Máte
otázku?

Býva v byte a neplatí nájom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Býva v byte a neplatí nájom

Dobrý deň. Rada by som sa informovala, ako riešiť situáciu s človekom, ktorý býva v byte ako podnájomník a neplatí nájom. Doteraz sa dobrovoľne nevystahoval. Ďakujem.

Odpoveď: Býva v byte a neplatí nájom

Dobrý deň, vzhľadom na to, že nájomca neplatí nájomné môžete vypovedať zmluvu o podnájme nehnuteľnosti (hrubo porušuje svoje povinnosti). Následne ho môžete v rámci súdneho konania žalovať pre nezaplatenie nájomného vo výške, ktorú Vám dlží. V prípade, že sa po ukončení podnájmu bytu nebude chcieť z bytu vysťahovať, môžete podať na súd návrh na vypratanie nehnuteľnosti. Po právoplatnom skončení súdneho konania bude musieť nájomca byt opustiť. Ak byt dobrovoľne neopustí, budete môcť podať návrh na vykonanie exekúcie vyprataním nehnuteľnosti. Súdny exekútor pri výkone exekúcie zabezpečí, aby boli z bytu odstránené všetky hnuteľné veci nájomcu a tiež zabezpečí, aby bol nájomca (a všetky ďalšie osoby, ktoré si od neho vyvodzujú právo užívať byt) z bytu vykázaný.

Trápi vás "Býva v byte a neplatí nájom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Býva v byte a neplatí nájom (Občianske právo)

Dobrý deň, žijem s maloletým dieťaťom v podnájme, pričom na nájomnej zmluve je uvedené moje meno ako "nájomca". Okrem iných informácií je v predmete a účele zmluvy uvádzané, že máme byt využívať výhradne na bývanie s maximálnym počtom štyroch osôb. Medzi uvedenými osobami sú okrem mňa maloleté dieťa a súčasný partner. Nedávno som zistila, že môj partner má finančné problémy a v dôsledku spoločného bývania sa vynorilo viacero okolností, kvôli ktorým som sa rozhodla náš vzťah ukončiť. Chcela by som sa dozvedieť, akým spôsobom ho môžem z podnájmu vylúčiť. Nájomné uhrádzam z môjho účtu a platím ho prenajímateľovi tak, ako je uvedené v nájomnej zmluve. Zdá sa, že môj partner nechce byt dobrovoľne opustiť, napriek tomu, že som sa rozhodla ukončiť náš vzťah. Neplánujem sa odsťahovať s maloletým dieťaťom, pretože drvivá väčšina zariadenia patrí mne a byt je v blízkosti školy. Rada by som sa dozvedela, aké mám možnosti, ako sa dostať partnera z bytu, ktorý nie je mojím vlastníctvom. Ďakujem.

Odpoveď: Býva v byte a neplatí nájom

(odpoveď odoslaná: 29.01.2023)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že Vy sama ako nájomca podpísaný na nájomnej zmluve uhradzujete nájom a úhrady za služby spojené s bývaním. S priateľom nie ste manželia. Z otázky vyplýva, že žijete v spoločnej domácnosti, ktorý pojem je definovaný v ust. § 115 Obč. zákonníka nasledovne :

"Domácnosť tvoria fyzické osoby, ktoré spolu trvale žijú a spoločne uhradzujú náklady na svoje potreby."   Ak priateľ nijakou sumou neprispieva na nájomné a úhradu za služby spojené s bývaním, potom na jeho strane vzniká bezdôvodné obohatenie. Odporúčam v tomto smere písomnú dohodu s priateľom o výške sumy, ktorou bude prispievať na nájomné podľa nájomnej zmluvy a to priamo Vám. Ak by k dohode nedošlo, potom riešením by bola zmena nájomnej zmluvy, ktorú ste podpísali a podanie návrhu zo strany prenajímateľa na vypratanie nehnuteľnosti.

Odporúčam kontaktovať advokáta.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Býva v byte a neplatí nájom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.