Máte
otázku?

Ako mám postupovať pri vyhrážaní sa?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Prešov

Otázka: Ako mám postupovať pri vyhrážaní sa?

Dobrý deň, chcem sa opýtať, čo hrozí páchateľovi, keď sa mi vyhráža ublížením na zdraví a fyzickým napadnutím. Osoba je mi známa, mám uložené SMS správy a nahraté telefónne hovory. Ako mám pokračovať?

Odpoveď: Ako mám postupovať pri vyhrážaní sa?

Dobrý deň, podľa § 360 Trestného zákona, trestného činu Nebezpečného vyhrážania sa dopustí ten, kto sa inému vyhráža smrťou, ťažkou ujmou na zdraví alebo inou ťažkou ujmou takým spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu. Za uvedené môže byť páchateľovi uložený trest odňatia slobody až do výšky jedného roka, v prípade závažnejšieho spôsobu jeho spáchania, až do výšky troch rokov. Odporúčam Vám preto podať trestné oznámenie na miestne príslušnú okresnú prokuratúru, v ktorom uveďte všetky dôkazy, ktoré sú spôsobilé preukázať páchateľovi vinu za jeho konanie. 

Trápi vás "Ako mám postupovať pri vyhrážaní sa?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako mám postupovať pri vyhrážaní sa? (Trestné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ako postupovať. Firma nám staval dom bez zmluvy a zistili sme, že nás oklamala o peniaze. Preto sme ich vyhodili a teraz od nás chcú ďalšie peniaze. Poslali na nás ľudí, ktorí nás vyhrážali zabitím a pohrozili nám, že nám prídu zbúrať dom, ak im peniaze nedáme.

Odpoveď: Ako mám postupovať pri vyhrážaní sa?

(odpoveď odoslaná: 28.06.2022)

Dobrý deň,
konanie, ktoré opisujete, teda vyhrážanie sa smrťou, či inou ťažkou ujmou, napĺňa skutkovú podstatu nebezpečného vyhrážania v zmysle Trestného zákona a teda môžete podať trestné oznámenie. Trestné oznámenie sa podáva buď policajtovi alebo prokurátorovi, teda orgánom činným v trestnom konaní. Ak orgány činné v trestnom konaní dospejú k záverom, že bol spáchaný trestný čin, a že spáchala ho určitá osoba, uznesením začnú trestné stíhanie a vznesú voči danej osobe obvinenie. 

Ak by Vám zbúrali dom, mohli by sa dopustiť ďalšieho trestného činu - poškodzovania cudzej veci. To, že ste nemali zmluvu znamená, že by sa sa postupovalo podľa Občianskeho zákonníka. 

Ak by sa to zopakovalo, nečakajte a podajte to trestné oznámenie.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako mám postupovať pri vyhrážaní sa? (Trestné právo)

Dobrý deň. Moja situácia je nasledovná: keď som oznámila svojmu manželovi, že sa s ním rozvediem, ak neprestane piť, skutočne som to napokon urobila. Odvtedy ma psychicky vydieral. Najskôr sa vyhrážal, že sa zabije, čo by znamenalo obesenie. Keď videl, že nereagujem, začal mi vyhrážať násilím. Konkrétne tvrdil, že mi zlomí nos a zbije ma do bezvedomia. Ani na tieto vyhrážky som nereagovala. Záchvaty hnevu prišli až do takej miery, že sa predo mnou a našou dcérou vyjadroval o mne nepekne. Pred štyrmi rokmi som začala sporit sumu 100 eur mesačne zo svojho účtu, ale účet bol na moje meno. Nakoniec mi povedal, aby som všetko vybrala, lebo sa obesí a zablokuje mi prístup k účtu. Urobila som to, no peniaze som minula na vybavenie stavebného povolenia a na iné veci. Za mesiac začal vyhrážať smrťou, ak mu tie peniaze nevrátim, a povedal mi, že ma počká, keď prídem domov z práce. V strachu som sa s dcérou odsťahovala k rodičom. Aj keď som počas našej spoločnej domácnosti nahrávala jeho vyhrážky, neviem, či mi to pomôže. Môže mi to pomôcť, keď sa proti nemu postavím na polícii?

Odpoveď: Ako mám postupovať pri vyhrážaní sa?

(odpoveď odoslaná: 13.10.2020)

Dobrý deň,
v takomto prípade odporúčam zvážiť podanie trestného oznámenia pre nebezpečné vyhrážanie a vydieranie. Nahrávky môžu potvrdiť Vaše tvrdenia, ale pokiaľ nemáte aj iné dôkazy (napr. svedkov), tak polícia ho nemôže stíhať na základe nahrávky, ktorú ste vyhotovili bez jeho súhlasu. 


Podotázka: Ako mám postupovať pri vyhrážaní sa? (Trestné právo)

Dobrý deň, chcem sa spýtať. Pred pár rokmi som sa rozišla s bývalým priateľom, ktorý to ťažko znášal a zdá sa, že tomu nerozumie dodnes. Už druhý rok som vydatá a bývalý mi a môjmu manželovi komplikuje život. Sledoval ma, obťažoval, volával mi a posielať sms správy. Po svadbe začal sledovať aj môjho manžela. Veľakrát ho vidíme prechádzať našou ulicou autom a niekoľkokrát sa stalo, že sme mali spustené pneumatiky. Raz dokonca mali všetky štyri kolesá povolené sruby. Keďže už máme aj deväťmesačné bábätko, máme strach. Bývalý mi včera volal zo súkromného čísla a začal nadávať na mňa a moju rodinu, čo vyprovokovalo môjho manžela a ten mu oplátkou urážkov nešetril. Bývalý nám povedal, že rozhovor nahrával a hodlá to riešiť na polícii s argumentom, že sa mu vyhrážame. Ako postupovať?

Odpoveď: Ako mám postupovať pri vyhrážaní sa?

(odpoveď odoslaná: 21.09.2020)

Dobrý deň,
v tomto prípade by som odporúčal zvážiť to, že na neho podáte trestné oznámenie pre nebezpečné prenasledovanie. Podľa § 360a Trestného zákona:

Kto iného dlhodobo prenasleduje takým spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu o jeho život alebo zdravie, život alebo zdravie jemu blízkej osoby alebo podstatným spôsobom zhoršiť kvalitu jeho života, tým, že

a) sa vyhráža ublížením na zdraví alebo inou ujmou jemu alebo jemu blízkej osobe,

b) vyhľadáva jeho osobnú blízkosť alebo ho sleduje,

c) ho kontaktuje prostredníctvom tretej osoby alebo elektronickej komunikačnej služby, písomne alebo inak proti jeho vôli,

d) zneužije jeho osobné údaje na účel získania osobného alebo iného kontaktu, alebo

e) ho inak obmedzuje v jeho obvyklom spôsobe života,

V oznámení navrhnite ako dôkaz Váš a manželov výsluch, tiež prípadné správy, emaily a pod. Ak sa stane nejaký incident, napr. Vám niekto vypustí pneumatiky, privolajte políciu, aby ste mali záznam.


Trápi vás "Ako mám postupovať pri vyhrážaní sa?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako mám postupovať pri vyhrážaní sa? (Trestné právo)

Ak mám problém s tým, že som vo veci dlžník a zároveň sú aj oni voči mne dlžní a zasahujú mi do súkromia, do rodiny, dá sa toto nejak riešiť?

Odpoveď: Ako mám postupovať pri vyhrážaní sa?

(odpoveď odoslaná: 12.05.2017)

Dobrý deň. 

Veriteľ má voči dlžníkovi právo svoj dlh vymáhať, ale len zákonnou cestou. Nesmie však pri výkone svojho práva zasahovať do práv dlžníka, resp. inej osoby. Proti neoprávneným zásahom do Vašich práv máte právo obrátiť sa na súd, ktorý zakáže takýto neoprávnený zásah. Ak tento zásah napĺňa skutkovú podstatu trestného činu alebo priestupku, máte právo podať trestné oznámenie. 

Na Vašu otázku ako sa dá Vaša situácia riešiť bez konkrétnejšieho popisu nie je možné odpovedať. 


Podotázka: Ako mám postupovať pri vyhrážaní sa? (Trestné právo)

Dobrý deň. Ako by som mal postupovať, keď mi niekto vyhrožuje cez internet? Neviem ani jeho meno. Má anonymný profil.

Odpoveď: Ako mám postupovať pri vyhrážaní sa?

(odpoveď odoslaná: 16.04.2017)

Dobrý deň, aj v tomto prípade môžete podať trestné oznámenie, ku ktorému pripojíte i výpisy textu o vyhrážaní sa. Polícia dokáže cez komunikačná sieť zistiť z akej IP adresy sa uvedená osoba prihlasuje a môže zistiť jej identitu.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Ako mám postupovať pri vyhrážaní sa? (Trestné právo)

Veľmi pekne vám ďakujem za vašu odpoveď.

Odpoveď: Ako mám postupovať pri vyhrážaní sa?

(odpoveď odoslaná: 22.01.2017)

Rado sa stalo.


Trápi vás "Ako mám postupovať pri vyhrážaní sa?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako mám postupovať pri vyhrážaní sa? (Trestné právo)

Dobrý deň. Píšem vám z dôvodu, že moj priateľ a ja sme psychicky vyčerpaní. Môj priateľ žil so svojou bývalou partnerkou približne 10 rokov v spoločnej domácnosti. Počas tých rokov spolu bývali v byte, ktorý vlastnila jeho ex-partnerka, avšak bol zakúpený spoločne. Inými slovami, obaja sa podieľali na chode domácnosti. Ona platila úver, ktorý bol na ňu písaný. Následne spoločne byt predali a postavili si dom. Sú obaja vlastníkmi a aj na hypotéke sú obaja dlžníkmi. Po krátkom čase si jeho ex-partnerka našla nového partnera a požadovala od môjho priateľa všetky dlhy, ktoré boli na jej meno. Stále je spoluvlastníčkou domu a dom sa predáva, ale zatiaľ v ňom žijeme, pretože splácame hypotéku a na byt by sme nedostali peniaze. Stále ho vyhráža, že ho dá na súd, že ho položí na dno, že je chudák, ktorý nič nemá a že nič mať nebude. Mňa a moju rodinu nazvala sedliakmi a hrozí, že ak to súdne nevyrieši, rieši to inak. Tým naráža na to, že jej otec mal niekedy známosti v trochu iných kruhoch (mafia). Chcem sa vlastne len opýtať, ako môžeme v takom prípade postupovať a čoho sa môžeme obávať. Či má jeho ex-partnerka nárok na polovicu z úverov, ktoré si brala ona počas ich spoločného bývania a ktoré boli použité na výstavbu.

Odpoveď: Ako mám postupovať pri vyhrážaní sa?

(odpoveď odoslaná: 21.01.2017)

Dobrý deň, pokiaľ sa bývalá priateľka iba vyhráža súdom, tak predpokladám, že si je pravdepodobne vedomá toho, že by na súde neuspela, pretože v opačnom prípade by už žalobu podala.

Určite nebudem mať nárok na polovicu úverov, ktoré si dala v banke. Pokiaľ sú však spoluvlastníci nehnuteľnosti, bude mať nárok na vyplatenie svojho podielu z nehnuteľnosti. V tomto prípade bude ale potrebné zohľadňovať sumy, ktoré boli investované do spoločnej nehnuteľnosti. Tiež je však potrebné myslieť aj na premlčanie. Odporúčam vám, pokiaľ by sa jeho bývalá družka odhodlala ísť k súdu, aby ste ma kontaktovali, pozriem sa na to a odporučíme vám ďalší postup.


Podotázka: Ako mám postupovať pri vyhrážaní sa? (Trestné právo)

Ako sa chrániť pred šikanovaním a nespravodlivým obvinením, ktoré som nespáchal? Obzvlášť, keď ste občanom inej republiky a vulgárne vás odsudzujú "domov". Ako sa chrániť?

Odpoveď: Ako mám postupovať pri vyhrážaní sa?

(odpoveď odoslaná: 25.12.2015)

Dobrý deň, neuviedli ste ako presne Váš šikanujú, preto nie je možné na Vašu otázku detailne odpovedať. Napriek tomu, však môžete na príslušnom obvodnom oddelení Policajného zboru SR podať trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu (skutočnosti uvedené vo Vašej otázke nie sú dostatočné na posúdenie toho o aký trestný čin ide). Orgány činné v trestnom konaní následne vyšetria Vašu vec, pričom postupujú z úradnej povinnosti (tzn. že bez návrhov). V prípade, že ste boli neprávom (krivo) obvinený môžete tiež podať trestné oznámenie pre spáchanie trestného činu krivé obvinenie. Zároveň sa môžete všetkými zákonnými prostriedkami v trestnom konaní brániť pred neoprávneným obvinením (uveďte všetky skutočnosti pravdivo, predložte dôkazy o nevine...).


Podotázka: Ako mám postupovať pri vyhrážaní sa? (Trestné právo)

Dobrý deň, pracujem ako opatrovateľka v Dome seniorov v Pezinku. Máme klienta, ktorého opatrujem. Tento klient mi viackrát vulgárne nadával a šikanoval ma. Ako sa mám proti tomu brániť? Jeho správanie ma uráža a ponižuje. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako mám postupovať pri vyhrážaní sa?

(odpoveď odoslaná: 24.11.2015)

Dobrý deň, zamestnávateľ je povinný Vám vytvoriť také podmienky v práci, aby nedochádzalo k Vašej ujme a to nielen fyzickej ale aj psychickej. Oznámte to zamestnávateľovi a požiadajte ho o pomoc. Ak si svoju prácu robíte dobre a zamestnávateľ je s Vami spokojný, potom sa Vám pokúsi pomôcť. 

Klient si nemôže dovoliť Vás šikanovať. 

Ak to nepomôže a Vy chcete zostať v práci, potom nezostane nič iné, ako to riešiť súdnou cestou. Súd mu zakáže takéto správanie. Ak by v ňom pokračoval, potom to môže byť trestným činom. Viem, že je to možno extrémné konanie z Vášho pohľadu ale z právneho hľadiska veľa možností nemáte.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako mám postupovať pri vyhrážaní sa?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.