Máte
otázku?

Ako vymôcť peniaze od kamaráta?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Žilina

Otázka: Ako vymôcť peniaze od kamaráta?

Dobrý deň, mal som s kamarátom problém, pri ktorom som zaplatil dokopy takmer 18000 eur. Problém spočíva v tom, že tieto peniaze vymáhali odo mňa, pretože som mal príjem a on nezaplatil ani cent. Teraz by som od neho chcel peniaze späť, len neviem, ako postupovať. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako vymôcť peniaze od kamaráta?

Dobrý deň, z Vašej otázky nevyplýva, či ste dlh za neho uhradili dobrovoľne alebo ste v záväzkovom vzťahu vystupovali ako ručiteľ. Ak ste dlh za neho uhradili dobrovoľne, je možné zaplatenú čiastku od neho vymáhať z titulu bezdôvodného obohatenia. Váš kamarát sa na Váš úkor bezdôvodne obohatil, keď ste za neho plnili to, čo mal plniť on sám. Ak ste v záväzkovom vzťahu vystupovali ako ručiteľ, tak ste po splnení dlhu za dlžníka zo zákona vstúpili na miesto veriteľa a môžete od dlžníka požadovať uhradenie dlhu z titulu splnenej ručiteľskej povinnosti. Rozdiel medzi týmito dvoma titulmi vymáhania pohľadávky je najmä v premlčacej dobe. Kým bezdôvodné obohatenie sa premlčí po dvoch rokoch od poskytnutia plnenia, plnenie na základe ručiteľskej povinnosti až po troch rokoch.

Trápi vás "Ako vymôcť peniaze od kamaráta?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako vymôcť peniaze od kamaráta? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, potrebujem poradiť. Som úplne zúfalý. Moja mama si zobrala pôžičku v banke a tieto peniaze požičala známemu. Ide o 40 000 €. Na to nemá žiadny doklad. Plánuje predaj bytu, aby mohla túto sumu vyplatiť. Je možné túto sumu od neho vymáhať?

Odpoveď: Ako vymôcť peniaze od kamaráta?

(odpoveď odoslaná: 06.10.2022)

Dobrý deň,

 

vymáhanie v zásade nie je vylúčené. Otázne však je, či sa mame podarí poskytnutie pôžičky preukázať. Ak neexistuje žiadny doklad a druhá strana bude prijatie pôžičky popierať, Vaša mama nemusí byť v konaní úspešná pre neunesenie dôkazného bremena. Preto ak dlžník aspoň zatiaľ komunikuje, odporúčam ho požiadať o spísanie uznania dlhu. Ak by sa to podarilo, tak pozícia Vašej matky sa pri prípadnom súdnom vymáhaní značne zlepší, keďže uznanie dlhu založí domnienku jeho existencie.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako vymôcť peniaze od kamaráta? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, požičal som kamarátovi 200 eur a podpísali sme zmluvu o splátkach trvalým príkazom vo výške 22 eur. Štyri splátky mi pravidelne poslal, avšak za august mi žiadna neprišla. Pravdepodobne si zrušil trvalý príkaz. Prosím, môžete mi poradiť, ako postupovať?

Odpoveď: Ako vymôcť peniaze od kamaráta?

(odpoveď odoslaná: 03.09.2019)

Dobrý deň. Vo Vašej situácii ide o typické vymáhanie neuhradenej pohľadávky. Z Vášho pohľadu je pozitívom to, že máte podpísanú zmluvu. Okrem samotnej zmluvy o pôžičke je dôležité to, aby ste vedeli preukázať aj skutočné poskytnutie sumy 200 €. Dlžník to môže napríklad potvrdiť podpisom na zmluve, kde by bolo uvedené, že peniaze skutočne prevzal alebo sa to dá preukázať výpisom z účtu a pod.

Ak máte zmluvu a aj spomenuté potvrdenie poskytnutia pôžičky, môžete dlh vymáhať súdnou cestou. Vzhľadom na fakt, že ide o Vášho kamaráta však najskôr odporúčam vyzvať ho na úhradu mimosúdne a pohroziť mu, že ak dlh nesplatí, budete to riešiť súdnou cestou. 


Podotázka: Ako vymôcť peniaze od kamaráta? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň. Chcem sa Vás opýtať, čo robiť, ak mi dlžník dlží peniaze. Dohodli sme sa, že bude splácať cez exekútora. Spočiatku tak aj robil, ale už dva roky mi neposlal žiadne peniaze. Exekútor overoval, či dlžník má vedený účet alebo majetok. Napriek tomu nemá nič, na čo by exekútor mohol siahnuť. Ako môžem v tomto prípade donútiť dlžníka splatiť dlh? Za odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Ako vymôcť peniaze od kamaráta?

(odpoveď odoslaná: 29.05.2019)

Dobrý deň prajem,

v prípade, ak už je vedená exekúcia, je potrebné koordinovať postup výlučne so súdnym exekútorom, nakoľko ten má zákonné prostriedky na to, aby dotyčnému siahol na majetok. Exekútor môže urobiť napr. aj súpis hnuteľných vecí, v mieste kde je predpoklad, že sa môžu jeho veci nachádzať.  Rovnako mu môže vykonávať zrážky zo mzdy, či iných príjmov, prípadne zablokovať nehnuteľnosť alebo auto. Ak však dotyčný nemá skutočne majetok a exekútor robí všetko, čo môže, v takom prípade nemáte iný prostriedok na to, aby ste od neho dlh vymohli. Pre jeho vymoženie ste spravili všetko, čo Vám zákon umožňuje (žaloba - exekúcia).



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako vymôcť peniaze od kamaráta?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.