Máte
otázku?

Byt čiastočne na hypotéku pred manželstvom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Bratislava

Otázka: Byt čiastočne na hypotéku pred manželstvom

Kúpili sme tríizbový byt dva roky pred uzavretím manželstva, keď rodičia môjho vtedajšieho priateľa zaplatili zálohu na byt vo výške 70 000 eur, ktoré mu dali ako dar (neviem, či existuje darovacia zmluva, ale určite to dokážu preukázať prevodmi z banky). Vtedy sme ako ešte nemanželia čerpali úver na sumu 60 000 eur. Mesačná splátka hypotéky predstavovala 300 eur. Po dvoch rokoch sme sa zobrali. Väčšinu rekonštrukcie bytu a nákladov na vybavenie uhradili rodičia môjho manžela. Pred tromi rokmi sme prešli s našou hypotékou do inej banky, kde nám manželovi rodičia opäť darovali sumu 3000 eur, aby sa znižila istina hypotéky. Po päťročnom manželstve podávam o rozvod. Rada by som sa informovala, v akej výške je môj manžel povinný sa so mnou vysporiadať za byt, ak počas manželstva som mala o niečo vyšší príjem a ešte musíme splatiť úver vo výške 48 000 eur. Ďakujem.

Odpoveď: Byt čiastočne na hypotéku pred manželstvom

Dobrý deň, vo Vašom prípade nepôjde súvislosti s bytom o vysporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov, ale bude sa vysporiadať podielové spoluvlastníctvo bytu. Čo je veľký rozdiel.

Pokiaľ manžel pri kúpe bytu dostal peniaze od rodičov darom a tieto peniaze použil na zaplatenie kúpnej ceny, znamená to, že časť kúpnej ceny zaplatil aj za Vás.

Ak ste neboli manželia a kupovali ste nehnuteľnosť spoločne do podielového spoluvlastníctva, mali ste Vy aj on zaplatiť takú časť kúpnej ceny, aká bola výška Vášho spoluvlastníckeho podielu.

Predpokladám, že vlastníte polovicu nehnuteľnosti a manžel druhú polovicu nehnuteľnosti.

Manžel teda za Vás zaplatil časť nehnuteľnosti. Tým, že zaplatil za Vás časť kúpnej ceny, vzniklo na Vašej strane bezdôvodne obohatenie.

Právo na vydanie bezdôvodného obohatenia sa premlčí za dva roky odo dňa kedy bolo poskytnuté (najčastejšie prípady). Počas manželstva lehota premlčania k bezdôvodnému obohateniu neplynie, ale sa prerušuje a plynutie pokračuje po rozvode. Ak ste teda kupovali nehnuteľnosť približne dva roky pred sobášom, potom ste niekde na hranici premlčania.

Pokiaľ by nárok nebol premlčaný, potom by sa postupovalo tak, že by sa určila hodnota nehnuteľnosti, odpočítali by sa vklady manžela, ktoré zaplatil za Vás a tiež polovica hypotéky a takto výsledná suma by videlila dvomi (ak je Vás podiel 1/2) a to by bola suma, ktorou by Vás musel vyplatiť.

Trápi vás "Byt čiastočne na hypotéku pred manželstvom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Byt čiastočne na hypotéku pred manželstvom (Spoluvlastníctvo)

Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Chcel by som spresniť niektoré informácie. Byt sme kupovali 29. 3. 2010. Sobáš sme mali 25. 5. 2012, konkrétne po dvoch rokoch a dvoch mesiacoch. Je to teda premlčané alebo sa na to vzťahuje trojročná lehota na premlčanie? Aké zmeny by pre mňa nastali, keby bola táto vec premlčaná? Ďakujem.

Odpoveď: Byt čiastočne na hypotéku pred manželstvom

(odpoveď odoslaná: 18.06.2017)

Dobrý deň, pri bezdôvodnom obohatení je premlčacia lehota dvojročná. Tzn. že vo Vašom prípade uplynula dňa 29.03.2012. Pre Vás to znamená, že ak by si Váš manžel chcel od Vás súdnou cestou vymáhať časť kúpnej ceny nehnuteľnosti, ktorú zaplatil za Vás môžete vzniesť námietku premlčania a súd jeho právo neposkytne ochranu. Premlčaný nárok je však tzv. naturálnou obligáciou, čo znamená, že ak by ste mu chceli dobrovoľne uhradiť sumu, o ktorú ste sa bezdôvodne obohatili, môžete tak spraviť (súd Vás k tomu zaviazať nemôže).


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Byt čiastočne na hypotéku pred manželstvom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.