 19,32 eura mesačne na každé vyživované dieťa žijúce v domácnosti s daňovníkom;57) prechodný pobyt dieťaťa mimo domácnosti57) nemá vplyv na uplatnenie tohto daňového bonusu. O sumu daňového bonusu sa znižuje daň.

Toto ustanovenie dáva odpoveď na Vašu otázku. Podstatné je v koho domácnosti žije dieťa. Keďže žije vo Vašej domácnosti, nárok na daňový bonus máte Vy.

Trápi vás "Daňový bonus na dieťa" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Daňový bonus na dieťa (Rozvod)

Dobrý deň, môj syn má s partnerkou dve deti vo veku 6 a 9 rokov. Platí výživné a stretáva sa s deťmi. Ktorý rodič má nárok na daňový bonus?

Odpoveď: Daňový bonus na dieťa

(odpoveď odoslaná: 21.01.2023)

Dobrý deň, nárok na daňový bonus má ten rodič, do ktorého starostlivosti sú deti zverené. Pokiaľ by však mali striedavú starostlivosť, tu to spravidla určí súd v rozsudku, ktorým deti zveruje do striedavej starostlivosti oboch rodičov, .t j. určí, ktorý z rodičov bude poberať rodičovské prídavky a ktorý si uplatní daňový bonus na deti. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Daňový bonus na dieťa" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.