Máte
otázku?

Cudzí človek na pozemku


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Cudzí človek na pozemku

Dobrý deň. S manželom staviame dom na pozemku, ktorý ešte nemáme oplotený. Dennodenne tam chodia mnohí ľudia z okolia, aby si stavbu prezerali. Dokonca sme dnes nachytali jedného suseda, ako tam venčí psa. Náš pozemok je plný výkalov, ktoré nikto neodstraňuje, a nechceme, aby nám neznámi ľudia nelegitímne vstupovali do rozostavanej stavby a pozerali na dom, alebo sa voľne pohybovali po pozemku. Dokonca sme aj nafotili jedného muža, ako tam venčí psa. Položila by som teda otázku - máme právo tieto osoby nahlásiť? Alebo na to nemáme právo, keďže pozemok ešte nemáme oplotený? Môžeme prípadne zavolať políciu, ak sa tam opäť objavia cudzí ľudia? Veď je to predsa náš súkromný pozemok, rovnako ako ja nikomu nechodím po záhrade. Môžete nám prosím poradiť, ako máme postupovať? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Cudzí človek na pozemku

Dobrý deň. 

Ako vlastník pozemku máte právo na ochranu proti tomu, kto Vám do jeho vlastníckeho práva neoprávnene zasahuje. Pravdaže môžete tieto osoby udať na polícií, ktorá po následnom prešetrení rozhodne, či ide o trestný čin alebo priestupok. Priamo zo zákona Vám nevyplýva povinnosť oplotiť si pozemok, takúto povinnosť Vám môže uložiť len súd.

Keď sa na pozemku budú nachádzať cudzí ľudia, tak je potrebné vyzvať ich, aby opustili pozemok a aby naň nevstupovali bez Vášho povolenia, v opačnom prípade môžete zavolať policajnú hliadku.  

Trápi vás "Cudzí človek na pozemku" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Cudzí človek na pozemku (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, čo by som mala robiť v prípade, keď mi cez parcelu, na ktorú dostávam dotácie, chodia ľudia a autá. Mám vytýčené hranice, ale moja parcela nie je oplotená. Ľudia chodia cez moju záhradu, pretože cesta, resp. chodník je podľa katastra zarastený, a preto využívajú moju parcelu. Ďakujem.

Odpoveď: Cudzí človek na pozemku

(odpoveď odoslaná: 29.03.2024)

Dobrý deň, Váš prípad je príkladom situácie, kedy dochádza k obťažovaniu prostredníctvom neoprávneného využívania vášho pozemku. Základným právnym rámcom pre riešenie takýchto situácií sú susedské práva, ktoré sa nachádzajú v občianskom zákonníku. Hlavnou povinnosťou vyplývajúcou zo susedských práv je zdržať sa všetkého, čím je možné nad mieru primeranú pomerom obťažovať iného alebo ohrozovať výkon jeho práv. Toto obťažovanie môže byť formou hluku, prachu ale aj neoprávneným prechádzaním alebo prejazdom cez váš pozemok.

V prípade, že dochádza k takémuto obťažovaniu či už od susedov alebo iných osôb, máte právo obrátiť sa na súd so žalobou, kde môžete požiadať o uloženie zákazu takéhoto konania. V zásade sa očakáva, že každý sa má vyhýbať správaniu, ktoré nadmerne obťažuje iných, ale to, čo je považované za primerané, môže závisieť na konkrétnych okolnostiach.
Nikto nemá právo užívať Váš pozemok bez vášho súhlasu. Najmä ak tam nie je zriadená stavba cesty. Ak by tam bola cesta, ktorá je verejná, ostatní by mali právo užívať cestu, hoci je na Vašom pozemku. Ale ak tam cesta nie je, len si to niekto tak začal využívať ako cestu, tak môžete tomu zabrániť. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Cudzí človek na pozemku (Občianske právo)

Dobrý deň, sme traja spoluvlastníci domu, pričom jeden z nás tam aj býva a má tam trvalé bydlisko. Môže druhý spoluvlastník, ktorý má trvalé bydlisko inde, bez súhlasu spoluvlastníka, ktorý v tom dome býva, priviesť do domu cudzie osoby a usporiadať tam menšiu oslavu? Tento spoluvlastník neplatí za energie, daň ani smeti. V domov nevlastní nič okrem spoluvlastníckeho podielu, žiadne osobné veci ani iné majetky. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Cudzí človek na pozemku

(odpoveď odoslaná: 30.04.2019)

Dobrý deň,

o hospodárení so spoločnou vecou rozhodujú spoluvlastníci väčšinou počítanou podľa podielov. Ak neprebehlo hlasovanie, ktorým by bol daný spoluvlastník vylúčený, potom má právo nehnuteľnosť užívať a aj do nej prísť. Ak by daný spoluvlastník, nechcel, aby ostatní užívali nehnuteľnosť, malo by prebehnúť hlasovanie, výsledkom ktorého by bolo rozhodnutie o tom, že dom bude užívať len jeden z nich. Dotyčný spoluvlastník však bude musieť vyplatiť ostatným peňažnú náhradu za to, že užíva nehnuteľnosť nad rámec svojho podielu.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Cudzí človek na pozemku" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.