POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Ako zrušiť rozsudok pre zmeškanie?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Procesné právo (civilné), Prešov

Otázka: Ako zrušiť rozsudok pre zmeškanie?

Dobrý večer, prosím Vás, rozsudok pre zmeškanie nadobudol právoplatnosť bez účasti žalovaného kvôli nepríjmu zásielok na adrese, kde sa nezdržiava. Je možné, aby žalovaný požiadal o znovuotvorenie súdu z tohto dôvodu? Čo musí preukázať? Nebol síce mimo Slovenskej republiky, ale oznámenia o uložení zásielok sa k nemu dostali až neskoro alebo vôbec. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Ako zrušiť rozsudok pre zmeškanie?

Dobrý deň, každý občan je zodpovedný za aktuálnosť adresy svojho trvalého pobytu. Odrazom tejto povinnosti je právna úprava doručovania, platná pre civilné sporové konanie. V zmysle § 106 Civilného sporového poriadku (CSP), ak nejde o doručovanie do elektronickej schránky podľa osobitného predpisu, o doručovanie v osobitných prípadoch a adresát neuviedol inú adresu na doručovanie, doručuje súd písomnosti fyzickej osobe na adresu evidovanú v registri obyvateľov Slovenskej republiky alebo adresu miesta pobytu cudzinca na území Slovenskej republiky podľa druhu pobytu cudzinca. Zároveň platí, že ak nemožno doručiť písomnosť na túto adresu, písomnosť sa považuje dňom vrátenia nedoručenej zásielky súdu za doručenú, a to aj vtedy, ak sa adresát o tom nedozvie. V zmysle § 114 CSP, ak bola písomnosť doručená na základe tejto fikcie doručenia a jej doručením začala plynúť lehota, ktorú adresát zmeškal, pretože sa o písomnosti nedozvedel, súd zmeškanie lehoty odpustí, len ak sa z ospravedlniteľného dôvodu adresát na adrese nezdržiaval a v tejto súvislosti neporušil žiadnu právnu povinnosť. V prípade rozsudku pre zmeškanie platí osobitná právna úprave, pričom podmienkou pre jeho zrušenie je ospravedlniteľný dôvod na strane žalovaného, ktorý zmeškal lehotu na podanie vyjadrenia k žalobe. V takom prípade môže podať návrh na zrušenie rozsudku pre zmeškanie spolu s týmto vyjadrením. Ak súd, ktorý rozsudok pre zmeškanie vydal, návrhu vyhovie, rozsudok pre zmeškanie uznesením zruší a začne vo veci opäť konať. Ak žalovaný z ospravedlniteľného dôvodu zmeškal pojednávanie vo veci, na ktorom bol vyhlásený rozsudok pre zmeškanie, súd na návrh žalovaného tento rozsudok uznesením zruší a nariadi nové pojednávanie. Návrh na zrušenie rozsudku môže žalovaný podať do 15 dní odkedy sa o rozsudku pre zmeškanie dozvedel; o tom žalovaného v rozsudku pre zmeškanie súd poučí.

Trápi vás "Ako zrušiť rozsudok pre zmeškanie?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako zrušiť rozsudok pre zmeškanie?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.